despre lasere care omoară, buruieni care vindecă și spațiul dintre ele
,, Mă minunez ce uimitor de apropiate formal și semantic sunt, in engleză, “a uita” – to forget de “a ierta” – to forgive. Poate că și de aceea limpezimea spiritului occidental în contrast cu iadul balcanic plin de suflete eviscerate care nu au știut să ierte și mai ales să uite, fierbându-și fără milă sufletele într-un tragism derizoriu, incapabil de consecvență și luciditate. ,,
Am încheiat citatul.
Doamna care scrie ultra-categoricele rînduri de mai sus e absolventă a Facultății de Filosofie din Iași și a fost consilieră în Ministerul Culturii, dar altele par lucrurile importante din biografia sa mentală. A fost printre apropiații lui Ivan Pațaichin ( se pare că dintre cei adevărați, nu ca muștele la miere ). Face adesea lucruri admirabile, din cîte îmi dau seama, de departe, dintre cele pe care le face, dintotdeauna, doar o minoritate care nu trăiește numai cu pîine.
A trecut și printr-o cumpănă personală deloc ușoară, din care a ieșit cu bine, fiind un exemplu implicit pentru cei care se pot lăsa copleșiți de durerile și necazurile vieții.Tocmai de asta am fost mirat să citesc cît de tăios și fără nuanțe desparte Raiul vestic de Iadul balcanic, exprimînd în manieră cvasi-patapicievistă o sentință vehiculată, frecvent, de mulți corifei din lemn de plop ai înțelighenției de carton romînez.
Nu, nu sînt deloc un fan al porților Orientului, unde totul, vorba unui francez celebru, e luat la mișto ( n-am acum equivalent pentru lejeritatea din citat ). E drept, sînt simpatizant și chiar practicant al unor balcanisme benigne. Recunosc, uneori practic, fără simpatie, unele balcanisme relativ benigne, dar de care m-aș lipsi. Dar în nici un caz nu cred în protocronismele false sau gonflate, care acoperă cu mîl mental și flatulențe patriotarde adevăratele lucruri bune sau minunate ale lumii de lîngă Tartaria.
Ca să scurtez halimaua : masacrele sălbatice ale lui Oliver Cromwell contra irlandezilor n-au avut loc la Huși. Vînzarea supușilor britanici din chiar civilizatul Albion, ca sclavi, de către negustori englezi, pînă în buza secolului 19, nu s-a întîmplat la Dorohoi sau prin piața din Calafat. Nazismul, fascismul, Auschwitz și celelalte lagăre de exterminare n-au fost inventate de A. C. Cuza, Zelea-Codreanu sau Goga.
Iar miile de cazaci care s-au sinucis în masă, cu tot cu familii, s-au aruncat în mare, de pe vapor, în Vest, nu în Est, fiindcă marele Churchill îi returnase lui Stalin, după ce urmașii lui Taras Bulba luptaseră eroic lîngă armata HM King George.
Cînd Vestul paradisiac ne-a lăsat, cu acte, în ghearele infernale ale Răului comunist, e mai greu să uiți. Mai ales după milioane de morți în chinuri și după zeci de ani trăiți în iadul nostru cel de toate milele. Marine, terestre, trupești sau sufletești.
Est modus in rebus, zice-se. Chiar și cînd mizeria cancerigenă din jur ne copleșește, e bine să nu pierdem cumpăna dreaptă și ochiul limpede.
Altfel, ajutăm, fără voie, răul care nu are nici Răsărit, nici Apus. Doar vieți de înghițit.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.