Mafia lui Plahotniuc a lovit la Iași! Mașină distrusă și amenințări cu moartea

Peste 200 de săteni care au terenurile date în arendă către cunoscuta Comcereal Vaslui, firmă care i-a aparținut în trecut controversatului afacerist Adrian Porumboiu, s-au răsculat cu mic cu mare împotriva conducerii societății, din cauza că nu au primit produse agricole și bani. Zeci de localnici au reclamat faptul că utilajele și tractoarele închiriate de Comcereal, ar fi pătruns abuziv pe proprietățile lor, arându-le și cultivându-le fără ca să le ceară voie. Majoritatea terenurilor din comună sunt lucrate în prezent de o altă societate, aparținând localnicului Petru Boboc, la care oamenii vor să adere și să semneze alte contracte de arendă. În ultimele zile, între angajații Comcereal și cei ai lui Boboc au izbucnit violențe de o duritate extremă, fiind necesară intervenția în forță a polițiștilor și jandarmilor. La un moment dat, un utilaj al firmei vasluiene a trecut pur și simplu cu forța peste autoturismul Mitsubishi aparținând lui Boboc, distrugându-l în totalitate. Bărbatul din Dobrovăț a suferit leziuni și se află internat în spital.

Eu vreau doar ca acest conflict să nu degenereze și mai mult. Nu țin cu nici una din părți, instituțiile responsabile ale statului să cerceteze și să facă dreptate. Numai că, sunt în posesia unor  documente și contracte de arendă care aparțin Comcereal, extrem de controversate. Există documente întocmite de administratorii acestei societăți, care nu au număr de înregistrare legal. Oamenii nu pot fi obligați ca să semneze cu o firmă sau cu alta. Pe un act al Comcereal apare chiar și semnătura bunicii mele, deși ea spune că nu a semnat absolut nimic, a precizat Cătălin Martinuș, primarul din Dobrovăț. Consilierii din localitate susțin, la unison, că sătenii nu vor ca cei de la Comcereal să le mai lucreze pământul, deoarece sunt neserioși. 

Măcel la Dobrovăț între două societăți comerciale care lucrează de ani buni pământul pe care l-au luat în arendă de la cetățeni. Din cauza situației juridice neclare a 600 de hectare de teren, angajații celor două firme s-au luat la bătaie, la propriu, pe ogoarele comunei, iar avocata uneia din părți a fost la un pas de a fi linșată de sătenii revoltați. De aproape un deceniu, majoritatea terenurilor din Dobrovăț, o localitate situată la 28 de km de Iași, sunt lucrate de firma săteanului Petru Boboc, acesta având încheiate cîteva sute de contracte de arendă. De cealaltă parte, reprezentanții firmei Comcereal Vaslui au avut și ei încheiate anterior astfel de contracte de arendă, însă, de mai bine de doi ani nu și-au mai onorat contractele și nu le-au mai dat oamenilor nici un bob de grîu sau porumb. Proprietarii nu au mai primit nici un fel de subvenție ori produse agricole la schimb, societatea intrând în procedura de insolvență. Între timp, toate contractele de arendă semnate cu Comcereal ar fi expirat în 2017 iar terenurile au fost lucrate prin intermediul altor colaboratori. Deoarece, în schimbul terenurilor date spre folosință,  au primit „praful de pe tobă”, sătenii s-au revoltat amenințînd că vor semna contracte noi cu celălalt investitor,  Petru Boboc. Situația juridică incertă a imensei suprafețe de pământ a fost adusă la cunoștința edilului comunei, Cătălin Martinuș, acesta îndemnînd ambele părți la calm și la echilibru. La un moment dat însă, angajații celor două firm rivale s-au întâlnit întâmplător pe ogoarele comunei, în urma unor discuții contradictorii ajungându-se la o bătaie în toată regula, cu pumni și picioare, dar și cu mașini avariate. În timpul conflictului, autoturismul afaceristului local,  Boboc, care este și consilier local, a fost făcut zob de bătăușii angajați de cei de la Comcereal. Un tractorist nervos, aflat în slujba Comcereal, a trecut pur și simplu cu utilajul peste Mitsubishi-ul aparținând lui Boboc, avariindu-l grav. În accident au fost răniți mai mulți săteni care se aflau în mașina consilierului. Petru Boboc a fost contactat telefonic, pe  mobil, de reporterii “7 Iași”, pentru a explica cele întâmplate, dar nu a răspuns, fiind probabil în vizorul medicilor pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Primăria Dobrovăț, luată cu asalt de peste 200 de săteni nemulțumiți

La doar o zi după acest conflict, Primăria Dobrovăț a fost luată cu asalt de peste 200 de localnici, care i-au cerut edilului lămurirea situației juridice a pământului. Majoritatea acestora i-au spus primarului Martinuș că nu le vor mai permite celor de la Comcereal ca să le lucreze terenurile oferite în arendă. La un moment dat, cîțiva localnici nervoși au înconjurat mașina în care se afla avocata firmei Comcereal, Carmen Diaconu, și nu i-au mai permis acesteia să porneacă. Doar intervenția promptă a edilului a calmat spiritele încinse, apărătorul nerealizând că fusese la doar un pas de a fi linșat de săteni. Nu țin cu niciuna dintre părți. Vreau doar liniște și pace în comună. Dacă cei de la Comcereal au încălcat legea să răspundă. Am primit din partea lor niște contracte de arendă care nu sunt în regulă. Tot mai mulți cetățeni îmi spun că atunci când au fost contactați pur și simplu nu au știut ce semnează, și că, în concluzie au fost păcăliți. Mai mult, unele documente sunt completate cap-coadă de cei de la Comcereal. Numerele de înregistrare nu aparțin instituției noastre. Pe unul din contracte apare chiar semnătura bunicii mele, Radu Maria, dar aceasta mi-a zis că nu a semnat absolut nimic. Zilnic vin la mine oameni supărați care îmi spun că au depus plângeri penale la Poliție și Parchet. Dacă instituțiile statului vor demara cercetări, le voi pune la dispoziție toate aceste documente, a precizat primarul Cătălin Martinuș. În prezent, consilierul Petru Boboc, a cărui mașină a fost distrusă în timpul conflictului, se află internat în spital. Bărbatul lovit beneficiază de mai multe zile de îngrijiri medicale și intenționează să-i acționeze în judecată pe bătăușii de la Comcereal.

Frații Barnea, parteneri de afaceri cu omul de încredere” al oligarhului basarabean

Surse din anturajul anchetatorilor ieșeni ne-au informat că toate tractoarele și utilajele care au intrat recent cu japca pe terenurile proprietarilor din Dobrovăț aparțin de fapt societății Grin-Agro din Andrieșeni. Acestea ar fi fost închiriate inițial de un către un personaj controversat din Iași pe nume Petru Barnea, cunoscut drept omul de încredere al administratorului Comcereal, Valeriu Cojocaru. Mai precis, Barnea a ridicat utilajele de la Andrieșeni după care le-a subînchiriat mai departe către firma Agro-Cultur, șoferul acesteia din urmă fiind și cel care a distrus mașina lui Boboc. Frații Petru și Vasile Barnea, originari din Iași, controlează în prezent societatea QCT Intl București, o firmă abonată de ani de zile la subvențiile APIA ale Comcereal Vaslui. La un moment dat, firma QCT a trăit  pe spinarea firmelor ce fac parte din Grupul Racova, care i-a aparținut în trecut lui Porumboiu, primind  ulterior subvenții și recompense de la stat de peste 150.000 euro.

Jocurile murdare din spatele Comcereal Vaslui sunt făcute de săgețile” lui Plahotniuc

În ultimii ani, în spațiul public au apărut informații-șoc referitoare la un grup de companii controlat de cetățeni ruși și moldoveni care ar deține monopolul absolut al exportului de cereale din Republica Moldova și chiar din România. Deși în prezent, fosta societate a lui Adrian Porumboiu se află sub stricta supraveghere a unor administratori judiciari, fiind la un pas de insolvență, există informații pertinente că jocurile din spatele Comcereal Vaslui sunt făcute tot de către oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc. Iar mâna dreaptă a miliardarului moldovean în România ar fi tocmai administratorul Valeriu Cojocaru, cel care trage toate sforile la Comcereal. Iar frații Barnea, care au închiriat tractoarele din Andrieșeni, au avut în trecut legături de afaceri cu moldoveanul Cojocaru, ncel numit din 2016 la conducerea firmelor din portofoliul Trans Oil. Chiar de către Plahotniuc. În prezent, de Comcereal Vaslui, societate aflată în procedura insolvenței, se ocupă  R & I  Group SPRL, denumită anterior ZRP  Insolvency SPRL, prin asociat-coordonator  Elena  Cosma dar și LD  Expert Grup IPURL, prin asociatul-coordonator Lazăr Dumitru. Administratorii judiciari nu au avut însă nici o reacție oficială la cele petrecute recent în comuna Dobrovăț.

Prețul Comcereal Vaslui: 150-180 milioane de euro   

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a  vândut în 2015 Grupul Racova, către  compania cu acționariat elvețian Delta Commodity & Financial Services, în contextul în care grupul avea datorii de 205  milioane de euro. Managerul grupului Racova este Valeriu Cojocaru, fost angajat al Companiei elvețiene Delta Commodity & Financial Services. La un moment dat, chiar Porumboiu a susținut public că în spatele Comcereal Vaslui s-ar afla oligarhul basarabean Vladimir  Plahotniuc, lider al Pardidului  Democrat din Republica  Moldova.  Firma Delta Commodity & Financial Services fost deschisă în 2008 la Geneva, cu scopul de a administra Grupul de firme Trans-Oil, cea mai mare afacere cu cereale din Republica Moldova, gestionată inițial de milionarul moldo-ruso-american Vaja  Jhashi, care are legături strânse și prietenești cu Vladimir Plahotniuc.

Decăderea uneia dintre cele mai puternice societăți agricole din România

Declinul lui Porumboiu a început în urmă cu 4-5 ani. Pe  8 august 2015, afaceristul vinde participațiunile sale în domeniul agricol – producția  vegetală și de uleiuri – către firma moldoveană Trans-Oil, prin intermediul Delta Commodity & Financial Services (DCFS), o societate cu sediul la Geneva. Cifrele legate de tranzacție nu au fost făcute publice niciodată, însă, cu siguranță a  fost vorba de o sumă cuprinsă între 150 și 180 milioane de euro, având în vedere faptul că SC Comcereal Vaslui a  fost ani de-a rândul uan dintre cele mai importante din  agricultura României.  La doar un an de la semnarea contractului cu Trans-Oil apare și bomba bombelor:  Porumboiu a vândut toate afacerile sale din domeniul agricol către oligarhul Plahotniuc, considerat cel mai puternic om de afaceri din Republica  Moldova. Grupul  Racova care i-a aparținut la început lui Adrian Porumboiu a administrat peste 46.000 de hectare. În cursul anului 2015, la Tribunalul Vaslui a fost înregistrată solicitarea pentru intrarea în insolvență  a Comcereal iar noii cumpărători au început să nu-și mai achite obligațiile față de creditori, dar mai ales față de proprietarii de terenuri cu care semnaseră anterior contracte de arendă.  Mai precis, Trans-Oil nu și-a onorat  arenda de cca trei ani de zile, zecile și sutele de proprietari de terenuri cu care Comcereal Vaslui are încheiate contracte fiind la un pas de răzmeriță.

Fierbe județul: sute de oameni amenință cu plângeri și procese penale  

În mai multe localități din județ situația este extrem de tensionată, determinându-i pe oameni să pună mâna pe furci și topoare. Cei care cunosc mai bine dedesubturile afacerilor cuplului Plahotniuc-Cojocaru, indică drept principal vinovat de această situație grupul de firme moldovenesc Trans-Oil, cel care și-a asumat niște obligații atunci când a preluat afacerile agricole din Vaslui. Din 2016, de cînd Plahotniuc ar fi preluat Comcereal Vaslui, lucrurile au mers în județ din ce în ce mai rău. Oligarhul basarabean a trimis la Vaslui și la Iași o echipă managerială formată din personaje obscure și puse pe căpătuială, în genul lui Valeriu Cojocaru, mâna sa dreaptă de la Comcereal. Trans-Oil este un grup puternic de firme din Republica Moldova compus din (Elevator Kelley Grains din localitatea Căușeni, Întreprinderea de Transport Auto 7 din Bălți, SA Prut din localitatea Cantemir, firma Aur-Alb din zona Ceadâr-Lunga și societatea Elevatorul Iargara, din raionul Leova, al cărui președinte este miliardarul Vaja Jhashi  Enricovich, cel mai bun amic al lui Plahotniuc. Afacerile cuplului Jhashi – Plahotniuc se întind, de la agricultură și până la comerț și bănci. Mai mult, Jhashi este și membru al Consiliului de Administrație al Asociației Oamenilor de Afaceri, organizație  condusă de același Plahotniuc.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here