Mâine începe Festivalului Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret „Cătălina”

În perioada 23-27 august 2016, va avea loc cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret „Cătălina”, eveniment din Calendarul Național al Activităților Educative al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizat de Palatul Copiilor Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. În acest an, pe scena de la Palas vor evolua ansambluri din Germania, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Grecia şi Republica Moldova. Din România participă 14 ansambluri reprezentative pentru fiecare dintre regiunile folclorice naţionale: Argeş, Bihor, Botoşani, Maramureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Iaşi.

 

Una dintre secţiunile Festivalului reuneşte meşteşugari care provin din 20 de judeţe ale ţării şi care vor expune produse ale artei tradiţionale şi din industria casnică.

 

Miercuri, 24 august, la ora 16.00, va avea loc Parada portului popular, pe traseul Primărie – Palatul Culturii – Parcul Palas, prilej pentru participanţi de a prezenta ieşenilor costumele regiunilor folclorice din care provin. Festivitatea de deschidere a manifestărilor începe la ora 17.00, în Parcul Palas, fiind urmată de prima zi de concurs.

 

Joi, 25 august, în cursul dimineţii, delegaţiile ansamblurilor vor avea o întâlnire cu oficialităţile locale din partea Primăriei Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. De la ora 16.00, pe scena amenajată în parcul Palas, se derulează a doua zi de concurs.

 

Vineri, 26 august, de la ora 17.00, are loc Festivitatea de premiere, urmată de un spectacol de gală şi de un spectacol In memoriam Cătălin Pop, o necesară evocare a personalității unui profesor și specialist dedicat muzicii folclorice și a unuia dintre inițiatorii festivalului.

 

„În palmaresul cultural-educațional al Iașiului, Festivalul Internațional de Folclor pentru copiii și tineret „Cătălina” reprezintă un simbol al tradiției și al artei populare, pe care Palatul Copiilor din Iași îl oferă ca ofrandă numeroaselor generații cărora le-a sădit în suflete dragostea pentru cultură și valori,” a declarat prof. Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here