Traficanții de țigări și alcool Oleg și Mihaela Vicliuc, doi soți de origine ucraineană, construiesc două blocuri pe o palmă de pământ de 700 metri pătrați, pe stradela Florilor, pe versantul care coboară din Păcurari spre strada Arcu @ Primul bloc a fost intabulat ilegal cu sprijinul șefilor din Primăria Iași care au semnat în fals certificatul de edificare a clădirii @ Au semnat pentru un bloc cu 12 apartamente, deși autorizația fusese eliberată pentru o casă cu destinația de locuință individuală @ La sfârșitul lunii iulie, Primăria Iași a eliberat pentru aceeași firmă controlată de traficantul de țigări și alcool Oleg Vicliuc un nou certificat de urbanism pentru un al doilea bloc, poziționat lângă cel construit ilegal @ În 2016, DIICOT a prins rețeaua lui Vicliuc cu 5,2 tone de alcool, 3.200.000 de țigarete și 15 kilograme de aur @ Firma Johnyx Building SRL, proprietara din acte a terenului și a blocului, a fost înființată pe numele unui tânăr din Neamț cu doar două luni înainte ca Oleg Vicliuc să fie condamnat definitiv la 6 ani de închisoare @ Ulterior, la câteva zile după ce fiul său, Alexandru Vicliuc, a împlinit vârsta de 18 ani, societatea a fost cedată acestuia cu titlu gratuit @ Afacerea imobiliară a beneficiat de sprijinul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, a arhitectului șef Alexandru Mustiață și a doi inspectori din Primăria Iași, care au semnat în fals certificatul de edificare @ O casă pentru care fusese obținută o autorizație pentru amenajarea unui pod a devenit peste noapte un bloc cu 12 apartamente @ De mai bine de o săptămână, primarul Mihai Chirica refuză să răspundă la întrebările adresate oficial de 7IAȘI cu privire la situația blocului de pe stradela Florilor
Șefii Primăriei Iași au semnat în fals certificatul de edificare pentru un bloc cu 12 apartamente construit pe stradela Florilor nr 12, iar la distanță de trei ani de zile, municipalitatea a emis un nou certificat de urbanism pentru un al doilea bloc, la aceiași adresă. Beneficiară este firma Jhonyx Building SRL, controlată de soții Oleg și Mihaela Vicliuc, membrii unei rețele de trafic de țigări și alcool destructurată de DIICOT în urmă cu aproximativ șase ani de zile.
Istoria primului bloc, construit ilegal de către firma Jhonyx Building SRL a fost prezentată pe larg de către 7IAȘI în urmă cu aproximativ o săptămână. Pe scurt, societatea controlată de soții Vicliuc a cumpărat un teren și o casă pentru care, ulterior a obținut o autorizație de construire cu scopul „amenajare pod și recompartimentare”. Deși era vorba de o locuință individuală, Primăria Iași a eliberat în aprilie 2019 un certificat de edificare care atesta construirea unui bloc cu 12 apartamente. Certificatul de edificare a fost înregistrat sub numărul R 111 și a fost semnat de către viceprimarul de la acea vreme, Gabriel Harabagiu, arhitectul șef Alexandru Mustiață și inspectorii Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță, toți patru puși sub acuzare pentru fapte similare într-un dosar instrumentat de DIICOT. După eliberarea certificatului de edificare, firma Jhonyx Building SRL a intabulat blocul și a vândut apartamentele înregistrând venituri de sute de mii de euro.
Al doilea bloc, lângă primul bloc ridicat ilegal
Pe 7 iulie 2022, Primăria Iași a eliberat un nou certificat de urbanism pentru „construire locuințe colective” pe terenul de lângă blocul construit ilegal. Beneficiar este aceeași firmă Jhonyx Building SRL, care vrea să ridice un al doilea bloc curtea imobilului cu 12 apartamente.
Terenul are o suprafață de 592 metri pătrați și a rezultat din dezmembrarea proprietății inițiale de 744 metri pătrați. Din această suprafață a fost dezmembrat terenul de sub bloc. Asta în mod curios, din moment ce în certificatul de edificare se vorbește de existența a patru locuri de parcare la suprafață. Cele patru locuri de parcare s-au evaporat pur și simplu.
La câteva zile după ce a împlinit 18 ani, fiul traficantului a preluat firma de la interpus
Istoria acestei afaceri imobiliare a început în 2017, când tânărul Ionuț Gherghelucă a cumpărat proprietatea de pe stradela Florilor de la o familie de ieșeni care încercau să-și construiască o casă. Mai târziu, avea să se dovedească că acest Gherghelucă a jucat rolul unui interpus al soților Oleg și Mihaela Vicliuc, care la acea vreme se aflau în vizorul DIICOT, fiind acuzați de infracțiuni economice, contrabandă și constituirea unui grup infracțional.
În anul 2017, Stelian O. a vândut cu 150.000 de euro casa și terenul de 744 metri pătrați de pe stradela Florilor lui Ionuț Gherghelucă. Informația vine la pachet cu un amănunt esențial: Gherghelucă avea aceeași adresă de domiciliu ca și soții Oleg și Mihaela Vicliuc, la un imobil din comuna Gherăești din județul Neamț.
În iunie 2018, Gherghelucă obține de la primărie autorizația nr 550 pentru „Amenajare spațiu de locuit în pod existent, închidere terasă acoperită, închidere balcoane parțial, recompartimentare locuință și împrejmuire teren proprietate”.
O lună mai târziu, în iulie 2018, Gherghelucă a vândut imobilul către firma Jhonyx Building SRL, la care tot el era asociat și administrator. Prețul declarat al tranzacției a fost de aproximativ 300.000 euro.
În aprilie 2019, când Primăria Iași eliberează „certificatul de atestare a extinderii construcției R 111” în care atestă existența unui bloc cu 12 apartamente și patru locuri de parcare, imobil ridicat în baza unei autorizații pentru amenajare pod la o locuință individuală.
În luna iulie a anului 2019, fiul soților Oleg și Mihaela Vicliuc, Alexandru, a împlinit 18 ani, vârstă la care conform legii putea ocupa funcția de administrator și asociat al unei societăți comerciale. Astfel, câteva zile mai târziu, în luna august 2019, Ionuț Ghergheliucă i-a cedat în totalitate și cu titlu gratuit societatea lui Alexandru Vicliuc.
Rețeaua soților Vicliuc: 5,2 tone de alcool, 3,2 milioane țigarete și 1,5 kilograme de aur
În august 2018, Oleg Vicliuc a ajuns în spatele gratiilor, fiind condamnat la 6 ani de închisoare. Soția acestuia, Mihaela Vicliuc a scăpat cu o pedeapsă cu suspendarea executării.
Dosarul în care aceștia au fost puși sub acuzare de DIICOT a explodat în 2016 după o acțiune spectaculoasă cu 43 de descinderi și percheziții în mai multe județe ale țării.
Oamenii legii au ridicat atunci de la membrii acestei grupări infracționale specializate în contrabanda cu produse accizabile peste 5,2 tone de alcool de contrabanda, 3.200.000 de tigarete provenite din Ucraina, 300.000 de lei si 1,5 kg. de bijuterii din aur.
Acțiunea a fost declanșată pe 18 martie 2016, când polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Vaslui, Bacău, Neamț și Hunedoara, sub coordonarea DIICOT– Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 43 de percheziții, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în contrabanda cu produse accizabile