Medicii de la urgenţe au făcut faţă cu greu avalanşei de pacienţi care s-au prezentat la spitale de sărbători. „Am rămas fără tărgi”/„Terapia intensivă era plină”

Medicii din spitalele de urgenţă abia dacă au făcut faţă numărului mare de bolnavi care s-au prezentat în aceste zile la camerele de gardă: infarcte, atacuri vasculare, accidente rutiere şi cele neurologice au fost doar câteva dintre problemele de sănătate care le-au dat bătăi de cap românilor la trecerea dintre ani.

Cei care nu au ajuns cu ambulanţa la spitale şi au mers pe picioarele lor în unităţile sanitare au avut de aşteptat ore în şir până să fie preluaţi de doctori. Din cauza numărului mare de pacienţi, spitalele au ajuns în situaţia de a nu mai avea tărgi suficiente sau locuri disponibile în Secţiile de terapie intensivă pentru cei care aveau nevoie de ventilaţie mecanică şi izolare. La Spitalul Floreasca din Capitală, media zilnică a fost de 380-400 de cazuri pe zi.

Diferenţa faţă de zilele normale a fost că în urgenţe au ajuns foarte mulţi pacienţi în stare foarte gravă. Infarctul a fost o patologie destul de comună în această perioadă de sărbători, zeci de bolnavi fiind diagnosticaţi cu infarct de miocard la final de an.

Ventilaţi în Unităţile de Primiri Urgenţe

„Am avut pacienţi care au trebuit să stea 24 sau chiar 48 de ore la urgenţe, unde au fost ventilaţi mecanic, pentru că secţiile de terapie intensivă erau pline. Am avut 19 infarcte în noaptea de Revelion. Spitalul a fost plin cu cazuri grave, dar toate spitalele s-au confruntat cu aceeaşi situaţie”, a explicat doctorul Bogdan Opriţa, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca din Capitală. Potrivit acestuia, anumite secţii din spital nu mai au locuri disponibile în acest moment. În schimb, cei care au venit pe picioarele lor în spital au aşteptat ore în şir să fie preluaţi de medici. „Ne aşteptăm în continuare la cazuri grave”, a precizat urgentistul.

800 de cazuri pe zi la Spitalul Universitar

Situaţia nu a fost diferită la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală. Aici, spre deosebire de zilele obişnuite, au existat şi 800 de prezentări pe zi. „A fost foarte aglomerat, în special anumite specialităţi: gastroenterologia şi neurologia”, a declarat doctorul Dragoş Daviţoiu, managerul Spitalului Universitar.

Şi Spitalul Pantelimon din Capitală a fost plin de pacienţi. Însă aici medicii au avut probleme şi cu echipamentele medicale, insuficiente pentru numărul mare de cazuri care s-au prezentat la UPU.

„A fost plin de pacienţi în spital, iar la anestezie terapie intensivă, ca de obicei, nu au mai fost locuri. La un moment dat nu mai aveam tărgi în unităţile de primiri urgenţe să-i consultăm pe pacienţi pentru că erau urcate cu pacienţii pe secţii. A fost o adevărată nebunie”, a declarat medicul Fiorella Mitoiu, şefa UPU de la Spitalul Pantelimon.

La Unităţile de Primiri Urgenţe aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) au fost primiţi peste 35.000 de pacienţi în această perioadă.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here