Mihai Constantin este antrenorul celor mai duri luptători din România și în același timp omul din spatele unor sportivi celebri precum Cătălin Moroșanu sau Sebastian Ciobanu, care au făcut cunoscut numele României în mai toate colțurile lumii. A întemeiat la Iași Clubul Scorpions, un loc în care îi vezi antrenându-se cot la cot pe vedetele K1, dar și copii, printre care și fete, ce provin din medii defavorizate. Mihai Constantin este un urs cu suflet de copil, iar numele său apare peste tot acolo unde se vorbește despre medalii și rezultate la competițiile de sporturi de contact, fie că este vorba de K1, MMA sau box.
Ce înseamnă Scorpions Iași, care sunt problemele cu care se confruntă sportivii și cât de lung este drumul până la succes, aflăm de la Mihai Constantin la Interviurile 7IAȘI.
- Cum ați făcut pasul de la cariera de sportiv la cea de antrenor? Cum a luat naștere Scorpions?
Mi-a plăcut de mic să mă bat. La vârsta de 12 ani m-am apucat de box. În perioada comunistă nu aveam prea multe alternative de a ne petrece timpul liber, sportul fiind cel mai la îndemână. În paralel am mai încercat karate și fotbal. Fotbalul nu s-a prins de mine. Prefer sporturile individuale în detrimentul celor de echipă. Într-un sport individual te bazezi foarte mult pe tine, pe când într-un sport de echipă depinzi mult de greşelile celorlalţi. Eu prefer să nu-mi impart eşecurile, să mi le asum. Cariera de antrenor am început-o la 25 de ani fiind cel mai tânăr antrenor în perioada respectivă. Am fost primul care a adus conceptul de K-1 în Iași. Consider că este un vis devenit realitate și mă declar norocos.
- Ce reprezintă astăzi Scorpions pentru sportul local și pentru sportul din România?
Nu mă așteptam ca fenomenul Scorpions să ia o asemenea amploare! Avem filiale în Iași, Vaslui, Bârlad, Hârlău, Onești, Tg Neamț, Miroslava și Ciortesti. Sportivii noștri sunt multipli campioni atât în kickboxing cât și în box. Eu personal am participat în peste 40 de țări cu gale profesioniste iar numele clubului Scorpions Iași a fost rostit atât în America-Chicago cât și în Australia, China, Japonia, Rusia, Dubai, Argentina și tot timpul ne-am prezentat că fiind ieșeni și ne putem declara, într-o mică măsură, ambasadorii sportivi ai orașului Iași.
- Cum recunoașteți un sportiv talentat care poate face performanță?
Pe Cătălin Moroșanu l-am remarcat după primul antrenament în urmă cu 14 ani când făcea ravagii printre toți începătorii. Pe lângă calitățile fizice un mare plus îl aduce și forța psihică, concentrarea și puterea de a trece peste anumite eșecuri, care sunt inevitabile în cariera de sportiv. Balanța este înclinată foarte mult spre pasiune și dăruire!
- Care sunt problemele pe care le întâmpină un club sportiv în încercarea de a face performanță? (infrastructură, legislație, sprijin din partea autorităților, resurse financiare)
Clubul Scorpions a primit 2000 de lei de la autorități după ce sportivul Dragoș Guzga a fost medaliat cu bronz la Campionatul European de Box de Cadeți. Ne-ar avantaja o lege destinată cluburilor sportive prin care autoritățile să poată finanța legal și constant unitățile sportive care aduc performanțe orașului.
- Care sunt cei mai valoroși sportivi pe care i-a produs Scorpions și care sunt cele mai mari performanțe ale clubului?
Cătălin Moroșanu a fost calificat în 2014 în Final16 K-1 Japonia, Sebastian Ciobanu a luat parte la Turneul K-1 Tokyo în anul 2009, Corina Carlescu a fost campioană europeană de box profesionist EBU 2012 în Bruxelles, Andrei Leuștean a fost campion mondial în kickboxing Lituania în 2016, Sebastian Cozmâncă a fost campion european muay thai în 2016, Ștefan Latescu a fost vice-campion mondial de muay thai în Thailanda în 2017. La ora actuală, Cătălin Moroșanu este promotorul acestei promoții alături de dl Titi Pătrașcu și consider că este alt vis de-al nostru împlinit. La gală disputată pe 5 iulie în București s-a înregistrat un mare succes, a fost transmisă pe tv și cifrele de audiența au fost impresionante. La Piață Neamț va fi adoua ediție, pe 19 octombrie și se anunța un show incendiar cu meciuri pe măsură așteptărilor. Cel mai greu aspect de punctat în desfășurarea galelor este atragerea de sponsori.
- Dynamite Fighting Show a fost un adevărat succes. Cât de greu se pregătește o gală K1 și cum veți reuși să vă mențineți în top cu astfel de evenimente?
Dynamite Fighting Show (DFS) este un concept nou dedicat sporturilor de contact, care îmbină sportul cu spectacolul, și își dorește să ofere publicului confruntări pe reguli K-1 între cei mai buni sportivi din România și Europa de kickboxing, MMA, BJJ, Muay Thai, Karate, Kyokushin și alte arte marțiale. Dynamite Fighting Show readuce în prim plan confruntările epice din K-1, în carei cei mai iubiți luptători din lume, în special de la categoria grea, vin în România și se duelează în lupta pentru centura de campion. La ora actuală, Cătălin Moroșanu este promotorul acestei promoții alături de dl Titi Pătrașcu și consider că este alt vis de-al nostru împlinit. La gala disputată pe 5 iulie în București s-a înregistrat un mare succes, a fost transmisă pe tv, iar cifrele de audiența au fost impresionante. La Piatra Neamț va fi adoua ediție, pe 19 octombrie și se anunță un show incendiar cu meciuri pe măsura așteptărilor. Cel mai greu aspect de punctat în desfășurarea galelor este atragerea de sponsori.
- Ce urmează, ce suprize ne pregătește clubul Scorpions?
Scorpions pregătește o nouă generație care crește foarte frumos la clubul nostru. Avem peste 60 de copii antrenați de Narcis Mânzat și sper că în scurt timp, secția de MMA a clubului antrenată de Mircea Ciocan să ne calce ușor pe urme.
- Clubul Scorpions se mândrește cu rezultate obținute de fete care practică sporturile de contact. Aceste sportive au fost „recrutate” sau „au bătut la ușa” clubului?
La vremea respectivă, Corina Cârlescu era într-o gașcă de cartier din Dacia și la numai 14 ani avea foarte multe bătăi la activ și cu timpul a reușit să devină o sportivă profesionistă schimbându-și atât modul de viață, disciplină cât și modul de a privi lucrurile și de a gândi.
- Care sunt beneficiile materiale cu care se poate alege un sportiv la finalul unei cariere în ring?
Trebuie menționat că la amatori nu sunt câștiguri materiale, dar sportivii profesioniști la nivel de top pot câștiga și sume de zeci sau sute de mii de euro.
Andrei VILICHE