Lui Botez nu-i pasă: continuă să opereze pe bani grei la Recuperare

Exact când era condamnat pentru luare de mită, doctorul de la Recuperare își lua mașini de 150.000 de euro. A apărut motivarea sentinței împotriva doctorului, care nu este definitive. Judecătorii îi recunosc calitățile de chirurg, dar subliniază că se folosește de întreaga infrastructură a spitalului. Subiectul dezbaterii este: are dreptul Paul Botez să opereze pe onorarii de mii de euro într-un spital de stat sau ar trebui să își facă o clinică privată? Doctorul are, la Recuperare, 568 de operații programate în doi ani.

 

Chiar în perioada în care celebrul medic Paul Botez de la Spitalul de Recuperare era condamnat cu suspendare pentru luare de mită şi judecătorii se pregăteau să emită motivarea sentinţei, în curtea unităţii medicale au apărut două maşini luxoase. Sunt două Lexus ultimul model – un RX 450h şi un NX 300h, care au fost cumpărate chiar de către medicul Paul Botez. Pe una o conduce el, pe cealaltă Carmen Grierosu.

Judecătorii recunosc faptul că este un medic foarte bun, că operaţiile pe care le face `sunt echivalentul unui transplant de organe”, dar spun că a folosit infrastructura unui spital public în propriul beneficiu. Cu alte cuvinte, toţi românii pun bani pentru ca Paul Botez să nu opereze cu ce sume doreşte în propriul spital, ci într-un spital de stat.

 

Infrastructura la dispoziţie

Dotarea de la Clinita de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi, unde operează celebrul medic Paul Botez, este impresionantă şi costă sistemul bani grei în fiecare zi. În clinică există un cabinet de consultaţii la triajul spitalului, trei tronsoane cu 13 saloane – 80 de paturi, 4 saloane confort sporit (paturi acţionate electric, frigider, televizor, climă, grup sanitar), două săli de pansamente, o sală de kinetoterapie, o sală de masaj.

Clinica deţine două săli de operaţie dotate pentru chirurgie de endoprotezare articulară şi chirurgie spinală şi o sală de operaţii pentru chirurgie artroscopică, patologie traumatică, patologie netraumatică.

 

Dr. Paul Botez are sute de operații programate, dar operează într-un cadru legal inadecvat: pe banii statului ca la privat

Nu plătește salariile celor din jur

Sălile sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie, aparat de anestezie, masă ortopedică, turn chirurgie artroscopică, circuit de televiziune. Mai există staţie de sterilizare proprie, dar şi compartiment ATI, compartiment de recuperare fizio-kineto-terapică. Lunar, sunt plătiţi 7 medici, printre care şi Paul Botez: cinci medici primari ortopedie-traumatologie, 2 medici ATI.

Lor li se adaugă salariile pentru 15 asistente de sector, 7 asistente de bloc operator, 7 asistente de terapie intensivă, 4 asistente de kinetoterapie. Personalul este completat de 16 infirmiere, 5 îngrijitoare şi 2 brancardieri. Doar salarizarea costă lunar aproximativ 17.500 lei pentru medici la, o medie de 2.500 de lei lunar, 49.500 pentru asistente, la o medie de 1.500 de lei, şi 27.600 pentru infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri, la o medie de 1.200 de lei.

 

Paul Botez: predispoziţie la luare de mită

„Inculpatul nu pare să conştientizeze pe deplin gravitatea infracţiunilor de luare de mită săvârşite, chiar şi în contextul social recunoscut public de autorităţi privind slaba motivare financiară a medicilor”, se arată în motivarea sentinţei prin care Paul Botez a fost condamnat la 3 ani şi două luni de închisoare cu suspendare, în primă instanţă.
În timpul procesului s-a discutat despre mita de 5.000 de lei primită de celebrul medic de la un pacient căruia i-a spus de la obraz că atât l-ar costa dacă merge la o clinică privată. Judecătorii spun, de asemenea, că apărarea lui Botez s-a bazat pe invocarea unei provocări poliţieneşti. Cu alte cuvinte, Neculai A., denunţătorul medicului, ar fi fost pus de procurori să-l momească pe medic cu şpagă.
„Nu se poate reţine provocarea acuzatului de către organele judiciare, în măsura în care intenţia infracţională era deja luată, existând predispoziţia făptuitorului de a comite infracţiunea”, spun judecătorii. „Autorităţile aveau suficiente motive să suspecteze pe inculpat de comiterea unei infracţiuni de corupţie în maniera prezentată de denunţător la 9 iulie 2013, acesta nu a fost supus unor instigări şi presiuni, iar faptele ar fi fost comise în aceeaşi manieră indiferent dacă A. Neculai ar fi denunţat sau nu aceste fapte”, mai spun judecătorii.

 

Carduri ascunse

Judecătorii au confirmat faptul că procurorii au putut dovedi existenţa unor conturi nedeclarate ale medicului Botez, la 3 bănci. La ING – linie de credit de 27.200 de lei. La BRD Iaşi – descoperire de cont de 25.000 de lei, de 5.000 de euro şi card de credit de 21.700 de lei. Card de credit VISA Gold la Banca Transilvania – 18.476 de lei.

După ce au dovedit că Botez nu le trecuse în declaraţia de avere, a fost făcut şi un dosar pentru infracţiuni de fals în declaraţia de avere. “Am cunoscut obligaţia de a da declaraţii de avere, dar nu m-am preocupat să o înţeleg. Am lăsat asta în sarcina soţiei, care lucrează în domeniul finanţelor”, a declarat Paul Botez judecătorilor.

 

 Doctorul a băgat bani grei în mașini noi, în acest an, ignorând acuzațiile procurorilor 

Două Lexus: RX 450h şi NX 300h

Costul maşinilor, cu toate dotările puse în pachet de Paul Botez, trece de 150.000 de euro. Doar SUV-ul său costă 88.000 de euro. Un Lexus NX 300 h, cum este cel pe care îl conduce Carmen Grieorosu, iubita oficială a medicului Botez, porneşte de la 42.700 de euro, dar cu dotări suplimentare trece de 60.000 de euro. Angajaţii Spitalului de Recuperare spun că cele două maşini sunt zilnic nelipsite din curte: “Cea puţin mai mică este a doamnei, cea mai mare este a doctorului Botez”.

 

Citește și Magazinul familiei Sălceanu, în poarta cimitirului. La Buna Vestire, în Nicolina, clanul de la Servicii Publice a pus monopol pe lumânări

 

568 de operaţii în 2 ani

Medicul are, conform judecătorilor, agenda plină între octombrie 2015 şi septembrie 2017, confirmând faptul că este un profesionist foarte căutat. Sunt nu mai puţin de 568 de operaţii programate, cu o dificultate comparabilă cu a unui transplant de organe. La un preţ mediu de 5.000 de lei pe operaţie, Paul Botez ar câştiga, în această perioadă, 2,9 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here