Marea degustare de la Iasi este un turneu pe echipe, care presupune identificarea a 15 vinuri românești “în orb”. Ediția pilot a concursului se va desfășura în data de 20 mai 2019 la restaurantul La Castel. Inițiator al proiectului și președinte al concursului este cunoscutul sommelier Dan Vrănescu, care va fi ajutat de un comitet organizator format din 8 membri : Liviu Hutanu – somelier Fenice Palas, Alexandru Babii- somelier La Castel, John Vranescu- somelier Carbon, Ilinca Gorodenco- somelier Treaz@Nu, Gabriel Baesu- somelier Mamma Mia, Patras Razvan- somelier Pleiada Boutique, Costel Agape- somelier Bolta Rece, Marius Ungureanu- somelier La Castel, George Chicos- somelier independent.
Concursul se va desfășura pe echipe. o echipă va fi compusă din minim 3 și maxim 5 somelieri, la care se vor adăuga două rezerve. Fiecare echipă trebuie să aibă un nume sub care concurează și un căpitan. Înscriirile la turneu se fac prin email la una dintre adresele danvranescu@gmail.com sau daniel.haidarli@artech-textiles.ro, termenul limită fiind stabilit pentru data de 30 aprilie 2019. Numărul maxim de echipe admise la ediția pilot va fi de treizeci. La concurs pot participa somelieri membri activi sau nu, posesori de orice diplomă recunoscută (OSR, ASR, Sergiu Nedelea, WSET, independent, etc). Până pe 15 martie 2019, echipele înscrise trebuie să comunice numele sub care vor concur și componența lotului.
Echipele se “bat” pentru a recunoaște în orb 15 vinuri: 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 2 roze și 2 dulci. Vinurile sunt de proveniență din toate zonele țării, în care un soi ( soiuri românești și internaționale) va avea minim 80%, vinuri în care nu există barique în excedent pentru a nu influența autenticitatea inclusiv recunoașterea soiului. Sticlele de vin vor fi deschise într-o sală separată de cea de concurs, de către juriul organizator. Conținutul fiecărei sticle va fi vărsat în decanter, pentru a garanta omogenitatea vinului, fiecare decanter va fi dat către somelierul de serviciu, fapt care garantează că vinul nu poate fi recunoscut după forma sticlei. Echipele trebuie să completeze fișele de degustare menționând pentru fiecare vin în parte următoarele informații: soiul predominant, anul, alcool și regiunea viticolă.
Mai multe detalii despre concurs și regulamentul de desfășurare găsiți pe pagina de facebook – Vinography