16 familii din municipiul Iași trăiesc de mai bine de două luni fără apă curentă, chiar dacă oamenii sunt cu plata la zi a facturilor către Apavital SA. O avarie la rețeaua de apă de pe Calea Chișinăului, din luna aprilie 2023, a făcut ca locuitorii unui bloc din apropiere să rămână fără apă la robinete. Din când în când, mai curge doar un fir de apă murdară. „Apa e galbenă, e lutoasă și nu mai știm ce să facem. Am adus apă cu bidoane cum ne-am descurcat fiecare, dar nu se mai poate. Plătim impozit de zonă rezidențială, vorbim de Iași în buricul târgului, nu de o locuință pe un vârf de deal”, spune Mihai Mărăndescu, unul dintre locatarii blocului. În ciuda numeroaselor sesizări, Apavital nu a reușit să rezolve problema, iar locuitorii blocului de pe strada Izlaz sunt nevoiți să care apă cu bidoanele zilnic pentru a găti și spăla. Apavital dă vina pe cel care a construit blocul, în ciuda insistențelor locatarilor ca problema să fie remediată.
Situație disperată pentru zeci de persoane care locuiesc într-un bloc din zona Baza III din municipiul Iași. Locuitorii blocului de pe strada Izlaz nr. 48, au mai bine de două luni de când nu mai au presiune pa apă curentă. Oamenii se chinuie să aducă apa cu bidoanele pentru a găti sau pentru a se spăla. Deși au plătit zeci de mii de euro pe apartamente, au ajuns să trăiască în condiții greu de imaginat, și asta după un incident tratat în bătaie de joc de către operatorul Apa Vital SA. În blocul respectiv locuiesc 16 familii, unele având copii minori.
Apa Vital se face că plouă
O avarie la rețeaua de apă de pe 18 aprilie 2023 s-a transformat într-un coșmar pentru locuitorii blocului de pe strada Izlaz. De la acel moment, oamenii au rămas fără apă la robinete, iar sesizările către Apa Vital SA au rămas fără nici un rezultat. Locatarii susțin că au apelat frecvent la reprezentanții operatorului de apă, care au pasat răspunderea către dezvoltatorul blocului.
„De opt săptămâni nu avem presiune la apă. Pe 18 aprilie a fost o inundație pe Calea Chișinăului și după aceea a început să scadă presiunea la apă în mod constant. Ulterior am început să facem și noi sesizările de rigoare, am făcut cam două zilnice. Ni s-a spus de la Apa Vital că avem un aviz cu recomandare pentru un vas tampon pentru a evita astfel de incidente. Ei tot vin și se uită la apometru să nu fie înfundat, au zis că e presiune și gata, dar nu este deloc așa”, a spus Mihai Mărăndescu, locuitor al blocului de pe strada Izlaz.
Probleme din cauza unui șantier apropiat
Neoficial, locatarirlor li s-a spus că problema a plecat de la un șantier din apropiere, unde se construiesc mai multe blocuri și spații comerciale. De altfel, avaria din aprilie a avut ca punct de plecare acel șantier, unde, din cauza presiunii ridicate a apei, conductele s-au fisurat. Ulterior, pentru că pe șantier este nevoie de un consum ridicat de apă, locuitorii blocului de pe strada Izlaz arată că la ei nu mai ajunge aproape nimic.
„Am fost la director în audiență, dar sunt acoperiți de acte. Spun că nu e vina lor, că dezvoltatorul trebuia să facă vas tampon, să pună pompă hidrofor, etc, iar acesta arată că fiecare are contracte individuale și nu are ce să facă. La parter și etajul unu curge foarte puțin, însă la etajele doi și trei nu este deloc apă. Nu știu cum de până acum nu au fost probleme și dintr-o dată au găsit explicația”, a mai spus ieșeanul.
Blocul e plin de copii. ”Am adus apă cu bidoane cum ne-am descurcat fiecare”
Locuitorii blocului de pe strada Izlaz au mai menționat și că în apartamentele respective sunt familii cu copii ce au nevoie de apă curentă și care se chinuie de două luni să găsească o soluție.
„Apa e galbenă, e lutoasă și nu mai știm ce să facem. Răspunsul în urma a zeci de sesizări zilnice e să așteptăm un alt răspuns în termen de 30 zile. Blocul nostru cu regim de P+3 este locuit și de copii de la 6 luni la 8 ani. Am adus apă cu bidoane cum ne-am descurcat fiecare, dar nu se mai poate. Plătim impozit de zonă rezidențială, vorbim de Iași în buricul târgului, nu de o locuință pe un vârf de deal”, a mai menționat bărbatul.
Apavital: „(…) costurile vor fi suportate de beneficiari”
7IAȘI a solicitat furnizorului de apă explicații cu privire la situația de la blocul de pe strada Islaz. În răspunsul emis redacției, oficialii Apavital SA susțin că la momentul construirii blocului, avizul a fost eliberat cu condiția amenajării unei „rezerve de apă necesară compensării consumului maxim”, dar această investiție nu a fost realizată. În plus, compania arată că problema va fi rezolvată doar pe cheltuiala proprietarilor de apartamente. Apavital SA nu explică însă cum a încheiat contracte individuale cu fiecare proprietar în condițiile în care proiectul nu a respectat avizul eliberat anterior.
Redăm mai jos, răspunsul Apavital
„În avizul cu nr. 2.492/12.01.2019, emis la schimbarea utilizatorului pentru Asociația de Proprietari ”Izlaz nr. 48-48A”, au fost prevăzute unele condiții obligatorii de branșare, printre care menționăm: ”presiunea minimă de regim ce trebuie asigurată la punctul de delimitare a instalațiilor, secțiunea de ieșire din contorul de branșament în sensul de curgere a apei este de 0,7 -1,0 bar la momentul emiterii prezentului aviz. Datorită condițiilor tehnice existente – conducta de distribuție a apei existentă din zonă PEHD-100 De = 63 mm, ce alimentează și alți consumatori, APAVITAL S.A. nu poate asigura debitul solicitat pentru consumatorii de pe instalația interioară de apă, conform declarației prezentată la documentație; în această situație beneficiarul avizului/utilizatorul va amenaja o rezervă de apă necesară compensării consumului maxim orar, echipată cu modul de pompare. Această condiție a fost impusă și fostului utilizator la momentul realizării branșamentului de apă. APAVITAL S.A. nu este răspunzătoare dacă fostul utilizator nu a amenajat rezerva de apă necesară compensării consumului maxim orar, echipată cu modul de pompare, sarcina căzând în obligația beneficiarului avizului/noului utilizator”.
De altfe din verificarea efectuată în teren de către echipa de intervenție s-a constatat faptul că prevederile din aviz nu au fost în totalitate respectate și anume imobilul nu are amenajată o rezervă de apă necesară compensării consumului maxim.
Pentru rezolvarea problemei, utilizatorii au posibilitatea de a solicita modificarea soluției tehnice de alimentare cu apă a imobilului în cauză, costurile fiind suportate integral de către beneficiar”
Vlad ROTARU