Oficialii britanici urmăresc atent un nou descendent al variantei Delta a Covid, care provoacă un număr tot mai mare de infecții. Delta este varianta dominantă a Regatului Unit, dar cele mai recente date oficiale sugerează că 6% din cazurile Covid care au fost secvențiate genetic sunt de un nou tip, informează BBC.
AY.4.2, pe care unii îl numesc „Delta Plus”, conține mutații care ar putea să fie mai puternic. Epidemiologii fac teste pentru a înțelege cât de mult poate reprezenta o amenințare. Experții spun că este puțin probabil să se extindă să scape de vaccinurile actuale. Nu este încă considerată o variantă îngrijorătoare în momentul de față, dar experții sunt reticienți.
Ce este AY.4.2?
Există mii de tipuri diferite – sau variante – de Covid care circulă în întreaga lume. Virușii se mută tot timpul, deci nu este surprinzător să apară noi versiuni. Delta originală a fost clasificată ca o variantă de îngrijorare în Marea Britanie în mai 2021, după ce a depășit varianta Alpha pentru a deveni tulpina dominantă de Covid în circulație. Oamenii de știință verifică în permanență noi schimbări genetice pe care le suferă Covid. Unele variante emergente sunt îngrijorătoare, dar multe sunt lipsite de consecințe. Misiunea principală este identificarea noilor tulpini, urmărirea și gestionarea celor care ar putea conta. Marea Britanie este un lider în realizarea acestor analize vitale de laborator, după ce a finalizat peste un milion de teste până acum.
Dacă există o sugestie puternică că modificările genetice ar putea face virusul mai contagios, acesta este clasificat ca o variantă care face obiectul anchetei și se fac mai multe verificări. Dacă devine mai clar că ar putea fi mai transmisibil și ar putea scăpa de o parte din imunitatea acumulată de infecții sau vaccinuri din trecut sau ar putea provoca boli mai grave, acesta va fi mutat în categoria variantei de îngrijorare. Acesta este cel din care aparține Delta.
În această etapă, experții nu cred că AY.4.2 este probabil să se impună – așa că, în timp, ar putea să dispară și ar putea renunța la lista de supraveghere.
Profesorul Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al Universității din Londra, a declarat: „Este potențial o tulpină marginal mai infecțioasă. Nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut cu Alpha și Delta, care erau cu ceva mai mult cu 50 până la 60 la sută mai transmisibile. Deci vorbim despre ceva destul de subtil aici și care este în prezent în curs de investigare.
Este probabil să fie cu până la 10 la sută mai transmisibil. Este bine că suntem conștienți. Este excelent că avem facilitățile și infrastructura la dispoziție pentru a vedea orice ar putea fi puțin suspect. În această etapă aș spune că așteptați și vedeți, nu vă panicați. S-ar putea să fie ușor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos așa cum am văzut anterior.”
Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului britanic a spus: „Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent. Așa cum v-ați aștepta, îl monitorizăm îndeaproape și nu vom ezita să luăm măsuri dacă este necesar.”
Marea Britanie oferă deja doze de rapel de vaccin Covid persoanelor cu risc mai mare înainte de iarnă pentru a se asigura că au cea mai bună protecție împotriva coronavirusului. Nu există nicio sugestie că va fi necesară o nouă actualizare a vaccinului pentru a se proteja împotriva oricăreia dintre variantele existente ale virusului pandemic.
Cazuri identificate în SUA, Danemarca, Israel și Moldova
Câteva cazuri au fost identificate și în SUA. Au existat unele în Danemarca, dar noi infecții cu AY.4.2 au scăzut de atunci.
De asemenea, un băiat din Replublia Moldova care a intrat în Israel din Moldova a fost izolat după ce a fost găsit cu noua variantă Delta, informează Timesofisrael.com. Oamenii de știință spun că nu există dovezi că este mai periculos decât Delta „clasic”, dar o urmăresc cu atenție.
Potrivit presei din Israel, subvarianta a fost găsită pentru prima dată în Israel la un băiat de 11 ani care a intrat în țară din Moldova. El a fost identificat la aeroport și trimis în izolare.