Deputatul pesedist Marius Ostaficiuc se declară nemulțumit de evoluția Iașului, dar o face fără să dea nume și fără să formuleze acuzații, de parcă orașul ar fi condus de un spirit, nu de oameni în carne și oase. „E frustrant pentru noi să rămânem doar un oraș frumos, pitoresc și boem. (…) Trebuie să ne scuturăm de balast, trebuie ca anumite personaje-frână să facă un pas în spate, pentru ca Iașul să poată demara în forță”, spune acesta.
Despre măsurile fiscale care au bulversat mediul de afaceri declară vizează „combaterea evaziunii fiscale și taxarea celor cu venituri uriașe”.
În privința relației cu PNL este optimist, coabitarea cu adversarul politic fiind o necesitate pentru că „avem parte de un război la graniță”.
Cum se vede viitorul de la tribuna Parlamentului, ne spune Marius Ostaficiuc în rândurile de mai jos.
Cum vedeți proiectul de buget pe anul 2024? Care sunt proiectele Iașului prinse la finanțare și cum le-ați susținut la colegii din București?
Discutăm despre cel mai mare buget din ultimii ani destinat investițiilor, un buget asumat de către PSD și direcționat acolo unde era cea mai mare nevoie, spre dezvoltare. Nici Iașul nu lipsește de la acest capitol, tocmai pentru că în regiunea noastră era cea mai mare nevoie de dezvoltare a infrastructurii. 2023 a fost primul an din ultimele două decenii, cel puțin, în care Ministerul Transporturilor a cheltuit toți banii care i-au fost alocați la început de an din fonduri europene și a mai obținut în plus încă 500 de milioane euro. De la 4,5 miliarde de euro alocate inițial, ministerul a investit până acum 5,1 miliarde și există șanse ca până la finalul anului investițiile totale să fie de 5,5 miliarde. Din aceste fonduri, o parte au venit și la Iași, iar în proiecția pe 2024 se regăsesc sumele pentru Autostrada A8, pentru proiectul Autostrăzii A7 și nu numai.
În ultima perioadă, mii de angajați din sectorul public au făcut acțiuni de protest nemulțumiți în special de salariile care au rămas la același nivel de ani buni! Cum poate Coaliția de guvernământ să rezolve aceste probleme?
Desigur că unii salariați din sectorul bugetar sunt nemulțumiți, desigur că există discrepanțe salariale, aspecte care vor fi corectate de către factorii responsabili. Dar aceste revendicări nu pot fi rezolvate peste noapte, ceea ce trebuie să înțelegem cu toții. Priviți în jur, lumea în care trăim traversează o perioadă complicată. Asta fie numai dacă aruncăm o privire la ce se întâmplă în Ucraina, în fâșia Gaza și așa mai departe.
Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari vreme de șase luni, proiectul urmând a intra în vigoare abia după alegerile europarlamentare. Măsurile actuale vor afecta doar mediul privat. Cum vede PSD acest lucru?
Reorganizarea instituțiilor publice nu este lăsată deoparte, tocmai pentru că în continuare se dorește o eficientizare a sectorului bugetar. Măsurile fiscale merg înainte și vor cuprinde în special combaterea evaziunii fiscale și taxarea celor cu venituri uriașe. La acel moment s-a vorbit despre măsurile impuse, despre cine va fi afectat și ce planuri are Guvernul. România trebuie să aibă o stabilitate economică de care să beneficiem cu toții.
Ce obiective are politicianul Marius Ostaficiuc pentru anul 2024?
Principalul meu obiectiv este intim legat de obiectivele orașului pe care îl reprezint în Parlament. Unui politician autentic îi dispare reflexul de a gândi în plan personal politica, el se va proiecta mereu în interesele comunității din care face parte. Îmi place să cred că am ajuns în acel punct în care, politic vorbind, mă identific cu Iașul. Tocmai de aceea îmi propun să contribui la scoaterea Iașului din zona aceasta de stagnare în care orașul pare că s-a cufundat de ceva timp. Mi se pare că aici, la Iași, ne-am mulțumit cu foarte puțin în ultimii ani. Trebuie să ieșim din rutina straturilor de panseluțe și a aleilor bine măturate. Este important, esențial chiar, să contăm la nivel național. Toți românii iubesc Iașul, însă atunci când vine vorba despre dezvoltare economică, despre potențial, despre exemple de bune practici sunt nominalizate mereu alte orașe, Cluj, Timișoara, Oradea. E frustrant pentru noi să rămânem doar un oraș frumos, pitoresc și boem. E important să recâștigăm direcțiile puternice pe care părea la un moment dat că ne-am înscris. Trebuie să ne scuturăm de balast, trebuie ca anumite personaje-frână să facă un pas în spate, pentru ca Iașul să poată demara în forță.
Care este viitorul coaliției PSD-PNL în condițiile în care celelalte formațiuni politice au anunțat deja formarea unor alianțe în contrapondere ?
După cum am mai afirmat, România are nevoie de stabilitate economică, dar și politică, mai ales pentru că avem parte de un război la graniță. Cele două partide vor merge separat la alegeri, dar caută o formulă pentru a continua coaliția, tocmai din considerentele enumerate mai sus. Cred că până acum, coaliția a arătat unitate, în ciuda disensiunilor unora sau altora care și-au strigat nemulțumirile și nu au făcut decât să pună inutil paie pe foc în speranța că vor beneficia de vreun capital de imagine.
Este PSD Iași pe un drum bun în perspectiva lui 2024, având în vedere rezultatele obținute în 2020, când organizația a pierdut atât Primăria Iași, cât și Consiliul Județean?
PSD Iași se reorganizează, PSD Iași are forța de a demonstra că are un cuvânt de spus în numele ieșenilor și pentru ieșeni. Sunt convins că grupul social democrat de la Iași a învățat din greșelile trecutului și va căuta să elimine acele aspecte care au făcut ca la alegerile locale anterioare să obțină un scor sub așteptări.
Credeți că disensiunile de la vârful filialei PSD Iași se vor stinge după finalizarea alegerilor interne?
Cei care au făcut cu tot dinadinsul să provoace scandal în filială, să ia organizația pe persoană fizică, să bage tensiuni între colegi, au înțeles cum stau lucrurile. PSD Iași are nevoie de unitate, are nevoie să demonstreze că este o filială puternică și cred că suntem pe drumul cel bun.