Medicina în România. Secția de Balneologie a Spitalului de Pediatrie din Iași, locul în care nu s-a schimbat nimic de 40 de ani

La Secția de Balneologie a Spitalului de Pediatrie din Iași, 2.000 de copii cu probleme locomotorii sunt tratați, anual, cu aparate ruginite și în săli de gimnastică deteriorate. Secția nu a fost renovată niciodată de la inaugurare, adică de 40 de ani. Din pereți se desprind bucăți, iar instalația de apă nu mai funcționează. Saltelele pe care lucrează copiii sunt așezate direct pe podeaua denivelată.

 

Cei care s-au perindat pe la conducerea unității medicale n-au găsit niciodată fonduri pentru reabilitare. De patru decenii, singurele echipamente noi au fost primite din donații.

Conducerea Spitalului pentru Copii promite că renovarea Secției de Balneologie va deveni o prioritate și că lucrurile se vor schimba pe măsură ce va primi bani de la Ministerul Sănătății. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, mai devreme de 2016, arată DIGI 24.

De patru decenii, în secţia de Recuperare Medicală şi Balneologie a Spitalului de Pediatrie nu s-a mai dat nici măcar cu un strat de var. Cu două săli de kinetoterapie şi alte două de fizioterapie, secţia arată ca un adevărat şantier. Holul este dezolant – pereţi scorojiţi, linoleum rupt şi mobilier vechi. Aceeaşi imagine şi în sălile de gimnastică.

Singurele echipamente noi au fost primite din donaţii. Medicii au cumpărat din banii lor aparate sau au improvizat unele. Puţine la număr, au fost utilizate la maximum şi s-au stricat. În toate cele patru săli de tratament ale secţiei lipseşte minimul de confort.

„Aici nu trebuie foarte mulţi bani, trebuie o igienă a pereţilor, igienizaţi, trebuie să fim şi noi cu pardoseala reparată şi geamurile să poată fi închise ermetic ca să nu mai răcim copiii care vin aici mici”, a spus pentru DIGI 24 Ioan Romaşcu, kinetoterapeut principal.

 

 

La dușurile medicale este mai grav. Un singur duş ruginit picură apa pe gresia spartă. Părinţii sunt îngroziţi de condiţiile în care copiii lor trebuie să facă recuperare medicală.

Conducerea spitalului promite că renovarea secţiei de balneologie va deveni o prioritate, însă nu s-a făcut nici măcar o evaluare financiară.

„Analizăm atât din posibilităţile noastre, din bugetul propriu al spitalului să achiziţionăm o serie din aparatele absolut necesare, cât şi din fonduri guvernamentale. Noi vom primi proiectul tehnic de la proiectant la începutul săptămânii viitoare şi atunci vom avea exact valorile pe fiecare secţie în parte”, a declarat la DIGI 24 Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie.

Dacă spitalul va primi fonduri, pacienţii de la secţia de recuperare medicală vor beneficia de condiţii bune şi echipamente medicale noi cel mai devreme în 2016.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here