Miliardarii care tânjesc la aurul de la Roșia Montană

Foto: George Soros

John Paulson şi Thomas Kaplan, doi dintre acţionarii Gabriel Resources, şi George Soros, implicat indirect în proiectul de exploatare minieră, au avut un an prosper, potrivit topului celor mai bogaţi americani.

 

Publicaţia americană de business „Forbes” a publicat luni clasamentul anual al celor mai bogaţi oameni din Statele Unite ale Americii, top în care se regăsesc şi cei trei investitori implicaţi şi în proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană prin participaţii deţinute în cadrul Gabriel Resources, compania-mamă a societăţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Investitorul de origine maghiară George Soros are cea mai impresionantă avere dintre aceştia, cu 20 de miliarde de dolari care-l plasează pe al nouăsprezecelea loc în clasamentul cu 400 de poziţii.

 

Podiumul rămâne neschimbat

Comparativ, cel mai bogat american rămâne Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, în timp ce, la polul opus, pe ultima treaptă în clasament se află 15 americani, fiecare cu o avere de 1,3 miliarde de dolari. Printre aceştia se numără şi Thomas Kaplan, istoric şcolit la Oxford transformat în investitor în resurse naturale.

Averea lui Kaplan a stagnat în ultimul an, spre deosebire de cea a lui Soros, care a crescut cu 800 de milioane de dolari. O uşoară creştere a cunoscut şi averea lui John Paulson, unul dintre cei mai mari investitori privaţi în aur din lume şi acţionar în cadrul companiei canadiene Gabriel Resources. Jurnaliştii americani îi estimează acestuia averea la 11,4 miliarde de dolari, în creştere cu 200 de milioane de dolari faţă de anul trecut, o sumă care-i aduce investitorului al 37-lea loc în rândul celor mai bogaţi americani.

 

„Mega-bogaţii s-au mega-îmbogăţit”

Lista de nume care alcătuieşte clasamentul nu s-a modificat semnificativ în ultimul an, însă schimbări notabile în bine s-au produs pentru majoritatea miliardarilor incluşi. „Pe scurt, mega-bogaţii s-au mega-îmbogăţit”, a explicat Kerry Dolan, senior-editorul „Forbes”. Astfel, dacă anul trecut cea mai mică avere inclusă în top a fost de 1,1 miliarde de dolari, anul acesta nivelul minim a urcat la 1,3 miliarde.

 

Cele mai bune exemple rămân însă cele pe care le găsim pe podium: averea lui Gates a crescut cu şase miliarde de dolari, iar cea a „Oracolului de la Omaha”, Warren Buffett, aflat pe al doilea loc, a urcat de la 46 la 58,5 miliarde de dolari. Averea lui Larry Elison, fondatorul companiei Oracle şi ocupantul celei de-a treia poziţii, a stagnat la 41 de miliarde.

O tendinţă similară s-a observat şi în ceea ce priveşte femeile prezente în clasament. Averea cumulată a celor 48 de femei (faţă de 45 anul trecut) care au intrat în top a crescut de la 124,2 la 156,6 miliarde de dolari. În fruntea acestora se află tot Christy Walton, moştenitoarea imperiului Wal-Mart şi posesoare a unei averi de 35,4 miliarde de dolari, care o plasează pe locul al şaselea în rândul celor mai bogaţi americani şi îi asigură titulatura de cea mai bogată femeie din lume.

 

RMGC, câmp de luptă între miliardari

Acţionarul majoritar al companiei Gabriel Resources nu se lasă cu nimic mai prejos de miliardarii americani implicaţi în proiectul de exploatare minieră. Beny Steinmetz este considerat cel mai bogat israelian, cu o avere estimată de ediţia americană a publicaţiei „Forbes” la peste patru miliarde de dolari.

Între Steinmetz şi Soros se desfăşoară de ani buni un război personal, care pare că a ajuns acum şi în Munţii Apuseni. Miliardarul maghiar este acuzat că finanţează multe dintre organizaţiile nonguvernamentale care protestează faţă de proiectul RMGC doar pentru a se răzbuna pe Steinmetz.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here