Macovei: Inconsecvența Senatului în privința cererilor DNA întărește opinia că nu există voință politică de a lupta cu corupția

Președintele Asociației M10, Monica Macovei, critică decizia Senatului în cazul senatorului Dan Șova, subliniind că această hotărâre întărește opinia că nu există voință politică de a lupta cu corupția, ci doar interese de partid și calcule politicianiste.

„Senatul îl scapă pe Șova în cel mai rușinos mod cu putință: nu ar fi fost suficiente voturi pentru aprobarea arestării lui. Constituția prevede că Hotărârile Parlamentului se iau cu votul majorității membrilor prezenți. Dincolo de dezbaterea privind constituționalitatea votului din Senat pentru arestarea lui Șova rămâne o întrebare: pe cine a apărat astăzi Senatul? Pe Șova sau și pe Ponta?”, afirmă Macovei, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Președintele Asociației M10 critică inconsecvența Senatului în astfel de cazuri.

„Lipsa de consecvență a Senatului în privința cererilor DNA de ridicare a imunității unor senatori nu face decât să întărească opinia potrivit căreia nu există voință politică de a lupta cu corupția, ci doar interese de partid și calcule politicianiste. Șova și Vosganian scapă de anchete și de justiție pentru că așa vor colegii lor. Ce vor oamenii nu contează pentru ei”, a spus Macovei.

Ea susține că regulamentul Senatului a păstrat mențiunea că o cerere de arestare preventivă făcută de procurori se adoptă cu votul secret al majorității membrilor Senatului, menționând că se numără și cei absenți. Macovei precizează că în Regulamentul Camerei Deputaților procedura este mai simplă, decizia luându-se cu votul majorității membrilor prezenți, fiind în acord cu prevederile constituționale.

Macovei amintește că procurorii îl cercetează pe Dan Șova pentru posibile ilegalități în legătură cu contractele pe care le-a avut ca avocat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari și că în septembrie 2009 vorbea că presa a scris despre neregulile din contractele cu Turceni și Rovinari ale Casei de avocatură conduse de Șova, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta.

Președintele Asociației M10 menționează că valoarea contractelor a crescut după ce Victor Ponta i-a devenit partener în Casa de avocatură.

Macovei arată că Șova a dat-o în judecată și, pentru că ea a pierdut în instanța de recurs din România, procesul se află pe rolul CEDO, pentru că este vorba de libertatea de exprimare. Ea spune că acum, când este o anchetă în curs, mulți politicieni au curaj și vorbesc despre posibile ilegalități din contractele lui Șova-Ponta cu statul.

Senatorii au respins miercuri solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here