Mama Omida și mandatele de parlamentar

Mai sunt câteva zile și se termină, în sfârșit, bâlciul electoral. Deși lumea evoluează, la noi politicienii manifestă aceeași ipocrizie și mârlănie de fiecare dată. Deși e clar că tot mai multă populație e scârbită de acest gen de atitudine acești nesimțiți care vin să ne ceară votul o țin pe-a lor. Culmea e că, deși apar nume noi în proproții covârșitoare, obiceiurile sunt aceleași. Dezamăgirea e cu atât mai mare cu cât văd persoane tinere, care se presupune că nu ar trebui să fie infectate cu acest virus al nesimțirii, care devin portstindardul mojiciei de cea mai joasă speță. Nu vreau să dau nume și nici exemple, ci doar mi-am exprimat opinia ca și o concluzie a ceea ce am văzut și citi în ultima perioadă. Trecând peste acest gust amar lăsat de majoritatea politicienilor, ca la orice final de campanie, mă erijez în Mama Omida și îmi dau cu presupusul despre ceea ce va să fie la deschiderea urnelor duminică noaptea.

La cum a decurs campania, văzând listele de candidați, prestația lor, dar bazându-mă și pe informațiile culese din teren, rezultatele de dumincă s-ar putea să fie unele neașteptate.

De pildă, presimt că PSD va lua un scor foarte mare, poate cel mai mare de până acum în județul Iași (exceptând alegerile din 1990 și 1992). Nu am văzut cu ochii mei niciun sondaj, dar informațiile primite arată PSD-ul la o intenție de vot de peste 50%. Conjunctura este una favorabilă pentru un astfel de scor ținând cont de toate elementele care pot influența votul. În primul rând, PSD are pe mână conducerea Consiliului Județean, are primari în toate orașele și municipiile din județ plus încă vreo 60 de primari de comună, deci putem zice că partidul controlează din punct de vedere administrativ peste 70% din județ. În al doilea rând, PNL, principalul partid care i-ar putea pune probleme, este departe de anii în care reprezenta o forță. Lipsa unei conduceri stabile și a unor lideri de forță, lipsa finanțatorilor și lipsa structurilor influențează în mod negativ rezultatul ce poate fi obținut. De altfel, și campania PNL a fost structurată doar pe mesaje negative adresate doar electoratului tradițional de dreapta în speranța că se va conserva măcar votul de la alegerile locale, deși pe aceeași nișă de electorat se bat nu mai puțin de 4 partide. În acest context, PSD are toate șansele să ia peste jumătate din votuile ieșenilor.

De cealaltă parte, PNL Iași este pe un trend descendent în ultimii ani. Informațiile din campanie arată că intenția de vot în dreptul liberalilor ieșeni este undeva la 22-25 de procente, fiind mult sub ceea ce au sperat la începutul campaniei. La ceea ce am văzut până acum în această campanie și ținând cont de oferta de candidaturi prezentată, la un partid cu pretenții elitiste, cred că 25% este un scor mai mult decât onorabil dacă îl obțin. PMP și ALDE rulează cap la cap și pot aduna fiecare 6-7 procente. USR dezamăgește, din punctulmeu de vedere. Chiar dacă au venit cu un nume important pentru Senat, campania lor de acum privită în oglindă cu cea de la locale a lui Andrei Postolache pare un mizilic. De aceea cred că scorul USR pe Iași va fi mult sub așteptările inițiale și nu va depăși 7-8 procente. Cât despre PRU, candidatura lui Nichita îi va asigura un scor mult peste ce este în țară, dar nu cred că fostul primar va lua mai mult de 5-6%.

De aici în colo tot calculul se complică în funcție de rezultatele la nivel național. Sunt ferm convins că PRU nu intră în Parlament. Am încă dubii că USR va trece pragul, deși diversiunile din mediul online încearcă acreditarea ideii că partidul s-ar afla la peste 10%. Sunt convins că totul depinde de ceea ce va veni din urnele din afara țării, unde USR-ul poate fi ajutat să intre în Parlament după modelul Băsescu – Președinte în 2004 și 2009.

Așă că eu cred că PSD va mătura județul și va avea 6 deputați și 2 senatori, PNL va avea 3 deputati și 1 senator, iar PMP și ALDE vor avea câte un deputat. Funcție de scorul USR pe țară dar și de ordinea finală a clasamentului pe voturi valabil exprimate se vor distribui și restul de mandate.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here