Mărturii și documente din inima Mafiei Imobiliare. Harabagiu și Boca au negociat la crâșmă blocul din Cantemir

7IAȘI prezintă în exclusivitate documente și mărturii care dovedesc implicarea directă a viceprimarului Gabriel Harabagiu în Mafia Imobiliară din Iași @ De parcă ar fi fost asociat în afacere, acesta a negociat la crâșmă, în numele unui consilier local PSD cu afaceri în domeniul imobiliar, achiziționarea unui teren ultra-central @ Ca în filmele cu mafioți, firma care a cumpărat terenul aparținea unui interpus, dar era administrată printr-o procură ascunsă de către consilierul PSD Florin Boca @ Prezentăm documentul în facsimil @ Proprietarul pământului, Pavel Pântea, jucător pe piața imobiliară locală, a vândut terenul cu cel puțin 100.000 de euro sub prețul pieții @ 7IAȘI a reușit să obțină mărturii în exclusivitate de la un apropiat al lui Pântea, fost parterner de afaceri al acestuia @ Negocierile pentru vânzarea terenului au fost purtate de Gabriel Harabagiu și Pavel Pântea la Pizzeria Alila, aflată la câțiva metri de casa în care locuiește viceprimarul @ Ulterior, detaliile tranzacției, plata cu apartamente și bani, au fost bătute în cuie de Pântea, Harabagiu și Boca în același restaurant @ Prețul scăzut părea o reducere substanțială ori un cadou pentru un personaj sus pus cu putere de decizie @ Scenariul pare a fi însă cu totul altul: Pântea nu a avut de ales, deoarece autorizația de construire stătea în pixul lui Harabagiu @ Pântea obținuse de la Primăria Iași certificat de urbanism semnat de Harabagiu pentru o construcție în regim P+1E, maxim P+2E cu respectarea unor condiții restrictive @ După ce Pântea a vândut, de parcă era vorba de alt teren, Primăria Iași a schimbat regulile și a autorizat un bloc de patru ori mai mare @ „Pentru mine această tranzacție este de domeniul trecutului, la fel ca multe altele. Mă mir când spuneți că acolo a fost construit un bloc pe cinci niveluri. Dar, încă o dată vă spun, nu mai este treaba mea”, a spus Pântea @ Afacerile lui Pântea depind în continuare de Primăria Iași, tăcerea este cea mai convenabilă soluție

Viceprimarul Gabriel Harabagiu semna ziua în Primărie autorizații și certificate de urbanism, iar seara, la crâșmă, negocia cu imobiliarii vânzarea și cumpărare terenurilor. De semnătura lui depinde ce și cât se poate construi sau, altfel spus, dacă un teren are sau nu valoare. La pizzeria Alila, situată la câțiva metri de casa în care locuiește, Harabagiu a negociat o tranzacție imobiliară a cărei beneficar final a fost Florin Boca, consilier local PSD, dezvoltator cu afaceri împânzite în toate colțurile Iașului.

Terenul, vândut cu 100.000 de euro reducere. De ce?

Povestea terenului de pe strada Romană, aflată la mai puțin de 1 kilometru de Palas, începe în perioada 2017 – 2018. Pavel Pântea, un om de afaceri ieșean care derulează de ani de zile investiții în domeniul imobiliar, a cumpărat un teren pe care se afla amplasată o casă veche, fără valoare. Miza afacerii o reprezenta terenul în suprafață totală de 457 de metri pătrați. Luând în calcul poziția terenului și prețurile tranzacțiilor efectuate în zonă, se poate spune că vorbim despre o valoare de piață de cel puțin 500 de euro/mp. Prin urmare, valoarea terenului achiziționat de Pântea era de peste 220.000 de euro.

Terenul a ajuns repede în atenția lui Harabagiu care locuiește chiar peste drum. Au urmat negocierile. Despre aceste negocieri ne vorbește un apropiat al lui Pavel Pântea, fost partener de afaceri al acestuia, a cărui identitate alegem să o protejăm pentru moment. Documentele și mărturiile înregistrate obținute de 7IAȘI sunt elocvente.

Negocierile, lângă casa lui Harabagiu, la pizzeria Alila

Negocierile au fost deschise la pizzeria Alila, unde Harabagiu a discutat cu Pavel Pântea cumpărarea terenului de peste drum. Abia mai târziu, în scenă a apărut și Florin Boca. După primele discuții, Pavel Pântea a solicitat de la Primăria Iași eliberarea unui certificat de urbanism, document care atestă ce se poate construi pe teren și normele urbanistice (număr de niveluri, nivel de înălțime, număr locuri de parcare etc).

Certificatul de urbanism eliberat de primărie și semnat de către viceprimarul Harabagiu a schimbat cursul negocierilor. Pântea putea construi doar o clădire cu parter și un etaj sau, iar cu îndeplinirea unor condiții extrem de restrictive, un imobil cu parter și două etaje.

Boca controla firma cu o procură ascunsă

Au urmat alte negocieri la același restaurant Alila, dar la care de această dată a participat, alături de viceprimarul Harabagiu și Pavel Pântea, și consilierul PSD Florin Boca. Prețul stabilit de părți a fost de 125.000 de euro, parte bani virați în bancă, iar diferența de preț constând în două apartamente, ridicate de Boca printr-o altă firmă, de asemenea controlată de acesta prin interpuși, Darcilo SRL.

Pentru cumpărarea terenului de pe strada Romană a fost aleasă o nouă firmă, recent înființată, Areal Investment Construct SRL. Asociat și administrator al firmei era la acea vreme Aurel Huțanu. Acesta nu era decât un interpus. Florin Boca administra de fapt societatea printr-o procură ascunsă. Firma Areal Investment Construct SRL a fost înființată în iulie 2017 de către Aurel Huțanu, dar în baza procurii nr. 11.349/27.09/2017 este reprezentată de către Florin Boca.

Incredibil! Regulile urbanistice se schimbă odată cu proprietarul

După parafarea tranzacției, în Primăria Iași se întâmplă minuni: regulile urbanistice s-au schimbat, iar în locul unei clădiri cu parter și un etaj este autorizat ditamai blocul.  Areal Construct Invest SRL a primit autorizația pentru ridicarea unui bloc cu subsol și două etaje pe strada Romană în mai 2018. Documentul a fost emis în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) vechi de zece ani, dar care fusese realizat pentru un teren situat în celălalt capăt al orașului, pe strada Vasile Lupu, în Tătărași.

La distanță de un an de zile, în iulie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire pentru același imobil prin care se aprobă suplimentarea construcției cu încă un etaj, ajungându-se astfel în situația ca între case să răsară ditamai blocul cu cinci niveluri (subsol, parter și 3 etaje).

Deși a vândut un teren în buricul târgului cu 100.000 de euro sub prețul pieții, Pavel Pântea, preferă să nu dea explicații. Tăcerea este mai convenabilă pentru un om de afaceri care activează într-un domeniu în care pâinea și cuțitul sunt în mâinile celor care conduc Primăria Iași.

„Pentru mine această tranzacție este de domeniul trecutului, la fel ca multe altele. Mă mir când spuneți că acolo a fost construit un bloc pe cinci niveluri. Dar, încă o dată vă spun, nu mai este treaba mea” , a spus Pântea.

Epilog: Boca intră oficial în firmă, neprihănit și imaculat

După ce blocul a fost aproape finalizat, Florin Boca a intrat în firmă ca un investitor de bună credință, care culege beneficiile unui proiect imobiliar, foarte bine poziționat. Oficial, Harbagiu nu are nici o calitate, în afara celei de consumator la bar Alila.

La finalul anului trecut, în noiembrie 2019, viceprimarul Gabriel Harabagiu a semnat certificatul de edificare a clădirii, document care-i permite lui Boca să intabuleze construcția.

Conform certificatului de edificare eliberat pe 21 noiembrie 2019, firma Areal Investement Construct SRL a ridicat pe strada Romană un bloc cu subsol, parter și 3 etaje, 10 apartamente și 3 „unități individuale” – „spații tehnice la subsol”. Însă, este o cutumă a „imobiliarilor” de Bahlui ca spațiile tehnice să fie transformate în apartamente pentru a maximiza profitul.

Blocul, care are o suprafață construită de 486 metri pătrați, dispune însă de doar 6 locuri de parcare, ceea ce contravine tuturor normelor urbanistice, care arată că fiecare apartament trebuie să dispună de cel puțin un loc de parcare.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here