despre legătura dintre coada vacii și ștampila Casei Albe
Cînd scriu aceste rînduri, n-a apărut vreo dovadă clară că, într-un consulat al Arabiei Saudite din Turcia, un jurnalist a fost omorît în chinuri și tăiat în bucăți de o echipă trimisă special pentru asta de guvernul saudit. Știm însă, sigur, mai multe lucruri : că guvernul saudit a recunoscut uciderea jurnalistului, după ce inițial negase totul ; că președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a dat declarații ambigue sau surprinzător de concesive în acest context, după ce altădată fusese extrem de ferm, în circumstanțe mult mai puțin șocante ; că oameni cu mare credibilitate din serviciile de informații occidentale sau din alte structuri de stat ale unor țări democratice au acuzat, direct sau indirect, guvernul saudit.
Dacă vrem să jucăm comedia acurateței farmaceutice, putem aștepta pînă cînd un examen al medicilor legiști ( nu saudiți … ) va prezenta probe științifice clare. Ori pînă cînd o înregistrare audio sau video va confirma, în cea mai oribilă formă, înspăimîntătoarea crimă. Sau, de dragul tîmpeniei ambalate în costum și fraze sobre, putem invoca comploturi din zona arabă, manevre ale marilor puteri sau scenarii în care sînt implicați cei șapte înțelepți din Insula Paștelui ori extratereștrii de pe Pluto.
Dar, pentru cineva care pune în context informațiile și face deducțiile necesare, probabilitatea ca guvernul saudit să nu fie implicat se duce vertiginos spre zero. Numai că nu asta e chestiunea cea mai importantă din acest scandal terifiant. Nu, cel mai monstruos lucru nu e faptul că un guvern al unei țări aliate cu SUA a dat ordin ca un cetățean al său, editorialist la unul dintre cele mai influente ziare din lume, ,, Washington Post ,, , să fie omorît în chinuri și tăiat în bucăți, în sediul unei reprezentanțe diplomatice.
Cel mai monstruos lucru din tot acest scandal e altul : faptul că președintele celei mai puternice democrații a lumii s-a comportat ca un avocat al criminalilor sadici. Ori ca un lobbyst, dacă vreți termeni mai farmaceutici.
Da, Donald Trump, președintele SUA, s-a comportat, dincolo de burzuluiala de operetă, ca un avocat al guvernului criminal din Arabia Saudită. Iar sutele de miliarde de dolari cîștigate de industria din SUA de pe urma vînzărilor de armament către guvernul saudit nu pot fi o justificare pentru faptul că președintele Statelor Unite apără, indirect, autorii unei crime înfiorătoare, ca în Evul Mediu.
Dacă vi se pare că am scris asta din cauza rublelor pe care le primesc de la Kremlin, iată ce spune despre acest caz un fost congresman american, Ron Paul : ,, Problema în relația cu Arabia Saudita nu ține de Arabia Saudită. Este vorba despre Statele Unite. SUA nu ar trebui să vîndă garanții de securitate peste mări celui care dă mai mult ,, . Dar poate că și acest fost parlamentar american primește bani de la ruși, ca să-l critice pe președintele acuzat oficial că are legături suspecte cu Kremlinul.
Ce legătură au toate astea cu viața din Iași, Podu Iloaiei sau Dagîța ? E simplu : cînd șeful statului care ne este mare aliat strategic și mare naș într-ale democrației se comportă ca ultimul mafiot , ținînd de fapt partea celui care plătește taxa de protecție mai mare, asta influențează puternic, chiar dacă mai puțin evident, și viața noastră de băștinași amărîți ai unei semi-colonii europene de mîna a doua. Nu credeți că, atunci cînd șeful haitei turbă, e logic că restul javrelor or să facă și ele spume la gură ?
Și dacă iar vi se pare că scriu asta fiindcă sînt plătit de ruși, vă amintesc ce scrie, în recenta lui carte, șeful FBI demis nu demult de președintele SUA : „Trump amintește de un șef mafiot ” . Da, e chiar șeful FBI demis fiindcă dovedise că mulți oameni din echipa președintelui SUA aveau legături ilegale cu Rusia. Dar asta, desigur, e doar o minciună anti-americană. Îmi cer scuze, deci, pentru deranj. Și mulțumesc soartei că n-am pașaport saudit . Inch’Allah !
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.