Maricel Popa a mai îngropat o afacere. Secretarul de stat renunță la găinile eco, pentru o nouă pasiune: struțul

Nemulţumit de evoluţia fermei cu produse eco de la Prisecani, inaugurate cu mare tam-tam, proprietarul Tehnoton vrea să încerce şi o fermă de struţi. Maricel Popa nu înţelege cum proprietarii de restaurante îi refuză produsele. Recunoaşte că un ou bio este 2 lei, iar piaţa pentru astfel de produse ocupă numai 5%.

 

Fermierul Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, a pus cruce fermei ecologice de păsări pe care o avea la Prisecani, pe o suprafaţă de 16 hectare. După ce a socotit pierderile provocate de afacerea cu produse ecologice, s-a gândit să tragă ferma pe linie moartă, până când piaţa se va dezmorţi.

 

1.000 de păsări – 16 hectare

Ferma de păsări a lui Maricel Popa a funcţionat fix doi ani, dar când a tras linie şi a văzut ce pierderi a produs, ieşeanul s-a gândit s-o conserve. „În doi ani, a produs pierderi de 400.000 de lei. Nu este o afacere rentabilă în prezent. Aveam 1.000 de găini care dădeau cam 400 de ouă zilnic. Ca să respecţi însă standardele de agricultură bio este foarte costisitor. Astfel, puteam vinde în câştig oul de la 1,6 lei în sus. În magazine ar fi ajuns la 2 lei şi puţini sunt dispuşi să plătească atât”, explică Maricel Popa de ce a avut pierderi cu ferma eco de găini.

 

Omul de afaceri Maricel Popa a dat greş cu găinile care fac ouă ecologice, dar nu se lasă

Pentru 1.000 de găini, ferma avea 16 hectare de teren. Pe mai bine de un hectar era spaţiul destinat găinilor, iar restul producea hrana acestora. „Totul era produs acolo: porumb, grâu, furaje. Ca să stropim de dăunători, spre exemplu, există substanţe speciale, foarte scumpe. Găinile aveau două ţarcuri cu iarbă, unul de 5.000 de mp, altul de 3.000 de mp. Erau mutate dintr-un ţarc în altul, astfel ca în cel liber să aibă timp să crească iarbă, complicat și costisitor”, a mai spus Popa.

 

Citește și Victima francului elvețian: Hordilă, șeful OPC, DATOR VÂNDUT! Acum este în executare silită

 

Afacere cu struţi şi curcani

„Când termin activitatea la minister, repornesc ferma”, susţine omul de afaceri. Acesta spune că o parte a pierderilor ar fi fost provocată de faptul că nu s-a ocupat îndeaproape de fermă. „Angajaţi de încredere găseşti greu. Dacă nu te ocupi efectiv 24 de ore din 24, pierzi bani mulţi. Este un proiect bun, pe care îl vom continua, dar avem nevoie de piaţă de desfacere. Am produs şi legume bio, pe 1,7 hectare, şi nu înţeleg cum proprietarii de restaurante din Iaşi preferau să dea pe roşii cherry 8 lei pe 600 de grame, de la magazin, când cele bio, la noi, erau 10 lei kilogramul”, se miră Maricel Popa care visează deja la o altă idee. O fermă de curcani şi struţi: „Struţii sunt mai greu de furat. Am spaţiu şi tot ce trebuie pentru ei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here