Milioane de euro CÂȘTIG din creșterea cursului francului elvețian pentru patru județe din țară

Creșterea cursului francului elvețian are și efecte pozitive. Autorităţile din patru judeţe au câştigat milioane de euro în urma unor înţelegeri de finanţare nerambursabilă cu guvernul elveţian pentru a reduce poluarea din oraş.

 

Suceava, de exemplu, va câştiga din diferenţele de curs 1.200.000 de euro. Banii nu pot fi folosiţi însă în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordați, dar autorităţile susţin că vor cumpăra produse mai bune.

 

După mai bine de doi ani de negocieri, primăria din Suceava va semna, la jumătatea lunii februarie, un contract de finanţare nerambursabilă cu autorităţile din Elveţia. Potrivit înţelegerii, străinii ar trebui să ne dea șapte milioane de franci elveţieni pentru a reduce poluarea din oraş, iar din această sumă, autorităţile noastre asigurau numai 15 procente. Creşterea cursului francului elveţian îl bucură însă pe primarul din Suceava.

 

„Dacă valoarea totală a proiectului exprimat în euro era la vremea respectivă undeva la 5.600.000 de euro datorită creșterii francului elevețian, dacă discutăm la cursurile de azi, sigur că ajungem undeva la șapte milioane de euro”, a spus Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

 

Asta nu înseamnă însă că primăria va da mai puţini bani. Primăria trebuie să vină la această co-finanțare cu aproape 300.000 de euro mai mult. „Eu zic că una peste alta e un câștig net pentru primăria municipiului Suceava”, a spus edilul.

 

Un câştig de aproximativ 1.200.000 de euro. Bani pe care autorităţile nu-i pot folosi în alte scopuri, dar susţin că vor cumpăra produse de o calitate superioară. Potrivit contractului, din banii de la elveţieni, primăria va cumpăra 18 maşini electrice pentru instituţiile din subordine și va monta 50 de stații pentru alimentarea acestora.

 

„Avantajele lor sunt randament, reducerea noxelor, reducerea zgomotului, un transport care poate fi deosebit de silențios”, a spus inginerul Radu Pentiuc, director în cadrul departamentului Electrotehnică de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

 

În plus, din aceiaşi bani vor fi schimbate peste 4.200 de corpuri de iluminat cu panouri solare, cu scopul de a reduce semnificativ consumul de energie electrică. Investiţiile ar trebui realizate în maximum un an şi jumătate, iar proiecte asemănătoare, tot cu fonduri elveţiene vor fi implementate și în Cluj, Brașov și Arad.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here