Milionar ieșean călcat de DIICOT. Cornel Brânză: “Am fost controlat la ordinul liberalilor”

@ În anul 2012 procurorii DIICOT au descins la sediul Ted Construct și la domiciliul patronului Cornel Brânză precum și la domiciliile unor cetățeni de etnie rromă din Grajduri și Ciurea @ În dosar s-au formulat acuzații de constituire de grup infracțional organizat și de evaziune fiscală @ Brânză și complicii săi au fost trimiși în judecată dar judecătorii au decis restituirea dosarului către procurori pentru refacerea urmăririi penale @ “Totul este o făcătură. Am fost controlat la ordinul liberalilor. Asta pentru că eu nu dau bani la partide, eu nu sponsorizez”, a spus Cornel Brânză

 

Unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști ieșeni este suspectat de procurorii DIICOT și de Fiscul ieșean că a făcut evaziune fiscală folosind facturi fiscale care i-au fost puse la dispoziție de țiganii de la Grajduri și Lunca Cetățuii. Cornel Brânză, patronul Ted Construct, cel despre care este vorba, a replicat însă că acuzațiile care îi sunt aduse sunt pure invenții adăugând că este pregătit să prezinte oricând documente în apărarea sa.

GALERIE FOTO

Clanurile de țigani, vizate de anchetă

Totul a început în data de 30.10.2012 când procurorii DIICOT și polițiștii au descins la domiciliile din Grajduri și Lunca Cetățuii ai unor membri ai clanului Stănescu ridicând documente legate de firmele administrate de aceștia. Rromii erau suspectați că au format o rețea de firme de tip suveică și au înregistrat în contabilitatea societăților mai multe cheltuieli fictive tocmai pentru a se sustrage de la plata în mod corect a TVA și a impozitului pe profit. Totul s-ar fi făcut cu facturi false care nu aveau acoperire în bunuri furnizate și servicii prestate iar una dintre beneficiarele acestor operațiuni ilegale ar fi fost și firma Ted Construct. “Reiese că firma Ted Construct participa la realizarea unui ansamblu de operațiuni ce constituie elementele unei fraude de tip suveică organizate între mai multe entități cu scopul de a realiza operațiuni fictive de vânzări cumpărări successive de bunuri și servicii. Menționăm că frauda de tip suveică este o fraudă organizată între mai multe entități în vederea obținerii rambursării de către stat a unor taxe și impozite care nu au fost achitate în amonte sau în vederea reducerii taxelor și impozitelor datorate de societate către bugetul consolidate al statului”, se arată într-un document din cadrul anchetei.

Lucrări neefectuate? Materiale de construcții plătite și nelivrate

Ancheta DIICOT privește mai multe firme, dar în ceea ce privește firma Ted Construct, societatea este suspectată că a făcut unele afaceri frauduloase cu societăți precum Darini Pent SRL. Primsi Dero SRL, Palas Mondial SRL, Ecoloc SRL și Palas Mapamond SRL. La Primsidero SRL, Palas Mondial SRL, asociat unic și administrator este Ferma Stănescu din Lunca Cetățuii. De asemenea la SC Darini Pent SRL au calitatea de asociat Nadia și Lucreția Stănescu din Lunca Cetățuii. Dintre “combinațiile” suspecte, cele mai numeroase ar fi cele derulate de Ted Construct cu Darini Pent SRL. “Urmare a verificărilor efectuate prin sondaj pentru lunile martie, iunie, septembrie referitoare la veniturile realizate de societatea comercială precum și a celor referitoare la cheltuielile eligibile și la cheltuielile cu impozitul pe profit declarat de societate organele de inspecție fiscală am constatat diferențe suplimentare față de impozitul pe profit declarat de societate în sumă de 637.303 lei din care pentru anul 2009 s-a constatat o diferență de 192.477 lei ca urmare a neacordării dreptului de deducere pentru cheltuieli materiale de construcții și manoperă în speță situații de lucrări pentru care nu există documente justificative și de proveniență legală a mărfurile achiziționate de la Darini Pent SRL”, se arată într-un raport de inspecție fiscală încheiat de Fisc la data de 3.04.2015, adică la aproape trei ani după descinderile DIICOT. De precizat că acest control fiscal a fost efectuat ca urmare a unei solicitări transmise de DIICOT.

Cornel Brânză: “Au făcut control după ureche”

Patronul Ted Construct, a arătat însă că inspecția fiscală a fost făcută superficial. Cornel Brânză a mai arătat că până și inspectorii Fiscului au admis că nu au putut efectua un control obiectiv la Ted Construct pentru că nu li s-au pus la dispoziție documente. Asta deoarece documentele au fost ridicate de DIICOT.

“Conform notei explicative date de administratorul societății domnul Brânză Cornel în data de 20.05.2014 a procesului verbal de ridicare înscrisuri încheiat în data de 31.10.2012 și a notei de constatare seria IS nr.10548/31.10.2012 întocmit de Garda Financiară – Secția județeană Iași documentele de mai sus au fost ridicate fără a se lăsa copii certificate în vederea transmiterii către DIICOT Iași”, au admis inspectorii Fiscului în raportul de control.

Prin urmare, Cornel Brânză a arătat că nu a putut prezenta documente justificative pentru achizițiile efectuate de la firmele rromilor din Grajduri și Ciurea, deoarece acestea au fost ridicate de DIICOT.

“Toate achizițiile de la firmele din Grajduri și Lunca Cetățuii sunt trecute de firmele respective în declarațiile privind plata TVA. Atunci vă întreb și eu: mai sunt fictive? Eu mai am un alt document eliberat de Fisc în care se arată că inspectorii nu au putut trage o concluzie finală în urma controlului efectuat la Ted Construct, deoarece nu li s-a pus la dispoziție documentele necesare, acestea fiind ridicate de DIICOT. “Nu s-a acordat drept de deducere pentru materiale de construcție și manoperă, deoarece nu există documente justificative cu care să se facă dovada efectuării operațiunilor, în speță situații de lucrări, rapoarte de lucru și alte documente similare pe baza cărora să se dovedească realitatea serviciilor efectuate și proveniența mărfurilor comercializate de Palas Mondial SRL și Primsidero”, se mai arată în raportul de control al Fiscului.

Firme fără angajați și depozite. Bani manipulați prin conturi

Pe de altă parte, atât procurorii DIICOT cât și Fiscul dețin un argument puternic în sprijinul afirmațiilor potrivit cărora între firmele implicate s-au înregistrat în contabilitate o serie de tranzacții fictive. Astfel, firmele care au prestart lucrări sau au furnizat materiale de construcție nu au avut niciodată angajați și nu au depozite de material de construcții. “Conform procesului verbal de control nr.10.453 întocmit la data de 13.06.2014 efectuat la Darini Pet SRL Grajduri, societatea nu a avut niciodată salariați și nici nu s-a putut verifica realitatea operațiunilor derulate cu Ted Construct”, susține Fiscul în nota de control.

Prejudiciul calculat prin neplata în mod corect a TVA sau prin deducerea ilegală a acestei taxe se ridică la suma de 765.983 lei. Finanțele și DIICOT au mai arătat că fraudele s-au făcut chiar prin implicarea conturilor bancare deschise în numele societăților comerciale implicate. De asemenea, banii au fost manipulați prin conturile bancare chiar de persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală. “În astfel de situații nu se poate stabili proveniența inițială a mărfurilor și nici realitatea prestărilor de servicii. În lanțurile comerciale nu există o entitate economică din România sau altă țară care să înregistreze, să declare și să achite impozitele reale aferente acestor tranzacții în special TVA, iar decontările în lanțurile comerciale au fost efectuate prin bancă doar pentru a crea o aparență de legalitate a operațiunilor, retragerea sumelor încasate în bancă făcându-se pe bază de documente false de către împuterniciții societății și probabil restituite către beneficiarii finali. Toate firmele implicate în aceste lanțuri tranzacționale au comportament fiscal al societăților de tip fantomă”, au mai arătat experții Fiscului.

Brânză a fost trimis în judecată. Judecători au restituit dosarul

Dosarul în care este cercetat Cornel Brânză a fost

înregistrat la DIICOT Iași cu numărul 27/D/2012. În data de 22.10.2014, Cornel Brânză și complicii săi și mai mulți membri ai clanului Stănescu printre care Dragoș Stănescu, Istrate Stănescu, Ferma Stănescu, Nicușor Stănescu, Lăcrămioara Stănescu etc au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală în formă continuată. În data de 9.03.2015, judecători ieșeni au decis restituirea dosarului la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale. “Faptul că dosarul a fost trimis la parchet arată că acuzațiile sunt aberante. Peste 90 la sută din acuzațiile din acest dosar nu sunt reale. Vreau să vă mai spun un adevăr. Eu am fost controlat la ordinul liberalilor. Asta pentru că eu nu dau bani la partide, eu nu sponsorizez”, a încheiat Cornel Brânză

Firma a intrat în insolvență

În data de 14.08.2015, Cornel Brânză a cerut insolvența Ted Construct, motivând că datoriile firmei depășesc 3 milioane de lei. La scurt timp după aceea a şi fost publicat un tabel preliminar al creanţelor, document care arată că societatea lui Cornel Brânză a acumulat datorii de circa 4 milioane de euro înainte de a face primul pas către faliment. Statul prin intermediul Direcţiei de Finanţe este unul dintre principalii creditori ai firmei având de recuperat taxe şi impozite neachitate în sumă de 2.595.530 lei. Ceilalţi creditori sunt Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi-126.800 lei, Salariaţii reprezentaţi de Iuliana Cornelia Ciochină Brânză-325.865 lei, SC Cert Asig-societate de asigurare reasigurare-1.180.950 lei, SC Ibeco Betoane SRL-350.000 lei, SC Con Ted Company SRL-2.093.950 lei. Intresant este că şi Cornel şi Gabriela Brânză susţin că au de recuperat bani de la Ted Construct. Astfel,  Cornel Brânză s-a înscris la masa credală cu suma de 5.736.636 lei iar Gabriela Brânză susţine că are de recuperat 4.503.400 lei etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here