Lucian Eva: „ În neurochirurgie, azi, ora exactă se dă la Iași” – Radu Terinte: „Rolul managerului este de a găsi resurse bugetare suplimentare. Dacă nu face asta, e doar un contabil care împarte sărăcia.”

În ultimul an de zile, după tragedia de la Colectiv, problemele din sistemul medical au devenit principalele teme de dezbatere atât pentru presă cât și pentru politicieni. Bani aruncați pe fereastră, șpăgi, infecții în spitale, dar și specialiști care au reușit minuni, toate acestea formează imaginea de suprafață a ceea ce numim sistemul medical din România.

Care sunt însă problemele cotidiene ale acestui sistem, încercăm să aflăm de la doi manageri de spital din Iași. Lucian Eva, de la ”Neurochirurgie”, și Radu Terinte, de la Spitalul de Copii Sf. Maria, răspund la întrebări legate de finanțarea și administrarea unităților medicale, calitatea actului medical, presiuni politice și, nu în ultimul rând, corupție.

  1. Descentralizarea făcută în sistemul sanitar a adus managerii de spitale la mâna deciziei politice din consiliile locale sau din consiliile județene.Cât de mult influențează puterea politică locală deciziile din sistemul sanitar? Ați simțit ceva presiuni sau ați fost defavorizat pe criterii politice?

 

Lucian Eva: Descentralizarea sistemului sanitar a avut efecte benefice asupra spitalului, din perpectiva investițiilor și independenței decizionale. Politica partidică nu a influențat managementului acestui spital, dimpotrivă, la nivel local, în Consiliul Județean și în Consiliul Local toate proiectele spitalului au beneficiat de sprijinul tuturor formațiunilor politice.

 

Radu Terinte:  Personal nu am simțit presiuni din partea politicului local. Am lucrat atât sub conducerea PNL cât și sub conducerea PSD. Personal, și mă refer aici ca manager al spitalului, am fost sprijinit în totalitate în toate demersurile noastre.

  1. Tot mai des auzim despre plângerile personalului din sistemul
    medical față de salarizarea actuală, care s-ar situa la un nivel modest. Cât de mult influențează gradul de nemulțumire a personalului din sistemul medical vis a vis de cuantumul salarizarii actul medical prestat pacienților și serviciile conexe?

 

Lucian Eva: Salarizarea din sistemul sanitar nu a influențat, nu influențează și nu va influența în niciun sistem performanța. Dimpotrivă, performanța este cea care în mod corect influențează nivelul de câștiguri pecuniare. Personal consider că nu există niciun medic adevărat care să trateze mai bine sau mai rau un pacient funcție de cât este salarizat. Contează în mod real condițiile de muncă, dotările, și mai ales respectul social al acestei vocații.

 

Radu Terinte: Lipsurile materiale își pun amprenta asupra angajaților din sănătate. În spitalul nostru sunt colegi care se descurcă foarte greu. Tăierile de salarii din trecut, care în sănătate nu au fost de 25% ci de 40% pentru că
s-au tăiat și sporurile, i-au găsit pe mulți cu credite la bănci. Au
acumulat restanțe și au fost nevoiți să-și ia concedii fără salariu în România pentru a lucra în străinătate ca să poată să-și achite datoriile. Plecarea lor a
lăsat un gol însemnat care nu poate fi acoperit prin angajări pe perioadă
determinată întrucât legea spune că poți angaja o persoană cu aceeași
pregătire. Ori, un asistent medical principal cu vechime are deja loc de
muncă pe perioadă nedeterminată în altă unitate medicală și nu vine la un
concurs pentru un post pe unu an. De fiecare dată când organizăm astfel ce
concursuri nu vine nimeni.

  1. Șpaga la medic este o chestiune cotidiană binecunoscută. Cum putem scăpa de acest  fenomen? Ce-i determină pe unii medici care au deja averi fabuloase să perceapă în continuare sume de bani pentru îndeplinirea actului medical?

Lucian Eva: Educația este singura soluție de eliminare a acestui fenomen. Dacă sunt medici bogați este un lucru bun. Dacă condiționează actul medical este o crimă și înseamnă că nu sunt cu adevărat bogați și nu înțeleg sensul bogăției.

 

Radu Terinte: Acest flagel este în toate domeniile, nu numai în sănătate. Creșterea salariilor și atitudinea societății față de corupți este singura soluție de rezolvare. Corupția pleacă de la sărăcie, țările sărace sunt și țările
corupte.

4. Cât de pregătite din punct de vedere profesional sunt cadrele
medicale din sistem? Cum ne situăm față de alte țări europene din
acest punct de vedere?

 

Lucian Eva: Pregătirea profesională a celor implicați în sistemul sanitar este neuniformă. Există oameni extremi de bine pregătiți și unii extremi de slabi pregătiți. Lipsa unei strategii la nivelul resurselor umane din sistem face azi ca medicina românească să fie neperformantă. Performanța unei organizații nu este dată de câteva vârfuri sau câteva genii, ci de echipă. Din aceste motive mai avem mult până la nivelul de educație și performanță a unor societăți normale.

 

Radu Terinte: Cadrele medicale din România sunt la același nivel cu cele din vest! Dovada este că sunt căutați insistent de firmele de recrutare din vest.

5. De ce medicii din Iași, individual sau prin organizațiile de profil, nu au luat poziție publică împotriva politizării și tergiversării proiectului Spitalului Regional de Urgențe?
Lucian Eva: Ar fi ajutat la ceva?  În medicină nu faci politică. Corpul medical poate asigura expertiza, decizia e a societății civile.

 

Radu Terinte: Colegiul medicilor Iași a avut o pozitie publică. Problema este că noi știm foarte bine că decizia nu este în mâna noastră! Alții sunt factorii decidenți!

  1. Cât de performant este spitalul pe care îl conduceți pe o scară de
    la 1 la 10 raportat la celelalte spitale din Iași și raportat la
    spitalele de profil din țară? De la ce nivel l-ați preluat și cât a
    progresat?

Lucian Eva: Evaluare corectă și sinceră este 8. Un spital are drept scop principal salvarea de vieți omenești. În 2010 mortalitatea în acest spital era de 17%, astăzi este de 5,5% și mai poate scădea. Putem afirma că este un spital eficient. În neurochirurgie azi, vorba unui coleg, ora exactă se dă la Iași.

 

Radu Terinte: As da fără nici o reținere nota 10! În acest spital lucrează oameni extraordinari, în condiții extrem de grele! Suntem un spital regional,
singurul din Moldova, zona cu natalitatea cea mai mare. Stress-ul este
permanent, se lucrează la foc continuu și nu e timp de odihnă. Este
singurul spital de pediatrie și cel mai mare din Romania, care are absolut
toate specialitățile de pediatrie. Dacă vreți să vă ofer două exemple în
sprijinul notei acordate:

-din iulie 2013 și până astăzi, de când sunt eu manager, la noi nu a
decedat nici un copil cu sindrom hemolitic uremic, deși avem minim 8 cazuri pe an

– cazul fetiței accidentată în Constanța care a fost tratată excelent la
Iași.
Legat de activitatea mea, ca și manager, am pus un accent mare pe
completarea surselor bugetare prin proiecte, atât europene, cât și private.
În acest fel, în anul 2016 am reușit să aducem suplimentar aproape 2
milioane de euro! Și parteneriatele cu societatea civilă pot acoperi multe
goluri importante din buget. La noi, anul acesta suma obtinuță se apropie de
100.000 euro. Toți banii se regăsesc în aparatură medicală modernă și
dotări. Tot printr-un proiect cu finanțare norvegiană, anul acesta s-au
organizat cursuri de perfecționare a personalului secției de oncopediatrie,
iar cursanții au primit suplimentar o remunerație plătită de statul norvegian, lună de lună, ceea ce a fost extrem de benefic pentru ei.
Din punctul meu de vedere rolul managerului este de a găsi resurse bugetare
suplimentare. Dacă nu face asta, e doar un contabil care imparte saracia.

  1. Cum ați devenit medic? A fost dorința dvs sau a părinților? Ați fi
    dorit să îmbrățișați altă carieră?

 

Lucian Eva: Mi-am dorit din liceu să ajung medic chirurg. Prima opțiune a fost chirurgia plastică, dar am ales neurochirurgia fiind mult mai provocatoare și pe placul ființei mele. Părinții mei erau oameni simpli, nu aveau cum să mă influențeze în alegerea profesiei (nu au făcut asta cu niciunul din frații mei) dar m-au sprijinit enorm. Dacă ar fi să o iau de la capăt aș fi tot neurochirurg, dar în altă țară.

 

Radu Terinte: Pentru mine, cariera de medic a fost singura pe care mi-am dorit-o de mic copil. Am avut această șansă de a-mi urma acest vis, iar astăzi nu aș schimba această meserie pentru nimic din lume. Meseria de medic nu e o simplă meserie, ci o vocație!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here