Mărţişorul» va declanşa războiul bonurilor fiscale!

Când nu avem probleme ni le provocăm! De la 1 martie, în România ar urma să se aplice ordonanţa de guvern prin care clientul care nu a primit bon fiscal poate pleca din magazin cu marfa, fără să o plătească. Comercianţii spun că e un abuz, iar poliţiştii se aşteaptă la un val de dosare penale pentru… furt calificat favorizat de Guvern!

Anul acesta s-ar putea să avem un Mărţişor foarte nervos! În prima zi de primăvară va intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă, deja celebră, potrivit căreia clientul care nu a primit bon pe produsele alese le poate lua fără să le plătească. Un fel de cinste a guvernului, s-ar putea spune.

Minţile luminate care au gândit această prevedere, din dorinţa de a-i vâna pe evazionişti, nu au luat în calcul faptul că s-ar putea trece lesne graniţa către abuz. De pildă, cum poate dovedi un vânzător că patru cumpărători cu rea intenţie au luat un bax de bere şi au plecat fără să plătească, motivând inexistenţa bonului fiscal. Comerciantul este singur, iar clienţii, în superioritate numerică, îşi pot susţine mincinos cauza. Astfel de situaţii se vor putea isca în special în magazinele mici, de cartier.

Surse din poliţia judiciară spun că introducere acestei ordonanţe este un teren periculos pentru favorizarea furtului. “Cu siguranţă, la secţii, ne vom confrunta cu un val de asemenea abuzuri din partea clienţilor rău-intenţionaţi. Omul va spune că nu a primit bon, iar vânzătorul îl va reclama pentru furt, pentru că i-a luat marfa din magazin fără să plătească. Vor fi dosare pe bandă rulantă”, ne-au explicat judiciariştii.

A fost sesizat Avocatul Poporului care, deocamdată, se gândeşte

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România a sesizat, pe 2 februarie, Avocatul Poporului asupra faptului că OUG 10/2015 este neconstituţională şi încalcă dreptul de proprietate prin oferirea posibilităţii unui cumpărător de a lua un produs fără să-l plătească. Potrivit Constituţiei, proprietatea privată este garantată şi ocrotită de lege, indiferent de titular, şi nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică. Avocatul Poporului încă nu a răspuns pe această temă.

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here