Moartea vine prin aer și tocmai celor care ar trebui să ne protejeze sănătatea nu le pasă. Deși, chiar și ei, „reprezentanții autorității”, respiră același aer toxic. 1 din 5 români mor anual din cauza poluării, arată un raport al Agenției Europene de Mediu de anul trecut. Cifra este uriașă, dublă față de media Uniunii Europene.
Bunicii, părinții, copiii, prietenii noștri mor de cancer, boli cardiovasculare, astm sau alte afecțiuni pulmonare provocate sau agravate de poluarea din aer. Și nimeni nu este protejat, ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi, căci fiecare respirație e doar un pas mai aproape de boală.
Ce fac autoritățile de care aminteam mai sus? Nimic. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.
Printre alte acuzații figurează și cea potrivit căreia România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul directivei privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici.
Documentul prevede reducere a emisiilor industriale nocive în aer, apă și sol și să prevină generarea de deșeuri. Bucureștiul ar fi trebuit să transmită Comisiei Europene acest program până la 1 aprilie 2019. Suntem în 2021. Nu e.
Doar că problemele de poluare nu pot fi rezolvate la nivel național, când la nivel local de mediu se ocupă incompetenți și politicieni corupți, care fac jocurile mafiei imobiliare și visează ca tot ce e verde să fie betonat.
Da, mă refer la primarul Mihai Chirica. Iașul este pe primul loc la poluare în România, este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară. Iar situația durează de ani de zile.
Primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași, așa cum a indicat chiar Ministerul Mediului.
Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).
Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.
Primăria a realizat în 2018 un plan pentru îmbunătățirea calității aerului prin care se angaja să scadă toți indicatorii toxici, căci a identificat cauzele poluării și 23 de soluții.
A fost aplicată vreo soluție? Din contră, în ultimii patru ani și mai multe spații verzi din Iași au dispărut sub blocuri construite inclusiv ilegal, așa cum arată dosarele penale deschise de DIICOT.
Ce-i de făcut? Evident, nu ne putem opri din respirat. În schimb, avem datoria, ca cetățeni care își apără dreptul fundamental la viață, să punem presiune pe autoritățile care trebuie să limiteze poluarea. Azi.