Primarul Mihai Chirica ne arată, cu fiecare săptămână care trece din noul său mandat, că problemele Iașului, pe care le-a neglijat ani de zile, îl depășesc cu viteză. Iar singurele soluții pe care le găsește sunt unele de peticire, dă cu vopsea peste rugină ca să mai țină o vreme improvizația pe care o leagă cu sârmă, doar îi mai păcălește o vreme pe ieșeni.
Cea mai stupidă idee pe care a avut-o recent Mihai Chirica este cea conform căreia, pentru a fluidiza traficul după începerea noului an şcolar, să pună Poliția Locală să ajute tramvaiele să treacă cu prioritate prin intersecție.
În anul 2021, când telefoanele sunt mai inteligente decât mulți dintre sfătuitorii primarului de Iași, Mihai Chirica s-a gândit să plătească salarii, din banii noștri, unor polițiști locali care să asigure manual fluidizarea traficului.
Atât poate Mihai Chirica. A fost o vară urâtă pentru transportul public ieșean, dar numai din cauza acestor improvizații ale primarului: CTP a rămas fără bani de curent electric, tramvaiele noi cumpărate nu pot fi folosite pentru că nu se potrivesc peroanele, 400.000 de euro pentru un studiu ca să afle ceea ce ar fi trebuit să îi spună directorii săi plătiți cu mii de euro.
Iașul e blocat de acest primar incompetent, deși soluții pentru administrarea coerentă a unui oraș există!
Le-am prezentat timp de 4 ani. Le repet din nou, poate le înțelege și Mihai Chirica.
Traficul din oraș nu mai poate fi deblocat fără infrastructura nouă, respectiv pasaje sub sau supraterane, cu prioritate la intrările dinspre Bucium și CUG, sau o nouă arteră din Bucium spre oraș. Sunt mai multe opțiuni de luat în calcul. Toată infrastructura nouă să aibă benzi dedicate pentru biciclete și transportul în comun.
Transportul public metropolitan trebuie împărțit în două emisfere și prestat eventual de privați cu flote calibrate corect și plătit corect pentru aceste servicii este o a doua soluție. CTP este o nouă ruină a defunctei RATP.
De asemenea, susțin transportul public gratuit, am demonstrat cu cifre că ieșenii ar plăti mai puțin subvenționarea transportului public gratuit, după modelul Tallinn, Estonia.
O a treia soluție ar fi un program decalat al unităților de învățământ în interiorul zonelor sufocate de trafic.
În fine, e esențială stimularea cu adevărat a transportului alternativ, inclusiv prin realizarea unor park&ride la intrările în oraș.
Dar cea mai importantă soluție trebuie aplicată cât mai rapid cu putință: ALT PRIMAR! Unul cinstit, harnic și profesionist.