O nouă mărturie atestă faptul că Direcția pentru Cultură acoperă ilegalitățile făcute pentru dezvoltatorul Cristinel Bolobita @ Pentru a acoperi demolarea ilegală a Casei Pogonat de către Bolobiță, Direcția de Cultură a indicat ca si monument istoric casa familiei Dumbravă, adică a vecinilor @ „Asta-i o prostie, casa noastră nu a fost niciodată monument istoric. Spun asta ca să acopere demolarea ilegală a Casei Pogonat”, a spus Minerva Dumbravă @ Avocatul familiei Dumbravă, Bogdan Gheorghiță, urmează să depună la parchet o plângere penală pe numele lui Bolobiță
O nouă mărturie denunță Mafia de la Cultură. Gruparea formată din funcționari ai instituției care, în loc să protejeze patrimoniul national, în realitate acoperă abuzurile dezvoltatorului Cristinel Bolobiță. Acesta este acuzat că a demolat ilegal un monument istoric pentru a construi blocul de lângă Spitalul de Boli Infecțioase, pe strada Octav Botez (fostă Nicolae Bălcescu nr.17), însă beneficiază de susținerea și complicitatea funcționarilor din cadrul Direcției de Cultură și din Primăria Iași. Pentru a înțelege mai bine de ce spunem că Mafia de la Cultură a fost denunțată de această nouă mărturie obținută de jurnaliștii 7Iași, trebuie să reamintim că pentru a acoperi demolarea ilegală a monumentului istoric Casa Pogonat, Direcția pentru Cultură, prin directorul său Virgil Babîi, a încercat să acrediteze ideea că de fapt o altă clădire ar fi monument istoric. Un mic bloc, cu două etaje, aflat la intersecția dintre strada Nicolae Bălcescu și Octav Botez, imobil aflat practic vis a vis de Școala Sanitară de Stat, a devenit peste noapte, din pix, monument istoric. Această teorie nefundamentată în realitate are menirea de a-i scăpa basma curată atât pe Bolobiță, cât și pe funcționarii de la Cultură și din Primărie, care au fost complici cu acesta. Acest imobil a fost construit în anul 1934, după cum ne-a spus chiar moștenitoarea clădirii, Minerva Dumbravă, care susține că acesta nu a fost niciodată clasificat ca și monument istoric. Virgil Babîi a spus în nenumărate rânduri că blocul respectiv este monument istoric deoarece este din perioada cubistă. „Asta-i o prostie. Casa noastră nu a fost niciodată monument istoric. Spun asta ca să acopere demolarea ilegală a Casei Pogonat”, a spus Minerva Dumbrava.
Încă o plângere penală
Femeia a mai adăugat că și familia Dumbravă a mandatat pe avocatul Bogdan Gheorghiță să depună o plângere penală împotriva lui Cristinel Bolobiță. Asta deoarece clădirea familiei Dumbravă a fost afectată de lucrările de construire de la blocul lui Bolobiță. „M-a prejudiciat prin lucrările pe care le-a făcut. Blocul este construit mult prea aproape de proprietatea noastră. Prin lucrările pe care le-a făcut s-au produs trepidații, care au produs fisuri în pereți și a căzut tencuiala. Am discutat cu domnul avocat Bogdan Gheorghiță care a fost însărcinat să depună plângere penală în numele nostru”, a declarat Minerva Dumbravă.
Dosarul din justiție: specialiștii mai au nevoie de timp
Miercuri 30 ianuare, la Tribunalul Iași a avut loc un nou termen de judecată în dosarul în care ceilalți vecini de pe strada Nicolae Bălcescu, respectiv familia Andrian, au solicitat anularea autorizației de construire eliberată de primărie pentru blocul lui Bolobiță deoarece a fost emisă ilegal (unul din motive fiind acela că s-a demolat ilegal monumentul istoric familia Pogonat). Pentru a se lămuri asupra situației, judecătorii au solicitat unele lămuriri de la Direcția pentru Cultură. După ce au susținut sus și tare că nu s-a demolat un monument istoric, avocații Direcției de Cultură au spus că informații mult mai clare despre statutul Casei Pogonat se pot obține de la Complexul Muzeal Moldova. Asta deoarece în anul 2002, în urma reorganizării, arhiva a rămas la Palatul Culturii. În 2002, Oficiul Județean al Patrimoniului Cultural Național din cadrul Compexului Muzeal Iași a fost unit cu Inspectoratul Județean pentru Cultură Iași, formându-se Direcția pentru Cultură. Însă, arhiva completă cu privire la situația monumentelor istorice din Iași a rămas depozitată la Palat, în custodia Complexului Muzeal. Reprezentanții Complexului Muzeal Moldova au solicitat un nou termen întrucât au nevoie de mai mult timp pentru a răspunde solicitării judecătorilor. Asta după ce, la termenul anterior, instituția a fost amendată pentru că nu a răspuns solicitării instanței. Reamintim că în lista oficială, privind monumentele istorice din județul Iași, cea înregistrată la Ministerul Culturii, pentru strada Nicolae Bălcescu este indicată o Casă din secolul 19 (Casa Pogonat) și nu un bloc din secolul 20.
Constantin MAZILU