Ca să scape de investitorul Horia Sabo de la Politehnica Iași, primarul Mihai Chirica a comandat un audit financiar firmei Avisso @ Fost profesor de geografie, Mirabela Miron pretinde a fi artizanul afacerii Avisso @ În realitate, firmele din grupul Avisso sunt deținute de către Eusebiu Vreme, Andreea Baciu și Neculai Baciu @ Eusebiu Vreme a fost membru în Consiliul de Administrație al Mobilis SRL, fost acționar la Politehnica Iași, și ofițer la UM 02204, unitate militară care realizează audit financiar pentru MapN @ Soția acestuia a fost angajată a Primăriei Iași în subordinea lui Mihai Chirica @ De când Chirica a ajuns la butoane la Primăria Iași, firmele din grupul Avisso au prins contracte cu Asociația Club Sportiv Politehnica Iași și, colac peste pupăză, cu dezvoltatori și constructori agreați de noua orânduire din Palatul Roznovanu @ Pe piața liberă, fără relații sus-puse, Avisso se confruntă cu mari probleme înregistrând restanțe la plata facturilor și de peste 600 de zile
Mihai Chirica a adus investitor la echipa de fotbal a orașului, dar pentru că la urmă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, a decis să scape de acesta. Însă, lui Horia Sabo, investitorul hulit de la Politehnica Iași, porțile clubului i-au fost deschise de către „binomul Hara-Chiri” (poreclă a cuplului Harabagiu – Chirica). Drept dovadă, în iulie anul trecut, viceprimarul Gabriel Harabagiu a fost fotografiat în București ținând trena patronului Horia Sabo și impresarului sportiv Ana Maria Prodan.
Ca să scape de investitorul cu care nu reușește să se mai înțeleagă, Chirica anunță cu surle și trâmbițe un audit financiar la Politehnica Iași. Rezolvarea problemei de la clubul de fotbal o găsește în buzunarul de la piept, apelând la servciile Mirabelei Miron „antreprenorul” de la Avisso, grup de firme de expertiză contabilă și consultanță financiară. Fost profesor de geografie, Mirabela Miron pretinde a fi artizanul afacerii Avisso, dar în realitate „la butoane” se află alte persoane.
Omul foștilor acționari în control la Politehnica
Avisso Accounting Services este „firma mamă” a grupului Avisso, iar inițial a purtat numele de Miron Cont Audit SRL. În această firmă îi găsim însă acționari pe Eusebiu Vreme și pe Andreea Baciu. În martie 2016, aceștia decid cooptarea în firmă a Mirabelei Miron pentru a exercita funcția de administrator.
Numele lui Eusebiu Vreme este strâns legat de cel al firmei Mobilis SRL, fost investitor la clubul de fotbal, considerată a fi o societate din sfera de influență a „cetățenilor cu epoleți și ochi albaștrii”. Mobilis este furnizor de casă a unităților militare, Ministerului Apărării Naționale, și a altor servicii cu activități „specifice”.
Eusebiu Vreme a fost ofițer al UM 02204 Iași și membru în Consiliul de Administrație al Mobilis SRL. În plus, soția acestuia, Daniela Vreme a fost angajată tot pe un post de auditor la Primăria Iași, condusă de Mihai Chirica.
Căpușa de la Poli, alimentată de dezvoltatorii și constructorii lui Chirica
La scurt timp după ce Chirica s-a instalat pe scaunul lăsat liber de Gheorghe Nichita, acesta din urmă fiind arestat în două dosare ale DNA, Avisso Acounting Services a prins contract cu Asociația Club Sportiv Politehnica Iași. Așa-zisele servicii prestate de firma reprezentată de Mirabela Miron, au fost răsplătite cu bani frumoși din 2015 și pînă în prezent, aproximativ 15.000 de euro.
Tot ca o simplă coincidență, încrengătura de firme țesută în jurul Avisso prinde contracte de consultanță financiară cu dezvoltatori și constructori pe val, dar și aflați în grațiile șefilor Primăriei Iași. CCI Construct ori Cărăbuș Construct sunt doar două dintre exemplele oferite în acest sens.
Avisso, 637 de zile întârziere la plata facturii
Experții de la Avisso cunosc bine „adunarea”, dar când vine vorba de alte operațiuni matematice elementare precum „scăderea” o cam dau în bară.
Spre exemplu, Avisso Accounting Services SRL, fosta Miron Cont Audit SRL, a uitat să achite contravaloarea serviciilor prestate de către Axanto SRL. În baza unui contract semnat pe 1 febrauarie 2017, Axanto SRL a asigurat servicii de pregătire profesională a angajaților de la Avisso. Prețul convenit: 2500 euro plătibil în doua tranșe, astfel: 1328 euro până pe data de 30.07.2017 și 1172 euro până pe 30.09.2017. Pe data de 10.02.2017 a fost întocmit procesul verbal de recepție pentru prestarea serviciilor. Factura pentru cea de a doua tranșă nu a mai fost emisă în septembrie, deoarece Avisso a cerut să fie amânată facturarea din cauza insuficienței de lichidități. Pe 6 decembrie, Axanto emite factura nr 17 în valoare de 5.429 lei. Pe 12 septembrie 2018, Axanto notifică Avisso să achite sumele restante, inclusiv penalități. Pe 1 octombrie se emite o factură de penalități în sumă de 2.426 lei pentru 298 zile întârziere. În plus, Axanto SRL deschide acțiune în instanță pentru a-și încasa drepturile bănești. Avisso nici măcar nu s-a prezentat la proces. Pe 12.02.2019, prin sentința nr 576/2019 s-a admis cererea: obligă la plata debitului de 5429 și la plata de penalități de 0.15% pentru fiecare zi de întârziere până la data efectivă a plății – peste 3.500 lei pentru peste 435 zile de întârziere.
Cu aceleași probleme s-a confruntat și firma Rina Simtex SRL în relația cu Avisso. Pentru un contract semnat în 2015, având ca obiect certificarea unui sistem de management.
Avisso a primit la plată o factură în valoare de doar 3289.60 lei care a fost achitată parțial, ramânând un reste de plată de 2.589 lei.
Instanța a calcultat penalități de 2.474 lei pentru 637 zile de întârziere. Atenție însă, penalitățile au fost calculate de la data depunerii cererii de chemare în judecată de către firma Rina Simtex SRL. Chiar și așa, Avisso a refuzat plata. În iunie 2018 a fost introdusă acțiune pentru executarea silită și pe 29.06 a fost admisă cererea.
Bianca CRISTEA