Milionarii Zlate, prinși după rețeta Fiscului American. Sute de mii de euro intrau în firmă de la o persoană cu 336 lei venituri

Familia Zlate continuă în instanță războiul cu Fiscul ieșean. De această dată, Vasile Zlate, soțul fostei directoare comerciale de la Terom SA, Viorica Zlate, încearcă să scape de sechestrul asigurator pus pe bunurile și conturile bancare. În urma unor verificări, inspectorii ANAF au descoperit că Zlate nu poate justifica proveniența a 12 milioane de lei, sumă de bani cu care ar fi împrumutat firma Jad Group, societate unde deține calitatea de asociat unic și administrator. La finalul acestor inginerii financiare, reprezentanții Fiscului au întocmit și o sesizare penală pe care au transmis-o Parchetului de pe lîngă Tribunalul Iași, Zlate fiind acuzat de săvîrșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

 

În perioada 2018-2019, ANAF, prin Direcția Persoane Fizice cu Risc Fiscal, a efectuat un control privind situația fiscală a persoanei fizice Zlate T. Vasile pentru anii fiscali 2014-2015.

”Din analiza documentelor puse la dispoziție a rezultat că persoana fizică Zlate T. Vasile a creditat societatea Jad Group SRL, prin depunere în numerar în contul societății, cu suma de 7.370.385 lei, în anul 2014, și suma de 5.878.217 lei, în anul 2015. În aceeași perioadă, Jad Group i-a restituit suma de 510.780 lei, în anul 2014, și suma de 774.800 lei, în anul 2015. Din aceste informații rezultă că Zlate Vasile a creditat societatea cu suma totală de 13.248.602 lei și i s-a restituit suma de 1.285.580 lei” se arată în raportul de control întocmit de inspectorii fiscului.

 

Dintr-un salariu de 336 de lei a dat cu împrumut 7 milioane!

Numai că, potrivit aceluiași raport, Vasile Zlate nu a putut demostra proveniența celor 12 milioane de lei  cu care a creditat societatea.  Conform documentelor oficiale, Vasile Zlate a avut în anul 2014 venituri nete în sumă de 336 lei din salarii și 2 lei din dividende, iar în anul 2015, venituri nete de 15.056 provenite din salarii, dividende și vânzări de bunuri. Astfel că, inspectorii fiscali i-au solicitat să facă dovada provenienței sumelor de bani cu care a împrumutat societatea. Conform raportului de inspecție, pe perioada verificărilor Vasile Zlate a încercat să-i inducă în eroare pe reprezentanții ANAF prezentîndu-le acestora informații și documente false privitoare la obligațiile fiscale.

”În încercarea de a furniza explicații pentru fondurile care exced veniturilor declarate, persoana fizică verificată a prezentat organului fiscal copia unui contract de împrumut încheiat sub semnătură privată între Zlate Vasile și Zlate Viorica, fosta soție a acestuia, în care se consemnează acordarea la data de 15.07.2014 a unui împrumut în numerar în sumă de 2.000.000 de euro” explică reprezentanții ANAF în documentele depuse la Tribunalul Iași.

2 milioane de euro la sacoșă

Numai căpovestea se repetă la indigo. Din evidențele Fiscului a reieșit că Viorica Zlate nu a realizat venituri care să justifice obținerea, economisirea și deținerea unei asemenea sume. Prin urmare, echipa de control a solicitat ca Viorica Zlate să facă dovada provenienței celor 2 milioane de euro cash. Inspectorii au întocmit o minută a întâlnirii cu Viorica Zlate în care aceasta a declarat că cei 2 milioane de euro provin de la cetățeanul sirian Ahmad Batikh, patronul firmei Mohingap SRL, care i-a dat banii cash, la sediul societății,  fără a întocmi însă niciun document scris. Verificînd informațiile furnizate de Viorica și Vasile Zlate, referitoare la cetățeanul sirian Ahmad Batikh, reprezentanții Fiscului au solicitat sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări,  Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcției Generale a Vămilor. Toate aceste instituții au răspuns la unison că cetățeanul sirian despre care s-a făcut vorbire nici măcar nu a figurat în evidențele de ședere pe teritoriul României în ultimii 5  ani. Astfel că echipa de control a concluzionat faptul că documentele prezentate de familia Zlate sunt fictive și nu pot justifica proveniența banilor. ”În acest mod, echipa de verificare a probat faptul că înscrisul prezentat de Zlate Vasile cu titlu de contract de împrumut a fost întocmit pro causa și conține date nereale în legatură cu existența unei sume de 2 milioane de euro intrată în posesia acestuia. Rezultă astfel intenția d-lui Zlate Vasile, susținut de Zlate Viorica, de a ascunde sursa reală/originală a fondurilor cu care a creditat societatea” este concluzia ANAF.

Zlate ars cu 2,8 milioane lei

Având în vedere faptul că Vasile Zlate nu a putut dovedi proveniența celor 12 milioane de lei, ANAF a decis impozitarea sumelor declarate conform codului fiscal. Astfel că, pentru suma de bani nejustificată a fost stabilit un impozit suplimentar pe venit în cuantum de 1,9 milioane lei, la care s-au adăugat 576.000 lei dobânzi și 308.000 penalități. Suma totală imputată lui Vasile Zlate a ajuns astfel la 2,8 milioane de lei.”Întrucât la data emiterii prezentei decizii de instituire a măsurilor asiguratorii au fost identificate elemente care indică intenția persoanei verificate de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin ascunderea sursei veniturilor, sustragerea, risipirea și înmstrăinarea patrimoniului periclitând sauîngreunând considerabil colectarea, echipa de verificare apreciază că este necesară dispunerea de măsuri asiguratorii.” se arată în documentele oficiale ale Fiscului. Numai că bunurile și sumele de bani identificate și sechestrate prin decizia ANAF au fost evaluate la doar 1 milion de lei.

Zlate contestă sechestrul

Nemulțumit de măsurile asiguratorii, Vasile Zlate a contestat decizia Fiscului la Tribunalul Iași, și a cerut ridicarea sechestrului instituit asupra bunurilor sale și ale companiei. Zlate nu contestă suma de 2,8 milioane de lei stabilită de ANAF ca și obligație fiscală de plată, ci doar procesul verbal de sechestru instituit asupra bunurilor și a conturilor. Argumentul cu care acesta speră să convingă judecătorii este că nu intenționează în niciun fel să se sustragă de la plata sumelor imputate și că promisiunile de vânzare încheiate sunt pentru a putea finanța un proiect european.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here