Te strânge în spate: o firmă care vânează despăgubirile victimelor accidentelor rutiere își face publicitate chiar la ușa Unității de Primire Urgențe a Spitalului Sf. Spiridon, unde zilnic ajung cele mai grave cazuri de aces gen @ În spatele afacerii se află avocați din București @ „DESPĂGUBIRI PENTRU VICTIMELE ACCIDENTELOR RUTIERE. Nu vă costă nimic! Onorariul nostru va fi plătit după încasare”, spune reclama lipită pe ușa UPU, care vrea să ajungă la inimele rudelor sfârtecate în accidente rutiere @ Un reporter 7IAȘI a sunat la numărul de pe afiș pretinzând că este o rudă a unei persoane care a fost lovită de o mașină @ „Lucrăm în mod direct cu SMURD”, spune senin cel care susține că reprezintă o firmă slujită de avocați și medici cu experiență @ Nu mai este vorba de cinism și moralitate, ci de Codul Penal! @ În 2013, zeci de polițiști și angajați SMURD au fost săltați de procurori pentru că divulgau firmelor de pompe funebre informații despre victime ale accidentelor @ Managerul de la Sf. Spiridon, Ioan Bârliba, „face pe niznaiul”, condamnă aceste practici și promite sancțiuni
Statul, în stadiu avansat de descompunere! Pe ușa de la UPU Sf. Spiridon, pe unde zilnic intră pe targă victimele schilodite a zeci de accidente rutiere, șade lpită o reclamă.
„DESPĂGUBIRI PENTRU VICTIMELE ACCIDENTELOR RUTIERE (…) Nu vă costă nimic! Onorariul nostru va fi plătit după încasare” , este mesajul adresat rudelor celor care au căzut victime ale unor accidente rutiere.
Fără nici un dubiu, mesajul este unul cinic, dar cu caracter publicitar. Presa a scris despre cârtițele din spitale, angajați ai SMURD și ai Ambulanței ori chiar ai Poliției, care vindeau ponturi avocaților specializați în racolarea clienților direct de pe patul de spital.
Între timp, ilegalitatea a devenit oficială: reclama se face prin afișare la ușa spitalului.
„Lucrăm în mod direct cu SMURD”
Am încropit un scenariu, iar un reporter 7IAȘI a sunat la numărul de telefon de pe afișul lipit pe ușa de la UPU. Scenariul presupunea că reporterul este o rudă a unei victime a unui accident rutier petrecut în Vaslui, urmând ca aceasta să vină la Iași pentru investigații medicale mai amănunțite.
La telefon a răspuns un tânăr, Andrei Cepreaga, angajat al unei firme de brokeraj în asigurări, dar instruit în a acorda asistență victimelor accidentelor rutiere, dar și rudelor acestora, care își caută dreptatea.
Discuția a fost șocantă deoarece retorica de „call center” a brokerului nu și-a propus nici măcar pentru o secundă să ascundă activități care ajung în zona penalului, precum divulgarea unor date care nu sunt destinate publicului de către angajați ai SMURD, dar care s-ar afla în legătură cu compania care oferă aistență juridică victimelor accidentelor.
„Noi ne ocupăm de toate, de la contactarea medicului curant și a spitalului unde este internat. Victima accidentului rutier poate deschide un eventual proces pentru obținerea în final de daune. Lucrăm în mod direct cu SMURD. Vă așteptăm la discuții la etajul 1 la Casa Cărții”, a spus agentul care a răspuns la numărul de telefon indicat pe afiș.
De parcă am sunat la teleshopping!
Ruda îndurerată care căuta ajutor pentru cel cu picioarele rupte într-un accident de mașină, s-a trezit în fața unei oferte la mega-preț pentru tigăi.
„Colaborăm cu domnu avocat Nemeș din București, reprezentantul Daune-Direct SRL, una dintre primele societăți din România care se ocupă de obținerea de daune în urma accidentelor rutiere. Este o firmă presigioasă, cu vechi state în domeniu, care acum două luni a reușit să obțină pentru un motociclist, victimă a unui accident rutier, despăgubiri de 15.000 de euro plus o indemnizație 1.000 de lei pe lună până la sfârșitul vieții. Domnul Nemeș este un avocat foarte bun, specialist în legislație rutieră”, a mai spus Andrei Cepreagă.
Managerul Sf. Spiridon: „Afișele au fost puse noaptea”
La Sf. Spiridon ca la Guvern: „noaptea ca hoții!”. Personaj controversat, dar cu propteli politice, managerul de la Sf. Spiridon, Ioan Bârliba, își pune cenușă în cap și spune că a instruit personalul spitalului să combată orice formă de publicitate în perimetrul unității medicale.
„Este ilegal și imoral! Personal dezavuez aceste acțiuni și aceste practici. Eu personal am dezlipit afișe de pe ușile instituției. În acest moment îi voi anunța pe paznici să identifice unde au fost lipite astfel de afișe. Cei de la tehnic și administrativ au specficat în fișa postului să nu permită astfel de practici. Cred că afișele au fost puse noaptea”, a spus Ioan Bârliba, managerul de la Spitalul Sf. Spiridon.
Angajații de la SMURD și Ambulanță, mituiți de firmele de pompe funebre
Zeci de poliţişti şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov au fost ridicaţi în decembrei 2013 de procurorii bucureşteni fiind suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a da informaţii despre persoane aflate în stare critică sau care au murit în accidente. Concret, suspecţii ar fi fost cooptaţi în reţea de către reprezentanţii a patru firme de pompe funebre care le dădeau sume cuprinse între 300 şi 700 de lei ori de câte ori le spuneau că sunt chemaţi prin apelul de urgenţă 112 la pacienţi în stare critică. Astfel, aveau şanse să ajungă primii la famiilile celor decedaţi pentru a le prezenta ofertele de înmormântare. Potrivit anchetatorilor, uneori, angajaţii acestor firme îşi ofereau serviciile chiar înainte de decesul pacienţilor.
„Reprezentanţii firmelor de pompe funebre nu ştiau unii de alţii, iar angajaţii statului de obicei sunau la cei care îi plăteau mai bine. S-a întâmplat însă să sune şi la două-trei firme odată şi aceştia să se întâlnească la uşa unui pacient”, au declarat anchetatorii la acea vreme pentru www.adevărul.ro.
Bianca Cristea