@ Patronul uneia dintre cele mai vechi firme din Iași, Florin Spînu, a strâns în patru ani de zile 200.000 de euro, deși a înregistrat venituri de doar 2.000 de lei pe lună @ După nouă luni de verificări, inspectorii ANAF au ajuns la concluzia că patronul Lee’s Catering a realizat, în perioada 2015-2018, venituri din surse neidentificate de aproximativ 870.000 lei, bani pentru care i s-a stabilit o datorie față de bugetul de stat în cuantum de 280.000 lei @ În cei patru ani verificați, Spînu a avut venituri totale declarate în sumă de 114.000 lei, dar a avut cheltuieli de aproape 1 milion de lei! @ În timpul controlului, Spînu a declarat că, în perioada suspusă verificării a primit bani cu titlu de împrumut de la rude @ Printre acestea se numără și socrul pensionar, care ar fi dat lovitura în apicultură, vânzând cantități însemnate de miere de albine @ Însă, documentele existente la dosarul cauzei arată că Spînu nu a pus la dispoziția echipei de control nicio dovadă care să susțină realitatea acestor tranzacții @ În cei patru ani supuși verificării, Florin Spînu a creditat societatea cu peste 845.000 lei în numerar, iar soția sa, Mihaela, cu alți 1.170.000 lei, tot în numerar
Veniturile unuia dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Iași au fost luate la puricat de către ANAF. Patronul Lee’s Catering, Florin Spînu, a fost supus unei verificări fiscale de către o echipă de inspectori din cadrul Direcției Regionale a Finanțelor Cluj, care i-au analizat veniturile realizate în anii 2015-2018. După 9 luni de verificări, inspectorii ANAF au ajuns la concluzia că patronul Lee’s Catering a realizat, în perioada 2015-2018, venituri din surse neidentificate de aproximativ 870.000 lei, bani pentru care i s-a stabilit o datorie față de bugetul de stat în cuantum de 280.000 lei (impozit pe venit, dobânzi și penalități). În cei patru ani verificați, Spînu a avut venituri totale declarate în sumă de 114.000 lei, dar a avut cheltuieli de aproape 1 milion de lei!
În primele zile din 2023, Spînu a contestat la Tribunalul Iași raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere considerându-le nelegale și netemeinice întrucât echipa de control a refuzat să ia în considerare susținerile sale. În timpul controlului, Spînu a declarat că, în perioada suspusă verificării, a primit, cu titlu de împrumut, de la rude, următoarele sume de bani: 400.000 lei, 300.000 de dolari și 100.000 de euro. Însă documentele existente la dosarul cauzei arată că Spînu nu a pus la dispoziția echipei de control nicio dovadă care să susțină realitatea acestor tranzacții.
200.000 euro nedeclarați
Pe 4 ianuarie 2023, avocatul lui Florin Spînu a înregistrat la Tribunalul Iași o acțiune prin care solicită judecătorilor anularea „deciziei de impunere nr. 781 din data de 20.12.2021 și a Raportului de inspecție fiscală nr. 780 din 20.12.2021 prin care s-a stabilit o bază de impozitare suplimentară în cuantum de 868.302 lei și o creanță fiscală stabilită suplimentar în cuantum de 138.928 lei cu tiltu de impozit de venit din surse neidentificate.” Totodată se cere anularea accesoriilor calculate pentru nedeclararea și neplata în termenul legal a acestor sume.
Prin decizia de impunere nr. 781/20.12.2021 lui Florin Spînu i s-au calculat dobânzi în valoare de 37.848 lei, penalități de întârziere în cuantum de 6.218 lei și 96.713 lei penalități de nedeclarare aferente impozitului pe venit. În total 279.707 lei de plată calculați până la data încheierii deciziei de impunrere, respectiv 20.12.2021.
„Consider că deciziile contestate sunt netemeinice și nelegale deoarece inspecția fiscală nu a avut în vedere atât veniturile soției mele cât și împrumuturile efectuate de către mine de la rude în perioada 2015-2018, împrumuturi de natură a justifica fluxurile de numerar în perioada verificată” se arată în cererea de chemare în judecată.
Patron care câștiga doar 2.000 de lei lunar
Pe parcursul verificărilor, echipa de control a interogat baza de date a ANAF și a extras informațiile cu privire la veniturile declarate pe fiecare categorie de venit de către Florin Spînu. În cei patru ani, patronul Lee’s Catering a înregistrat venituri din patru mari surse: salarii, cedarea folosinței bunurilor, dividende și dobânzi. Potrivit declarațiilor fiscale, în anii 2015-2018, Spînu a obținut venituri totale cuprinse între 23.000 lei și 41.000 lei anual. Prin declarația dată la începutul controlului, Spînu a menționat că la începutul anului 2015 resursele sale financiare în numerar se cifrau la aproximativ 1.500 lei. Cumulând aceste informații, inspectorii au stabilit că veniturile totale oficiale ale patronului Lee’s Catering în perioada verificată s-au cifrat la aproximativ 115.000 lei.
Tranzacții cu numerar de sute de mii de lei
În anii supuși verificării, inspectorii ANAF a identificat mai multe tranzacții semnificative cu numerar pe unul dintre conturile lui Florin Spînu. În fiecare an din cei patru verificați, soția omului de afaceri a făcut operațiuni de depuneri și retrageri numerar în contul respectiv cu sume cuprinse între 355.000 lei și 403.000 lei. Întrebat de inspectori cu privire la aceste operațiuni și sursa banilor respectivi, Florin Spînu a precizat că banii proveneau din încasările restaurantului și erau folosite pentru a realiza un rulaj artificial pe un card de credit. „
Contul bancar este atașat unui card de credit pentru care eram obligat să fac un rulaj lunar. Sursa fondurilor o reprezentau încasările zilnice din Lee’s SRL și împrumuturi. Sumele depuse au fost retrase și restituite societății Lee’s SRL” este explicația lui Florin Spînu reținută de inspectorii ANAF în cadrul raportului de inspecție fiscală.
Împrumutase firma cu bani pe care nu-i avea
Mergând mai departe pe traseul verificării declarațiilor date de Spînu, echipa ANAF a verificat situațiile financiare ale firmei Lee’s SRL și au constatat că în cei patru ani supuși verificării Florin Spînu a creditat societatea cu peste 845.000 lei în numerar, iar soția sa, Mihaela, cu alți 1.170.000 lei, tot în numerar.
„Totalul împrumuturilor acordate de pfv Spînu Florin societății Lee’s SRL au fost în sumă de 845.164 lei, fiind efectuate exclusiv prin numerar. De asemenea, a obținut restituiri dde creditare în numerar în sumă de 34.734 lei.” se menționează în raportul de inspecție fiscală. Întrucât Spînu avusese venituri oficiale de doar 115.000 lei în acei ani, ANAF i-a cerut să clarifice sursa fondurilor cu care a creditat societatea Lee’s SRL. ”Sursa fondurilor sunt împrumuturi. Având în vedere că asociatu firmei este și soția, împrumuturile le-am făcut împreună și am creditat împreună, anexez fișă cont 4551 pentru edificare.” precizează Spînu în nota explicativă.
Jumatate de milion de dolari de la rude
Pentru a putea justifica sumele mari de bani pe care le-a utilizat pentru creditarea societății și în cheltuielile lunare, Florin Spînu a declarat în fața echipei de control că a apelat la mai multe împrumuturi de la rude. Astfel, potrivit notei explicative, Spînu a susținut că a împrumutat între 2015 și 2018 de la socrul său suma de 400.000 de lei, de la fratele său, care este rezident în SUA, suma de 300.000 de dolari și de la cumnatul său, care este rezident în Canada, suma de 100.000 de euro. pentru aceste împrumuturi patronul Lee’s Catering nu a prezentat niciun document oficial, ci doar un tabel în care a defalcat împrumuturile pe fiecare an de la fiecare persoană menționată.
Împrumutul de la socri nu se susține
Pentru a constata veridicitatea ”împrumutului” de 400.000 lei primit de la socrii săi de către Florin Spînu, inspectorii ANAF au verificat sursele de venit ale acestora. Socrul lui Spînu a declarat că suma pe care i-a împrumutat-o ginerelui său provine din „vânzarea unor terenuri, apicultură și economii de-a lungul vieții”. Atât Spînu cât și socrul său au susținut că din activitatea de apicultură se obțin venituri de 90.000 -100.000 lei pe an doar din vânzarea de miere. Totodată, au fost invocate veniturile din pensii ale socrilor și banii din vânzarea unui teren din Tătărași. Din verificările efectuate ulterior, inspectorii au constatat că socrii lui Spînu au obținut în perioada 2010-2018 venituri totale de 190.000 lei, cu mult sub suma declarată ca fiind dată cu împrumut. În același timp, în privința venitului obținut din vânzarea terenului, echipa a observat că banii nu au fost transferați din contul în care au fost încasați, prin urmare nu puteau reprezenta sursa presupusului împrumut către Spînu.
„Echipa de verificare fiscală consideră că soții A.I. și A.L. nu au putut remite suma de 400.000 lei persoanei fizice verificate Spînu Florin cu titulu de împrumut în numerar, în perioada verificată. Astfel, creditarea societății Lee’s SRL de către Spînu Florin având ca sursă venitul obținut de A.L.nu a fost posibilă întrucât nu a avut loc un posibil circuit al numerarului de la împrumutator către persoana fizică verificată acu această sursă declarată” este concluzia echipei de control.
Simple afirmații
Inspectorii i-au cerut lui Spînu să pună la dispoziție contractele de împrumut cu fratele, respectiv cumnatul său, și dovada transferului sumelor de bani precizate. Patronul Lee’s SRL le-a răspuns cu o aroganță: ”S.L. și A.C.F. sunt cetățeni ai altor state – NONEURO. Nu am acceptul lor în acest sens. Protecția datelor.” le-a transmis Spînu inspectorilor. În lipsa oricăror documente puse la dispoziție în susținerea ”împrumuturilor”, echipa de control a catalogat explicațiile lui Spînu drept simple afirmații. ”Sarcina probei incumbă persoanei verificate, iar obligația de a dovedi propriile afirmații menționate în notele explicative revenindu-i acesteia. Organul fiscal nu se poate substitui persoanei fizice verificate în administrarea probațiunii aferente declarațiilor sale, iar simplele declarații fără a fi coraborate cu alte mijloace de probă nu sunt edificatoare raportat la împrumuturile declarate. Simplele afirmații ale persoanei fizice verificate cu privire la încasări de împrumuturi în numerar în cuantum de 100.000 euro și 300.000 USD nu pot fi luate în considerare fără a fi susținute și alte mijloace de probă.” se menționează în raportul de inspecție fiscală.
În condițiile în care sursele de bani indicate de Spînu pentru creditarea firmei Lee’s cu 850.000 lei în perioada 2015-2018 au fost considerate fictive, inspectorii ANAF au decis că acei bani reprezintă venituri realizate și nedeclarate (la negru) pentru care i-au aplicat retroactiv impozitul pe venit aferent și accesoriile pentru neplata și nedeclararea în termenului legal.
Rareș Neamțu