Primăria lui Chirica la fel ca CFR-ul lui Necolaiciuc: achiziție directă la preț de 100 de ori mai mare de la firma controlată de asociatul soției primarului @ Instituțiile publice din întreaga țară plătesc pentru servicii de dezinfecție și deratizare un tarif maxim de 0,2 lei/mp, însă Servicii Publice Iași plătește firmei lui Dragoș Gafita 20 de lei(!!!)/mp pentru același tip de operațiuni @ Firma Piccini’s SRL nu deține autorizația obligatorie pentru servicii DDD și nu avea nici un angajat la momentul atribuirii contractului @ Societatea primăriei a pus în scenă o mascaradă, atribuind de fapt două contracte diferite pentru aceeeași operațiune @ De când Mihai Chirica a ajuns la butoane în Palatul Roznovanu, asociatul soției sale, „combinatorul” Dragoș Gafița a devenit favoritul Primăriei și al instituțiilor subordonate când vine vorba de contracte grase la prețuri umflate @ Cristina Chirica, soția primarului, este asociată cu Gafița în firma Lactate Han SRL @ Preacuviosul Chirica pozează în monarhist, dizident și urmaș al Doinei Cornea, în timp ce motoarele primăriei sunt turate la maxim pentru propășirea baronului
Pe data de 10 august 2018, Servicii Publice SA inițiază în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) două proceduri de atribuire directă a unor contracte de prestări servicii. Primul, denumit generic ”Servicii igienizare mese cultură și instalație irigare”, iar al doilea ”Servicii dezinfecție și dezinsecție seră”. Aparent, două lucruri diferite. În realitate însă, aceeași operațiune plătită de două ori. O eroare? Poate într-o altă viață. În Republica Chirica banul public nu se irosește prin greșeli, ci se sifonează după un plan bine pus la punct, în care funcționarii din Primărie sau din societățile din subordinea acesteia comit orbește niște infracțiuni demne de manualul DNA. La capătul celălalt al conductei cu bani publici așteaptă liniștit ”pușculița primarului”, Dragoș Gafița, eternul și veșnicul ”combinator” al lui Chirica, pe care primarul zice că nu îl cunoaște, dar cu care și-a împărțit șezlongul în concediile din Grecia sau de la Mamaia. Iar, ce să vezi, cea de a treia soție a lui Chirica, când și-a unit destinele cu actualul primar l-a primit ”la pachet” și pe Dragoș Gafița, cu care și-a unit destinele în afaceri. Dar împărțirea șezlongului și asocierea cu soția sunt doar simple coincidențe pentru că primarul Chirica zice că nu are nicio legătura cu ”căpușarea” banilor Primăriei de către Dragoș Gafița.
Plăți duble pentru concedii de lux
Dar să revenim la cele două achiziții. În loc să aleagă calea unei licitații publice pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici, directorul Laurențiu Ivan a decis să meargă pe varianta atribuirii directe care îi asigură certitudinea direcționării banilor către partenerii ”șefului”. Două contracte distincte care în realitate înseamnă același lucru au fost direcționate către firma paravan a lui Dragoș Gafița, SC PICCINI’S COMPANY SRL din Tomești. Cum a fost posibil? Explicăm pas cu pas. Dezinsecția este operațiune de igienizare prin care se combat insectele prin pulverzarea unei substanțe chimice. Când operațiunea se desfășoară la interior procedura se realizează inclusiv pe obiectele (mobilier, utilaje) cu care este dotat imobilul respectiv. Însă, pentru Chirica și clica lui aceste proceduri se reinventează. Astfel că au născocit un serviciu nou, o operațiune care nu există: dezinsecția&dezinfecția meselor de lucru din seră și a instalațiilor de irigat. E ca și cum am zice că atunci când ne spălăm pe cap, ne spălăm separat pielea capului de păr! Așa că șeful de la Servicii Publice i-a pregătit partenerului de concedii al lui Chirica două contracte, nu pentru a munci mai mult, ci pentru a încasa de două ori banii pentru o singură operațiune. Că deh, concediile de lux cu bani publici se plătesc.
Citeste si: Rețeaua Chirica – Gafita: 400.000 de euro, dispăruți fără urmă
5.600 euro în două minute
În toată această afacere un lucru este cert: pe băieții aceștia îi doare în cot de orice. Ei știu una și bună: să sifoneze banii publici. Îi interesează doar suma nu și cum o obțin. Restul sunt detalii inutile. Din această siguranță și aroganță rezultă și aceste cazuri flagrante. Bucurându-se de sprijinul total al lui Chirica, Gafița rade tot fără a avea vreo preocupare în a simula măcar legalitatea. La 9.30 dimineața Servicii Publice transmite către Piccini’s Company o cerere de ofertă pentru prestarea de servicii dezinsecție prin intermediul aplicației SEAP. În doar 2 minute firma din Tomești răspunde și afacerea este gata. 5.600 de euro cât ai bate din palme! Miroase de la o poștă a afacere stabilită dinainte, simulacrul de pe SEAP fiind doar pentru a bifa respectarea unei proceduri. Și după alte câteva minute, un alt contract, mai gras de această data, în valoare de 7.200 euro. Piccini’s Company îmupșcă în doar câteva minute două contracte în cuatum total de 60.000 lei.
Contract cu 99% PROFIT!
Cu o zi înainte ca Servicii Publice să atribuie cele două contracte, o unitate militară din Târgoviște achiziționează aceleași servicii la prețul de 0.18 lei/mp. Cu câteva zile mai devreme, o instituție publică din Vaslui încheia un contract pentru servicii DDD la prețul de 0.24 lei/mp. Zeci de instituții publice din țară au încheiat contracte similare în acest an la tarife ce nu depășesc 0.2 lei/mp. De altfel, în SEAP se regăsesc câteva zeci de firme autorizate care prestează servicii DDD la prețuri cuprinse între 0.08 lei/mp și 0.24 lei/mp. Până și Primăria Iași, în urma unei licitații publice, a încheiat contract pentru servicii de dezinsecție la prețul de 0.0012 lei/mp. Doar Laurențiu Ivan a reușit să achiziționeze servicii DDD la prețul de 20 lei/mp! De cel puțin 100 de ori mai mult față de prețul mediu al acestor servicii! Un serviciu care trebuia să îi coste pe cei de la Servicii Publice între 300 și 900 lei a fost plătit cu 60.000 lei plus TVA! În vară, Gafița, beneficiarul contractelor, a plecat în vacanță în Grecia împreună cu primarul Mihai Chirica, pe o insulă mai puțin frecventată de turiști din zona Muntelui Athos.
Firma lui Gafița – niciun angajat și nicio autorizație
Prevederile legislative care reglementează actvitatea de DDD sunt foarte clare. Societățile care vor să presteze astfel de servicii trebuie să obțină mai multe avize și autorizații din partea mai multor instituții publice: Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și Agenția pentru Protecția Mediului. Reprezentanții APM susțin că agenția nu autorizează activitatea în sine, însă este necesară autorizarea depozitului în care sunt depozitate substanețele și utilajele folosite la prestarea serviciilor. Societatea lui Gafița nu a depus nicio cerere pentru autorizarea vreunui depozit de substanțe, deci nu deține autorizația necesară desfășurării unei astfel de activități. Același lucru ne-au comunicat și reprezentanții DSV. Instituția autorizează atât activitatea de dezinsecție&deratizare cât și depozitul unde ar trebui depozitate substanțele și utilajele. Ba mai mult, societățile care prestează astfel de servicii au obligația de a încheia un contract cu un medic veterinar sau cu un tehnician. ”În urma verificărilor efectuate în baza de date vă comunicăm că până la acestă dată nu a fost înregistrată nicio cerere pentru emiterea autorizației pentru servicii DDD de către societatea Piccini’s Company SRL” ne-au precizat reprezentanții DSV. Mai mult, pentru prestarea acestui tip de servicii societatea în cauză trebuia să dețină personal calificat. Piccini’s Company nu avea niciun angajat la data prestării serviciilor către Servicii Publice! Cum a prestat firma lui Gafița aceste servicii în condițiile în care nu avea niciun angajat, nu avea experiență și nu deținea autorizările necesare prevăzute de lege?
Citeste si: Cutia milei, pușculița primarului! Capace de 100% din bani europeni
Ivan minte cu nerușinare
La toate aceste întrebări Laurențiu Ivan evită să dea răspuns concret. Ivan răspunde doar la ce vrea el, exact ca și Chirica. Ei se cred Dumnezei și au impresia că aceste instituții le-au dobândit pe persoană fizică. Ei respectă legea doar atunci când le convine. În rest au propriile reguli. Au confiscat Primăria și instituțiile din subordine și fac ce vor. Chirica clamează public transparența și corectitudinea, însă în realitate a instaurat un sistem similar cu cel mafiot în care omerta este regula de bază.
Servicii Publice a trimis o adresă redacției 7 IAȘI în care susține că firma Piccini’s Company corespunde din punct de vedere tehnic, însă a refuzat să pună la dispoziție documentele care să dovedească acest lucru. Nici nu avea cum , așa cum am arătat mai sus, firma lui Gafița nu deține autorizațiile necesare și nu avea niciun angajat. Ba mai mult, Ivan minte cu nerușinare afirmând că a fost aleasă oferta cu prețul cel mai scăzut când, în realitate, a plătit un preț de 100 de ori mai mare. Laurențiu Ivan știe că a comis-o grav, fuge de reporteri și de răspundere și se amăgește singur că șeful îi va ține spatele. Refuză cu înverșunare să pună la dispoziție documente publice și pompează în același timp sute de mii de lei în firmele lui Gafița.
Gafița rade tot
Dragoș Gafița mulge compania primăriei prin mai multe societăți. Nu mai puțin de patru companii am depistat noi, însă este posibil ca rețeaua să fie una mai vastă. Laurențiu Ivan pompează sute de mii de lei annual în acest patru societăți. Gafița nici măcar nu se mai ascunde. Toate firmele au același număr de contact și acceași persoană. Doar sediul diferă la două dintre ele. Piccini’s Company și Vivai Guagno merg de fiecare data în tandem. Au același sediu, același număr de telefon, aceeași persona de contact. Sug împreună de la aceleași surse de bani publici. 7 IAȘI a publicat în ediția precedent cum cele două companii au încheiat mai multe contracte în cuantum de peste 200.000 lei în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de Centrul Diecezan Caritas în parteneriat cu Primăria Târgu Frumos și Scoala Gimnazială Ion Creangă din Tg. Frumos. Aceeași rețetă aplicată în ambele locuri: contracte atribuite direct fără licitație unor firme fără experiență, fără angajați, fără autorizările necesare, la prețuri nesimțite.
Rareș Neamțu