Ministerul Educației a anunțat schimbări privind admiterea la liceu. Care este structura noului an școlar

Vor fi schimbări privind admiterea la liceu, după cum anunță Ministerul Educației. Astfel că, din clasele V-VIII, la admiterea la liceu, va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, a anunţat, joi, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Monica Anisie.

 

„Referitor la admiterea în învăţământul liceal este faptul că ponderea mediilor din clasele V-VIII va fi de 20 la sută, în comparaţie cu 25 la sută în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Astfel, admiterea în liceu se va finalize mult mai repede, în 28 iulie”, a spus secretarul de stat într-o conferinţă de presă în care a fost prezentată şi structura anului şcolar, cu noutăţile pe care acesta le va aduce.

 

Una dintre noutăţile anului şcolar care va începe în 12 septembrie va fi şi finalizarea examenelor naţionale mai devreme. “Abia astăzi finalizăm bacalaureatul şi toată vara am avut numai examene naţionale şi în felul acesta nu am dat posibilitatea colegilor profesori să îşi poată lua concedii, dar nici elevilor nu le-am dat posibilitatea de a fi în vacanţă. O altă noutate cu care venim la început de an şcolar este optimizarea calendarelor pentru evitarea suprapunerilor activităţilor de desfăşurare a examenelor naţionale”, a explicat Anisie, potrivit News.ro.

 

Noul an şcolar va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi o vacanţă de primăvară de două săptămâni, pentru a permite organizarea examenului de definitivat şi participarea la olimpiadele naţionale, iar cursurile se vor încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie. “Am luat această decizie( două săptămâni de vacanţă de primăvară -n.r.) pentru ca elevii să poată participa la mai multe olimpiade în acelaşi timp. După cum ştiţi, până acum, olimpiadele erau organizate în săptămâna Şcoala altfel, iar elevii nu aveau posibilitatea să participe la olimpiadele naţionale pentru că se suprapuneau datele. În felul acesta, fiind organizate în două săptămâni, încercăm să le dăm posibilitatea elevilor să participle la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare”, a spus secretarul de stat. Semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. Ca noutate, cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a cursurile se vor termina în 9 iunie. O altă noutate a anului şcolar vizează posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional „Şcoala Altfel”.

 

(Sursa: libertatea.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here