Marius Bodea despre Iașul sub domnia Chirica: „Suntem polul corupției în România. Iar asta ne va afecta și un deceniu poate, după ce scăpăm de acest corupt” 

La USR Iași este inflație de candidați la Primărie. Numele celui care va reprezenta însă filiala la localele din 2024 va fi decis în urma unei competiții interne. Marius Bodea spune că deține toate avantajele pentru a câștiga acest scrutin intern. „ (…) acest decalaj între mine și colegii mei nu mai poate fi recuperat. Pentru că eu voi continua zi de zi să merg să vorbesc cu ieșenii, iar campania mea externă va fi cea mai credibilă”, spune senatorul USR în interviul pe care l-a acordat pentru 7IAȘI. De asemenea, acesta spune că sondajul realizat de PNL și care îi plasa pe Mihai Chirica și Costel Alexe în topul preferințelor electoratului nu se poate bucura de credibilitate. „Sondajul PNL este o glumă proastă de care râd și peneliștii”, arată Bodea. În privința campaniei electorale din 2024, useristul arată că are toate temele făcute, de la strategie până la teme ce vor fi abordate. Bineînțeles, corupția din administrația locală, va fi una dintre temele care va furniza multă muniție în lupta politică care se prefigurează. În interviul pe care l-a acordat, senatorul USR vorbește și despre cifrele pe care se bazează atunci când și-a făcut calculele pentru Campania care urmează, despre situația „viceprimarului trădător” Cezar Baciu, dar și despre principalii adversari politici, Mihai Chirica și Costel Alexe 

 

Care e stadiul competiției interne din USR Iași, cum și când se va decide candidatul pentru funcția de primar?  

Biroul Local Iași al USR Iași decide modul de desfășurare și calendarul alegerilor pentru desemnarea candidatului USR pentru funcția de primar. Nu au fost fixate definitiv aceste coordonate, însă, personal, îmi doresc ca acest proces să se încheie cât mai repede, iar organizația sa se așeze integral în spatele candidatului pentru a merge la victorie. Noi avem de luptat cu corupția din administrația locală și agenda publică trebuie să fie în această direcție, și mai puțin pe alegeri interne, de oricare ar fi acestea. Este irelevant pentru ieșean ce facem noi intern în raport cu adevărata noastră misiune, și anume cum îi rezolvăm noi problemele lui de zi cu zi. 

 

V-ați manifestat intenția de a candida pentru funcția de primar al municipiului Iași.  De ce ar trebui să vă desemneze partidul pe dvs și care sunt atuu-urile în fața celorlalți colegi de partid? 

Sunt trei planuri de acțiune legate de aceasta candidatură. Prima este să ai o candidatură internă bună. Dar, în tabloul mare, acest aspect este cel mai simplu și îl putem face relativ bine toți. Fiecare facem cam aceleași lucruri. Este despre cine ești tu în fața colegilor tăi, despre convingerea că se vor simți cel mai bine reprezentați de tine si proiectele tale. Da, este la acest moment cel mai important aspect pentru a ajunge la planurile 2 și 3 de acțiune. 

Planul 2 este despre a avea o campanie externă serioasă. Trecem de la câteva sute de voturi exprimate intern, cu care câștigi desemnarea, la câteva zeci de mii de voturi din comunitate, care te pot face primar. Aici am un avantaj clar în fața colegilor mei, pentru că, de 6 ani de zile, eu sunt printre ieșeni și sunt cel mai ancorat în realitățile orașului. Nu mai merge în fața votanților cu deșărtarea de saci cu bune intenții, de lozinci și de promisiuni. Oamenii vor să te fi cunoscut, să te fi întâlnit, să te fi văzut în cartierul lor, pe strada lor, la ușa lor. Să te perceapă ca pe un om serios, un om de încredere. Din această perspectivă, acest decalaj între mine și colegii mei nu mai poate fi recuperat. Pentru că eu voi continua zi de zi să merg să vorbesc cu ieșenii, iar campania mea externă va fi cea mai credibilă. Și, în sfârșit, planul 3 – și cel mai important–, exercitarea mandatului de primar după ce câștigi.  

Aici, fără lipsă de modestie,  sunt singurul care am coordonat echipe mari, am implementat cu succes proiecte publice mari și am restructurat din temelii pe criterii de performanță instituții publice mari. Știu cum se fac lucrurile acestea, e vorba de experiență și de rezultate, nu doar de intenții bune. Iașul exact de acest tip de primar are nevoie, îndeosebi de unul care să cunoască mecanismele prin care se poate opri risipa, să știe cum se pun oamenii buni la treabă și cum se scot paraziții în afara instituției.  

 

Sondajul recent prezentat de PNL nu vă plasează pe o poziție foarte bună în preferințele electoratului. Care este explicația și ce va face USR pentru a reveni la procentele din 2020?  

Sondajul PNL este o glumă proastă de care râd și peneliștii. Nu are sens să îl comentăm. Importante sunt rezultatele concrete în alegeri. În 2016 am luat 23.000 voturi în municipiul Iași. În 2020, am luat cu 8.000 de voturi mai mult, deși și am candidat pentru un alt proiect local față de cel în care mă percepeau oamenii ca fiind cel potrivit pentru ei. Luam mult mai mult dacă și în 2020 candidam la Primărie. În paralel, Chirica a scăzut de la 46.000 voturi în 2016, la 42.000 voturi in 2020. Astea sunt cifrele reale. Iar din 2020 a mai pierdut 7.000 de voturi pe sondajele reale, iar eu am continuat să cresc,  pentru că am venit cu soluții la marile probleme, sunt toată ziua în oraș, în mijlocul oamenilor, și înțeleg realitatea.  

 

Cât de reale sunt cifrele prezentate public de Mihai Chirica în ceea ce-l privește credibilitatea să și intenția de vot pentru un nou mandat de primar?  

Repet, o glumă de sondaj. 

 

A trecut jumătate de mandat și Cezar Baciu este în continuare viceprimar. Ce mesaj se transmite în această privință potențialilor „trădători” și ce credeți că ar trebui schimbat pentru a opri acest fenomen?  

Simplu. Pe liste ajung doar colegii care au muncit în acești ani zi de zi. 

 

Cum ați caracteriza epoca Chirica în fruntea Iașului?  

Cea mai rușinoasă prestație din istoria acestui oraș. Nici nu mai contează că a nu a făcut nimic concret pentru dezvoltarea orașului, că se ține doar de desenat planșe și de mers la parastase în cimitire. Mai grav este că, la nivel de diplomație publică, de percepție, suntem polul corupției în România. Iar asta ne va afecta și un deceniu poate, după ce scăpăm de acest corupt. Banii cinstiți fug de zonele cu administrație coruptă. 

 

În USR a fost monopolizat discursul în privința Primăriei Iași. Despre Consiliul Județean nu vorbește nimeni. Chiar nu aveți un aspirant pentru această funcție?  

Există aspiranți și pentru aceasta candidatură, desigur, dar încă nu au fost exprimate public încă. 

 

Candidatura la președinția CJ Iași rămâne o alternativă pentru dvs?  

Voi candida pentru funcția de primar, aici pot oferi mult mai mult, aici am expertiza cea mai bună. 

 

Cum caracterizați cei doi ani de administrație liberală în fruntea Județului Iași? Ce s-ar fi putu face în plus în acești doi ani?  

La Consiliul Județean avem aceeași linie ca la Primăria Iași. Principala investiție a fost în achiziționarea de aparatură foto-video, precum și în amenajarea unui spațiu modern de lucru pentru echipa personală de filmare a lui Costel Alexe. În rest, doar au târâit proiectele predecesorilor. Iar Alexe a mai bifat personal câteva reușite. A obținut două rechizitorii DNA, unul pentru mită și altul pentru angajări aranjate. Și a mai reușit ceva. Ne scumpește apa cu 33% si canalizarea cu 45%, din 2023,  in timp ce arunca pe geam 40.000 de euro pentru o petrecere cu funcționarii din administrația județului. O inadecvare totală, o lipsă de empatie față de ieșenii care trăiesc din ce în ce mai greu.  În rest, sincer, multă propagandă. 

 

1 COMENTARIU

  1. Asa o fi dar sa analizati jaful de la SUCEAVA , unde jupanul Flutur si gasca lui de apropiati jacmaneste judetul si padurile dar si agregatele minerale, a caror exploatare au distrus raul MOLDOVA, raul SIRET si raul SUCEAVA, depozitul ilegal de deseuri menajere de la MESTECANIS, etc. Primarii de la Suceava se cred semizei!!! a se vedea un caz flagrant de la comuna FORASTI, este de noaptea mintii ce face golanul asta acolo !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here