Noul prefect susținut de PNL, Marian Grigoraș, ține în brațe trei primari liberali care trebuie demiși deoarece au o condamnare penală sau au fost în conflict de interese @ Vorbim despre Petre Doboș de la Răchiteni și de Gheorghe Ancuța de la Sirețel, care trebuie demiși pentru că au suferit câte o condamnare penală și despre Iosif Anton de la Hălăucești, care nu mai poate ocupa cel puțin trei ani funcția de primar deoarece ANI a constatat că s-a aflat în conflict de interese @ Mai grav, în situația de la Hălăucești, Marian Grigoraș a anulat ordinul fostului prefect care stabilea că Iosif nu mai poate fi primar cel puțin 3 ani după ce termină acest mandat @ Asta în condițiile în care fostul prefect susținut de PSD, Marian Șerbescu i-a demis pe primarii pesediști Costică Postârnac de la Ipatele și Vasile Crețu de la Cotnari din aceleași motive pentru care trebuie demiși și cei trei primari liberali @ Costel Alexe aplică lecția învățată de la „tătucul” său politic, Relu Fenechiu: controlează județul prin intermediul Prefecturii
”Jos labele de pe justiție!”, urlau liberalii în opoziție condamnând ingerințele unor pesediști condamnați penal care încercau să se salveze folosind puterea de decizie din funcțiile publice pe care le aveau.
La Prefectura județului Iași, este pe dos însă, legea era respectată în timpul guvernării PSD și este călcată în picioare de noul prefect liberal Marian Grigoraș.
Într-o ediție anterioară, am arătat că Marian Grigoraș nu mai atacă autorizațiile de construire scandaloase emise de primărie și, mai mult decât atât, retrage și litigiile deschise în acest sens de fostul prefect Marian Șerbescu. Altfel spus, un blat cu Mafia Imobiliară.
În ediția de astăzi, arătăm că actuala prefectură liberală și-a propus să salveze și primarii PNL care trebuiau demiși pentru că au suferit condamnări penale sau pentru că ANI a stabilit că s-au aflat în incompatibilitate ori conflict de interese. Vorbim despre Petre Doboș de la Răchiteni și de Gheorghe Ancuța de la Sirețel, care trebuie demiși pentru că au suferit câte o condamnare penală și de Iosif Anton de la Hălăucești, care nu mai poate ocupa cel puțin trei ani funcția de primar deoarece ANI a constatat că s-a aflat în conflict de interese.
A modificat ordinal fostului prefect
Atitudinea servilă față de interesele liberale a lui Marian Grigoraș poate fi probată și cu documente în situația de la Hălăucești. Astfel, înainte să fie schimbat din funcție, fostul prefect Marian Șerbescu a emis un ordin prin care Iosif Anton, primarul comunei Hălăucești era sancționat cu 10 la sută din salariu pe o perioadă de 3 luni și se instituia pentru acesta interdicția de ocupa funcția de primar cel puțin trei ani după ce va finaliza acest mandat. Fostul prefect a emis acest ordin în baza unei adrese primite de la ANI. Asta deoarece, Anton Iosif s-a aflat în conflict de interese pentru că, în trecut, și-a angajat soția la primărie. Anton Iosif a atacat în justiție ordinul prefectului, dar zilele trecute a renunțat la acțiune deoarece între timp a fost „salvat” de actualul prefect. Astfel, Marian Grigoraș a emis un nou ordin prin care i-a scos lui Anton interdicția de a candida.
Jurnaliștii 7IAȘI l-au întrebat de ce a făcut acest lucru, iar Grigoraș a avut aceiași motivație stupidă ca atunci când a explicat de ce a retras procesul împotriva dezvoltatorului de pe Esplanada Oancea, adică a spus că nu a vrut să ”piardă procesul” în cazul acesta cu Iosif Anton.
Explicația prefectului Marian Grigoraș
Prezentăm mai departe integral răspunsul transmis de Marian Grigoraș în legătura cu decizia de a modifica ordinul emis în cazul lui Anton Iosif.
„În urma solicitării de informații legate de situația primarului comunei Hălăucești, Iosif Anton, prefectul județului Iași, domnul Marian Grigoraș, vă transmite următoarea declarație explicativă: „Pe parcursul derulării litigiului care are ca obiect contestația împotriva ordinului de prefect prin care a fost dispusă sancțiunea diminuării îndemnizației lunare cu 10% pentru o perioadă de 6 luni, s-a apreciat la nivelul servicului juridic al instituției prefectului, că în ordinul respectiv era inserată o prevedere de natură să atragă nulitatea actului în cauză. Concret, în cuprinsul acestuia se preciza și faptul că “de la încetarea de drept a mandatului va opera interdicția de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani. Reanalizând cadrul legal aplicabil, rezultă că o asemenea interdicție nu poate fi stabilită printr-un ordin de prefect. Din acest motiv, pentru a evita pierderea litigiului în discuție și obligarea instituției la plata cheltuielilor de judecată, a fost dispusă modificarea ordinului în sensul eliminării dispoziției în cauză, menținând sancțiunea disciplinară a cărei aplicare a fost solicitată de Agenția Națională de Integritate (adică diminuarea indemnizației)”, a transmis prefectul.
Cu toate acestea, nu mai poate fi primar
Problema este că și în aceste condiții în care a fost ajutat de prefect Anton Iosif nu mai poate fi primar în următorul mandat. Dacă Anton Iosif va candida și va câștiga, orice cetățean va putea sesiza Biroul Electoral Central sau Biroul Electoral Județean pentru a cere invalidarea lui Iosif. Asta deoarece interdicția rămâne activă chiar dacă Grigoraș a motivat ordinul. De altfel, se poate vedea și în răspunsul evaziv a lui Grigoraș că nu era necesar ca interdicția să fie trecută în ordin de prefect.
Primarii liberali penali rămân în funcție
I-am solicitat prefectului un punct de vedere și legat de situația primarilor din Răchiteni și Sirețel. În cele două cazuri, cei doi primari trebuiau schimbați din funcție deoarece au fost condamnați penal definitiv. Petre Doboș de la Răchiteni a fost condamnat pentru ucidere din culpă deoarece în urma unui accident rutier în care a fost implicat a murit un motociclist iar Gheorghe Ancuța de la Sirețel a fost condamnat pentru luare de mită și asta deoarece a primit șpagă un microbuz. Înainte să fie înlocuit din funcție fostul prefect Marian Șerbescu le-a transmis celor două primării să desemneze persoanele care urmau să ocupe funcțiile de secretari, funcționarii desemnați prin Lege să înainteze prefecturii referatele de demitere a primarilor. Asta deoarece la Răchiteni, fostul secretar a renunțat la funcție iar la Sirețel, secretarul Gheorghiță Vasilică, finul primarului a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în urma plângerii depuse de Marian Șerbescu deoarece a refuzat să întocmească referatul de demitere a primarului. Până la momentul redactării acestui articol prefectura nu ne-a răspuns ce demersuri a mai făcut pentru demiterea doi primari.
Fostul prefect a demis primari de la PSD
Aceste lucruri nu se întâmplau în perioada mandatului lui Marian Șerbescu. Astfel, în timpul mandatului acestuia au primit sentinte definitive care au dus la demiterea lor din funcție Costică Postârnac primarul comunei Ipatele și Vasile Crețu primarul comunei Cotnari. Prefectul i-a demis dar cei doi au revenit în baza unor sentințe judecătorești.
Constantin MAZILU