Mama centrează, fiica dă cu capul: un GOOOL de 100.000 de euro cu o firmă-căpuşă

Conflict de interese grosolan la Direcţia pentru Agricultură Iaşi. Măndica Barbu, şef serviciu, dă autorizaţiile pe culturile eco, unde subvenţiile la hectar sunt uriaşe. În Iaşi sunt doar două firme de certificare a producătorilor ecologici, iar la una din acestea lucrează Livia, fata Măndicăi.

Până în noiembrie anul trecut, exista o singură societate de agreere şi acolo tot fata Măndicăi lucra. Acum s-a mutat la a doua firmă. Banii puşi în joc: minim 100.000 de euro pe an.

 

 

Barbu, personaj cheie

 

Mama coordonează, iar fiica inspectează. Aşa s-ar putea traduce afacerea agriculturii ecologice de la Iaşi. Potrivit procedurilor, un fermier care vrea să intre în circuitul agriculturii ecologice trebuie să se prezinte mai întâi la Direcţia Agricolă (DADR) cu un dosar pentru înregistrare. Această înregistrare este făcută de Măndica Barbu, o persoană extrem de influentă şi aflată, ca poziţie, imediat după directorii DADR. Din dosar nu trebuie să lipsească un contract încheiat de fermier cu o firmă de certificare. În ţară funcţionează 14 astfel de firme, iar în Iaşi au sediul doar două. Una dintre ele este o filială a unei companii italiene, iar cealaltă a fost acreditată RENAR în noiembrie, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului legal. La firma ieşeană, ca specialist în agricultura ecologică, a fost angajată Livia Manta, medic veterinar şi soţie de preot, dar şi fiică a Măndicăi Barbu, şefa de la Agricultură ecologică.

 

 

Acreditată în noiembrie

 

Aşadar, persoanele care solicită de la Măndica Barbu informaţii privind modalitatea de a produce ecologic sunt direcţionate, potrivit legii, către o firmă de certificare pentru încheierea unui contract. Angajata DADR poate recomanda solicitantului să consulte lista cu cele 14 firme care funcţionează la nivel naţional, dar poate recomanda în mod direct firma la care lucrează propria fiică, mai ales că în Iaşi sunt doar două.

 

Livia Manta este angajată la Ecoroiscert SRL din 2011, iar firma a fost acreditată RENAR abia în noiembrie 2012 şi a început efectiv activitatea de inspecţie şi certificare din acest an. Măndica Barbu nu a putut fi găsită la sediul DADR în ultimele trei zile pentru a explica relaţia cu firma reprezentată de Livia Manta.

 

 

Traseul banilor

 

Potul aflat în joc este de aproximativ 100.000 de euro anual. Pentru ca un teren agricol să fie considerat ecologic este nevoie de o perioadă de reconversie de doi ani, după care se face certificarea „eco”. În aceşti doi ani este interzisă utilizarea de pesticide şi îngrăşăminte chimice, iar inspecţia este făcută de firma de certificare. Plata către firma privată o face proprietarul de teren, din resurse proprii, şi se ridică la câteva sute de euro pe an pentru fiecare contract. În cazul Ecoroiscert, tariful este compus dintr-o cotă anuală fixă, care variază între 195 şi 300 de euro, în funcţie de cultură. Acestei cote i se adaugă un tarif calculat în funcţie de suprafaţă şi de tipul de cultură, care variază de la 0,5 euro pe hectar şi până la 80 de euro pe hectar. Eventualele inspecţii suplimentare se taxează cu alţi 150 de euro.

 

 

Cum se calculează

 

Dacă luăm în calcul un lanţ de sere al cărui proprietar vrea să le certifice drept „eco”, cota fixă este de 300 euro anual. Se adaugă 80 de euro la hectar din cota tarifară variabilă şi 150 de euro o inspecţie suplimentară, dacă este cazul. Aşadar, firma încasează în acest caz ipotetic 530 de euro anual, doar de la un producător de legume cu sere întinse pe un hectar. Pentru aceşti bani, firma de inspecţie şi certificare emite documente prin care se atestă că proprietarul a respectat normativele privind producţia ecologică.

 

 

Mereu eco

 

Salariul Liviei Manta încasat de la Ecoroiscert este însă departe de sumele vehiculate în piaţă. Din 2011 şi până în aprilie 2012, ea a încasat 300 de lei lunar. Salariul i-a scăzut apoi la 151 de lei, echivalentul unei norme de două ore pe zi. Puţin probabil ca acesta să fie venitul ei real.

 

Interesul tinerei pentru agricultura ecologică, care este supervizată de propria mamă, nu s-a născut însă odată cu angajarea la Ecoroiscert. Livia Manta a lucrat anterior pentru cealaltă firmă cu sediul la Iaşi, Bioagricert. Filială a unei companii italiene, aceasta a intrat pe piaţa ieşeană în 2008, când de produsele „bio” erau interesaţi puţini producători. Manta a lucrat la Bioagricert timp de 7 luni, în perioada în care această firmă era singură pe piaţă. Şi atunci, mama Liviei Manta superviza agricultura ecologică din Iaşi şi avea posibilitatea să dirijeze potenţialii clienţi spre propria fiică.

 

Interesul producătorilor locali pentru agricultura ecologică a crescut în ultimii ani datorită subvenţiilor consistente. Dacă în perioada 2007 – 2008 la Iaşi erau 3 – 4 fermieri interesaţi de „eco”, numărul acestora a ajuns la 200 şi este în creştere. În unele cazuri, subvenţia plătită de stat ajunge la 2.000 de euro pe hectar.

 

 

Măndica, cocoloşită de şefi

 

Situaţia Măndicăi şi a fiicei sale este cunoscută de conducerea Direcţiei pentru Agricultură. „Da, domnule, ştiu că lucrează la o firmă de certificare. Nu văd problema, copiii nu ar trebui să calce pe urmele părinţilor? Doamna Barbu lucrează doar la înregistrarea unor cereri, nu dă ea subvenţia”, a declarat Magneriu Jalbă, director adjunct al DADR. Legat de posibilitatea ca Măndica Barbu să direcţioneze clienţi către firma la care lucrează fiica sa, Jalbă a exclus acest lucru din start.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here