Educația a 840 de elevi și viețile a 840 de familii sunt date peste cap deoarece, timp de două decenii, autoritățile din Iași și cele de la București nu au fost în stare să restaureze o clădire monument istoric despre care știau că este un risc pentru copii și pentru cadre didactice.
Speriat de cutremurele catastrofale din Turcia, unde zeci de mii de oameni au murit din cauza corupției și a incompetenței, și de seismele repetate din Oltenia, Guvernul a decis că în 39 de clădiri școlare încadrate în categoria de risc seismic I nu se mai pot face cursuri. Printre acestea se numără Școala Normală „Vasile Lupu“ din Iași, a cărei clădire, aflată într-o avansată stare de degradare de ani de zile, a fost închisă, iar elevii au fost trimiși să învețe, în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară, la Seminarul Teologic Ortodox şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.
840 de elevi care până acum își riscau viața într-un imobil cu crăpături evidente, elemente principale de structură distruse și tencuială căzută vor învăța de acum în alte spații improvizate, care nu mai cad peste ei, dar care nu reprezintă, oricum, condiții prielnice pentru educație în secolul XXI. Clădirea principală a Colegiului Pedagogic, aflată în administrarea Primăriei Iași, trebuia reparată de multă vreme. Doar că, de-a lungul a 10 ani, licitațiile pentru reabilitare au fost anulate, deoarece nu câștiga cine trebuie.
Școala Normală are o istorie de 170 de ani, o tradiție îndelungată la Iași. Nu a contat asta pentru primarii care s-au perindat în ultimele două decenii, dintre care unul este astăzi în pușcărie, iar cel de al doilea va ajunge în curând tot acolo.
Spuneam recent că recensământul din 2022 arată nu doar o scădere a populației județului Iași, ci și o îmbătrânire a acesteia. Este trist, dar având în vedere condiții ca cele menționate mai sus, de ce ar rămâne tinerii în Iași pentru a-și întemeia o familie? Ca să-și bată joc niște netrebnici de ei și de copiii lor? Spitale în stare avansată de degradare, școli care cad peste elevi, blocuri noi construite ilegal, transport în comun făcut cu rable periculoase!
Ăsta e Iașul lui Chirica! Acestea nu sunt condiții pentru dezvoltare frumoasă și pentru o viață în liniște!
Și, atenție: în urma controlului ce a vizat starea clădirilor în care funcționează grădinițele din municipiul Iași, în mai bine de trei sferturi din cazuri Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus „expertizarea în regim de urgență pentru că există probleme de siguranță și stabilitate”.
În tot orașul acesta, doar un copil are vilă pe numele său, copilul primarului. Restul nu au dreptul nici măcar la o grădiniță care să nu cadă peste ei!
Marius BODEA
Senator USR de Iași