@ ApaVital a plătit peste 6.000.000 de lei cu titlu de avans pentru efectuarea unei lucrări în baza unei poliție de asigurare falsă prezentată de către firma de construcții Casrep SRL @ Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a sesizat DNA și DLAF în acest caz @ Contractul dintre ApaVital și Casrep SRL a fost semnat pe 11 aprilie 2022 și are ca obiect execuția de lucrări pentru „extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, axa 1, Iași – Popricani” @ Firma care a emis polița de asigurare, SPI Smart Investments, îl are ca asociat unic și administrator pe Francisc Iulian Raduly și a fost înființată pe 21 aprilie 2022, la câteva zile după semnarea contractului dintre ApaVital și Casrep @ Raduly este un fost pușcăriaș care în 2018 câștiga la CEDO despăgubiri în cuantum de 3.000 de euro pentru condițiile inadecvate pe care le-a avut în timpul detenției @ Polița de asigurare fusese emisă de către firma SPI Smart Investments SRL București în numele companiei de asigurări TCS Insurance Company of Ireland dac @ SPI Smart Investments susținea la acea vreme că asigură managementul operațiunilor TCS Insurance în România @ ASF, instituția care monitorizează piața asigurărilor din România, a avertizat că firma irlandeză nu are niciun fel de colaborare cu SPI și că polițele emise sunt fictive @ Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, Mihai Doruș, directorul ApaVital, a virat în contul Casrep suma de aproximativ 6,1 milioane lei cu tiltu de avans, deși scrisoarea de garanție era una fictivă @ La o simplă verificare pe site-ul ASF s-ar fi observat că firma SPI Smart Investments nu există în baza de date și nu este autorizată pentru a desfășura activități de intermedieri în asigurări
Directorul Apavital, Mihai Doruș, a virat în conturile societății prietenului său Lucian Craus, patronul SC Casrep SRL, suma de 6,1 milioane de lei, în baza unei hârtii care poate fi folosită cel mult drept hârtie igienică. Suma reprezenta avansul pentru lucrările ce urmau a fi efectuate de Casrep în cadrul unui contract finanțat din fonduri europene. Documentul care ar fi trebuit să reprezinte o scrisoare de garanție era în fapt o hârtie falsificată de către un pușcăriaș în numele unei companii de asigurări din Irlanda. Apavital avea obligația legală să verifice autenticitatea și valabilitatea scrisorii de garanție înainte de a face plata către firma Casrep. Doruș și ai săi, personaje ce sunt plătite cu sute de mii de euro din banii dumneavoastră, au mimat verificarea și au dat cele 6 milioane de lei cu ochii închiși. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ieșit public și a anunțat că există o schemă de fraudare cu scrisori de garanție fictive, iar presa a publicat ample materiale despre societatea care emisese documentul folosit de Casrep. Cu toate acestea Mihai Doruș s-a făcut că nu pricepe.
Golănia a fost descoperită de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care a solicitat explicații și documente. Doruș și Apavital aveau obligația să ceară imediat firmei Casrep să returneze banii încasați ca avans. Nu au făcut-o și au recurs la alte șmecherii ilegale, iar aceste matrapazlâcuri au fost penalizate. Ministerul a aplicat companiei Apavital o penalitate de 10% din valoarea contractului de finanțare, respectiv 6.602.435 lei. Doruș continuă să finanțeze din banii ieșenilor compania Casrep, care, în loc să plătească dobânzi bancare de zeci de mii de euro, își asigură lichiditățile gratis din fondurile Apavital. Creditele le contractează în schimb compania Apavital, iar dobânzile și golăniile lui Mihai Doruș le plătim noi toți prin majorările anuale ale tarifelor la apă și canalizare. Ministerul a sesizat DNA și DLAF în acest caz considerând că este un caz de fraudare a bugetului UE.
Scrisoarea de garanție și avansul
Pe 11 aprilie 2022, Apavital încheie cu firma Casrep contractul nr. 137 având ca obiect execuția de lucrări pentru ”extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, axa 1, Iași – Popricani”. Lucrările fac parte din ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași” finanțat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în cadrul Programului Operațional Ifratsructură Mare (POIM). Contractul încheiat de Apavital cu firma Casrep dă posibilitatea constructorului să solicite plata în avans a lucrărilor într-un procent de maxim 10% din valoarea totală. Mecanismul de acordare a avansului prevede constituirea de către executant a unei garanții de returnare a avansului sub forma unei scrisori de garanție emisă de către o bancă sau o societate de asigurări. Scrisoarea de garanție emisă de către o bancă presupune o procedură similară cu cea a contractării unui credit, singura diferență fiind doar costul mai scăzut față de împrumut. Majoritatea firmelor se îndreaptă însă către scrisorile de garanție emise de societăți de asigurări care sunt mai ușor de obținut și mult mai ieftine decât cele emise de bănci. Prin umare, Casrep a ales varianta unei scrisori de garanție sub forma unei polițe de asigurări pentru a putea încasa de la Apavital 6,1 milioane lei cu titlu de avans. Firma lui Lucian Craus a depus la Apavital polița de asigurare TCS nr. 2548/31.05.2022 și a solicitat plata avansului. Contractul de finanțare cu MIPE obliga Apavital să verifice autenticitatea și valabilitatea poliței înainte de a plăti avansul către firma Casrep. Pe 17 iunie 2022, Apavital a plătit firmei Casrep suma de 6.097.589 lei mimând că a făcut verificările prevăzute în contractul de finanțare.
Pușcăriașul care vindea polițe fictive
Polița de asigurare fusese emisă de către firma SPI Smart Investments SRL București în numele companiei de asigurări TCS Insurance Company of Ireland dac. SPI Smart Investments susținea la acea vreme că asigură managementul operațiunilor TCS Insurance în România. Asta i-ar fi permis să emită polițe în numele TCS, să colecteze primele de asigurare și să efectueze despăgubiri/plăți într-un anumit plafon. Firma SPI Smart Investments îl are ca asociat unic și administrator pe Francisc Iulian Raduly și a fost înființată pe 21 aprilie 2022. Raduly este un fost pușcăriaș care în 2018 câștiga la CEDO despăgubiri în cuantum de 3.000 de euro pentru condițiile inadecvate pe care le-a avut în timpul detenției. E doar paravanul pentru niște rechini mult mai mari. SPI nu îndeplinea condițiile legale de a desfășura o astfel de activitate și nu era autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea emite polițe de asigurare. La o simplă verificare pe site-ul ASF s-ar fi observat că firma SPI Smart Investments nu există în baza de date și nu este autorizată pentru a desfășura activități de intermedieri în asigurări. Așadar, un infractor de drept comun înființează un SRL cu un capital de 200 de lei și începe să vândă din prima zi hârtii fără valoare denumite polițe de asigurare, în numele unei companii de asigurari irlandeze. Iar marele specialist Mihai Doruș, plătit cu sute de mii de euro anual, nu își dă seama de această fraudă.
ASF anunță oficial frauda, Doruș face ce vrea mușchii lui
Așa cum spuneam, potrivit instrucțiunilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care au caracter imperativ pentru toți beneficiarii de fonduri europene, aceștia au obligația de a verifica autenticitatea și valabilitatea instrumentelor de garantare emise de contractori. Așadar, Apavital avea obligația de a se asigura că polița prezentată de către Casrep este autentică și este valabilă. Verificarea efectuată de către Apavital ridică multe semne de întrebare. Cronologia faptelor conduce la ideea că Apavital a închis ochii la această șmecherie cu polița falsă pentru a-i putea plăti avansul firmei Casrep. Polița se emite pe 31 mai 2022 și este depusă la Apavital. Pe 2 iunie, Apavital transmite o solicitare la o adresă de email indicată ca fiind a TCS Insurance prin care întreabă dacă polița este valabilă. I se răspunde instant chiar de către directorul general al comapniei irlandeze primind asigurări că totul e ok. Câteva zile mai târziu, ASF iese public și anunță că a descoperit tranzacții ilegale cu polițe atribuite unei companii irlandeze de asigurări. Autoritatea atenționează că activitățile de intermediere derulate de către SPI Smart Investments nu sunt desfășurate conform reglementărilor legale, fiind vorba despre o fraudă. ASF menționează că firma irlandeză nu are niciun fel de colaborare cu SPI și că polițele emise sunt fictive. Urmează mai multe articole în presa centrală despre acest subiect cu detalii despre încrengătura infracțională de firme din jurul TCS Insurance și SPI Smart Investments. În ciuda acestor informații, o săptămână mai târziu, Mihai Doruș virează în contul Casrep suma de aproximativ 6,1 milioane lei cu tiltu de avans, deși scrisoarea de garanție era una fictivă. Ulterior plății ASF vine cu noi precizări legate de firma TCS. S-a descoperit că nici aceasta nu funcționează în mod legal. Imediat apare și anunțul Băncii Centrale a Irlandei care arată că firma TCS este una fictivă, ce a clonat datele de indetificare și autorizațiile unei companii de asigurări ce funcționa legal. Era vorba de o escrocherie în toată regula. Semnalmentele unei fraude erau vizibile de la o poștă. Era imposibil să nu fie observate. De ce s-a prefăcut Mihai Doruș că nu vede falsul grosolan? De ce a plătit Doruș cei 6 milioane de lei deși ASF comunicase public faptul că polițele emise de SPI sunt fictive?
Ministerul taie în carne vie
Ulterior plății avansului, Apavital a depus la MIPE o cerere de rambursare în cadrul contractului de finanțare. Între sumele solicitate a inclus și contravaloarea avansului acordat Casrep. Banii au fost decontați prin cererea de rambursare nr 18 din 27.06.2022. Ulterior, reprezentanții MIPE au văzut pe site-ul ASF atenționările cu privire la frauda cu polițe emise în numele TCS Insurance și au declanșat procedura de verificare a suspiciunii de neregulă. A fost purtată o corespondență cu ASF care a transmis că „activitatea de asigurări desfășurată în legătură cu societatea TCS Insurance Company of Ireland nu este legală.” Totodată, se menționează că Apavital ar fi trebuit să verifice calitatea persoanelor care au efectuat intermedierea prin consultarea registrului public disponibil pe site-ul ASF și mai ales să facă verificarea autenticității poliței contactând direct asiguratorul la datele oficiale menționate în registrele publice. Având în vedere toate aceste elemente, MIPE a considerat că se află în fața unui caz de fraudă prin prezentarea de documente false. Conform contractului a fost aplicată o corecție de 10% din valoarea finanțării, respectiv 6,6 milioane lei. În aceleași timp, MIPE a sesizat Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Luptă Antifraudă (DLAF) întrucât fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Tot pe șmechereală
În ciuda tuturor acestor atenționări, corecții și plângeri penale, directorul Apavital, Mihai Doruș, continuă să se plaseze în afara legii. În momentul în care i s-a adus la cunoștință despre nelegalitatea scrisorii de garanție oferite de către Casrep, Apavital avea obligația de a solicita constructorului să constituie o nouă garanție sau să returneze avansul. Apavital nu a făcut acest lucru. A dedus din facturile emise de Casrep o parte din avansul achitat, iar pentru diferența a fost emis un bilet la ordin cu titlu de garanție. Numai că contractul specifica în mod clar că garanțiile se pot constitui doar sub forma unor documente emise de către bănci sau firme de asigurări autorizate, nu și sub forma unor instrumente de plată. Practic, Apavital s-a acoperit cu un nou petic de hartie igienică, la fel de valor precum polița de asigurare emisă de SPI. Însă această atitudine practic arată relația privilegiată de care beneficiază Casrep și faptul că, încă de la început, conducerea Apavital a fost în complicitate cu constructorul în cazul poliței de asigurare fictive. Scopul nu era respectarea contractului, ci crearea unei aparențe de legalitate. În fapt, Apavital a asigurat lichiditățile companiei Casrep necesare derulării contractelor prin metode ilegale. În locul unui credit bancar care ar fi costat zeci de mii de euro, Casrep a primit fondurile necesare gratuit chiar din buzunarele ieșenilor, prin intermediul Apavital.
Rareș Neamțu
Si’au batut joc de noi ieri deja a doua oara in ultimul timp, tot fara sa ne anunte la timp. A treia oara, daca mai e, merg cu politia si adun oamenii acolo unde vrea infractorul Chirica sa faca Opera. Le dau eu Opera astora atunci acolo de sa ma tzina minte. Toti in orasul asta doar isi bat joc de noi!