Lovitura ministrului Alexe: pădurea de lângă Iași, tăiată și încărcată în 25.000 de camioane

@ O pădure cu o suprafață mai mare decât cea a municipiului Iași urmează să fie decimată @ Costel Alexe, ministrul Mediului, a aprobat tăierea a peste 750.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a 20.000-25.000 de camioane) din pădurile de lângă Iași, incluse în circuitul european de protecție NATURA 2000 @ ONG-urile de mediu atrag atenția că acest masacru ecologic se desfășoară fără permis de mediu și fără studiu de evaluare adecvat, cu încălcarea directivelor europene @ Asociația Agent Green a făcut public un raport devastator: Pădurea Bârnova este cel mai important habitat pentru Buhă (Bubo bubo, cea mai mare bufniță din Europa), fiind o arie protejată unde există cel puțin alte 115 specii de păsări, unele rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție @ Alexe invoca că acesete tăieri masive sunt făcute pentru a ajuta la reîntinerirea și regenerarea pădurii @ Potul cel mare îl reprezintă recoltarea stejarilor seculari, cu vârsta de peste 100 de ani, Pădurea Bârnova fiind printre singurile din țară în care se mai găsește acest tip de lemn @ Prin prelucrare, stejarul își dublează sau triplează valoarea, astfel că miza menținerii planului de exploatare depășește fabuloasa sumă de 200 de milioane de euro

https://www.facebook.com/7iasi/videos/599246570769987

 

În condițiile în care municipiul Iași se află, în prezent, într-o procedură de Infrigement la Comisia Europeană, din cauza poluării aerului, iar ariile protejate Bârnova – Repedea, Uricani și Floreanu-Frumușica-Ciurea reprezintă principala sursă de aer curat  pentru oraș, decizia ministrului Costel Alexe de a susține decimarea a peste 12.000 de hectare de pădure din proximitatea orașului poate fi catalogată una criminală. Aceste situri incluse în circuitul european de protecție NATURA 2000 reprezintă principalul plămân verde pentru peste 500.000 de locuitori din municipiul Iași și peste 25 de comune situate în proximitatea acestor păduri. În ciuda semnalelor de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă exploatările forestiere în aceste păduri seculare, ministrul mediului Costel Alexe a aprobat și girează tăierea în continuare a peste 750.000 de metri cubi de lemn din acest sit de importanță comunitară. Potrivit documentelor oficiale, studiate de asociațiile pentru protecția mediului, acest masacru ecologic se desfășoară fără permis de mediu și fără studiu de evaluare adecvat, cu încălcarea directivelor europene, o practică care a adus țara noastră în procedură de infringement la Comisia Europeană. În ultimii 10 ani peste 180 de hectare cu păduri seculare au fost rase de pe fața pământului din ariile protejate de la Bârnova – Repedea.  Însă, sub conducerea lui Costel Alexe, în doar câteva luni, de la sfârșitul anului 2019 și până la începutul anului 2020, conform datelor oficiale publicate de Asociația Agent Green, au fost defrișate complet peste 40 de hectare de pădure seculară din acest sit protejat.

Raport devastator al Agent Green

Asociația Agent Green a dat publicității un raport devastator în privința tăierilor din Pădurea Bârnova. Asociația demonstrează cu documente și fotografii încălcarea legislației de către Direcția Silvică și arată cum este distrusă una dintre cele mai importante arii protejate din România. Raportul demontează minciunile ministrului Costel Alexe și ale instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului. Pădurea Bârnova este cel mai important habitat pentru Buhă (Bubo bubo, cea mai mare bufniță din Europa), fiind o arie protejată unde există cel puțin alte 115 specii de păsări, unele rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție. În ciuda importanței sale, situl nu are niciun plan de management și nici un set de măsuri minime de conservare.  Pădurea Bârnova – Repedea trebuia să fie desemnat, conform Directivei Habitatelor, drept Arie Specială de Conservare, însă oficialii Ministerului Mediului nu au făcut acest lucru. Din acest motiv, Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infingement în luna iunie 2020.  Din cele peste 12.000  ha de pădure, doar 102 sunt arii strict protejate, adică mai puțin de 1%. Restul de 99% sunt în regim de exploatare forestieră intensivă ceea ce permite tăierea masivă a arborilor sseculari din acest sit. Potrivit raportului, Direcția Silvică propune recoltarea a peste 750.000 de metri cubi de lemn din această pădure. Echivalentul a 20.000-25.000 de camioane pline cu copaci tăiați. În ciuda acestui volum imens programat pentru a fi tăiat și a metodelor de extracție agresivă utilizate, APM Iași, instituție aflată în subordinea aceluiași ministru Costel Alexe, concluzionează că „planul de gestionare a pădurilor nu are efecte semnificative asupra mediului, nu necesită o evaluare de mediu și nu necesită o evaluare adecvată, cu propunerea de a fi adoptată fără permis de mediu”. Raportul Agent Green contrazice concluziile Agenției de Mediu și demonstrează punct cu punct impactul negativ al defrișărilor din Pădurea Bârnova.

Studiu de caz – 431 hectare rase de pe fața Pământului

Asociația Agent Green a dat exemplu și un studiu de caz în privința planului de masacrare a Pădurii Bârnova. ”Am analizat în mod special zona nord-centrală, care cuprinde aproximativ 688 ha de păduri seculare. Vârsta medie dată de planul de management este între 105 și 160 de ani. Am constatat că 431 ha au fost deja exploatate și aproape toți arborii seculari au fost îndepărtați. Arborii seculari care încă mai sunt pe picior, vor fi și ei recoltați, în tăieri progresive de racordare. Alte 257 ha sunt planificate să fie exploatate, din nou, prin exploatări progresive în următorii ani. Conform amenajamentului, niciun hectar nu va rămâne intact în zona analizată (688 ha). Acesta este un exemplu șocant de distrugere sistematică a pădurilor seculare și, din păcate, este un exemplu care se repetă peste tot în aceste arii protejate, cu excepția celor aproximativ 100 ha incluse în rezervații naturale.” se arată în raportul dat publicității.

Regenerea invocată de Alexe, un eșec lamentabil

Ministrul Costel Alexe susținea, într-o conferință de presă, chiar la locul faptei, că decimarea Pădurii Bârnova este în folosul ieșenilor și pentru viitorul nostru. Alexe invoca că acesete tăieri masive sunt făcute pentru a ajuta la reîntinerirea și regenerarea pădurii. Raportul Agent Green demască minciunile ministrului și arată că tăierile sunt făcute doar în scop comercial, călcând în picoare legea și directivele europene. ”Administratorul pădurii susține că aceste tăieri sunt necesare și sunt o urgență. Fotografia aeriană cu parcela 8b UPIII Lunca Cetățuii, realizată în luna iunie 2020, arată o îndepărtare completă a tuturor arborilor seculari prin tăieri de racordare, cu o regenerare naturală foarte mică. Codul Silvic prevede ca înainte de aplicarea tăierii progresive finale, semințișul natural trebuia să fie instalat pe o suprafață de cel puțin 70%. Eșecul regenerării naturale este o consecința directă a aplicării tratamentelor tăierilor progresive într-un interval foarte scurt de timp. Înainte de tăierile finale, majoritatea arborilor din această parcelă aveau 160 de ani. În ciuda vârstei impresionante a arborilor, o adevărată raritate la marginea unui oraș mare, toți copacii seculari au fost tăiați, nefiind lăsat pe picior nici măcar unul singur, încălcând astel cerințele Agenției Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Dacă nici măcar în această parcelă unicat, care avea la momentul tăierii cea mai înaintată vârstă din acest sit, nu s-a găsit un singur arbore demn de protecție, e greu de imaginat că se vor proteja arborii din alte parcele care urmează a fi tăiate. Este extrem de rar ca arbori atât de mari să fi supraviețuit în număr mare în vecinătatea unui oraș mare. În loc să fie apreciați și promovați de către autorități, aceștia au fost și vor fi tăiați pentru motive pur comerciale.” precizează reprezentanții Agent Green.

Masacru ecologic premeditat

În fotografiile publicate de Agent Green se văd cioturile arborilor seculari care au fost tăiați în ariile protejate. Unii dintre aceștia prezintă galerii ale diferitelor insecte protejate precum Cerambyx Cerdo si Rosalia alpina. Fotografiile demonstrează distrugerea habitatelor acestor specii protejate la nivel european și sunt o dovadă că tăierile nu respectă legislația. Arborii trebuiau identificați și marcați pentru protecție ca arbori de biodiversitate, conform condițiilor specifice impuse de ANANP Direcției Silvică. Agent Green a găsit dovezi ale premeditării distrugerii Pădurii Bârnova.  Potrivit documentului emis de ANANP, D.S. Iași avea obligația să păstreze neatinși arborii care au cuiburi sau loc de adăpostire pentru speciile de păsări și, în același timp, să realizeze o zonă tampon, de protecție, în jurul acestora, în vederea menținerii unui statut favorabil de conservare. Pentru speciile de lilieci protejate, Direcției Silvice i s-a pus în vedere obligativitatea păstrării arborilor morți rămași în picioare, a celor bătrâni și mari, cât și a celor ce prezintă scorburi. Iar în privința speciilor de insecte protejate, era obligatorie identificarea și menținerea a 3-5 exemplare de arbori scorburoși și uscați (căzuți sau pe picior) la hectar, ce vor fi materializați ca arbori de biodiversitate. Niciuna dintre aceste obligații nu a fost respectată. ”Nu s-au identificat în schițele parchetelor tăiate niciun arbore de biodiversitate pentru insecte, nicio zonă cu cuiburi sau locuri de adăpostire pentru păsări, niciun arbore cu scorburi pentru lilieci. Am analizat 257 de schițe primite de la Direcția Silvică  pentru a vedea dacă acești arbori de biodiversitate sunt marcați și conservați de la tăiere, conform cerințelor oficiale. Deși unele schițe conțineau, în secțiunea legendei, simboluri de marcat arbori morți, cuiburi, vizuine, bârloguri sau arbori monumentali, nici unul dintre aceste indicatoare nu a fost folosit. Faptul că în 257 de schițe repezentând mii de hectare de pădure tăiată, nu s-a marcat pentru conservare nici măcar un singur arbore cu elemente de biodiversitate, reprezintă o dovadă clară că azivele date de ANANP și APM Iași nu sunt respectate.” se menționează în raportul făcut public de asociație.

Direcția Silvică ignoră avizul de mediu

Autorizația de mediu emisă de APM Iași în 2019 prevede clar că exploatarea forestieră este permisă numai în afara perioadei de cuibărit (adică în afara perioadei 15 martie – 15 septembrie). Cu toate acestea, Agent Green a identificat numeroase locuri unde se exploatează pădure în timpul primăverii și verii anului curent. Panourile de exploatare indică clar că exploatarea a fost permisă pe tot parcursul lunii aprilie, iar în unele cazuri este permisă toată vara. Tupeul este atât de mare încât Direcția Silvică nici nu vrea să ascundă ilegalitățile comise. Zeci de indicatoare sunt puse la vedere și confirmă încălcarea dispozițiilor legale. Ba mai mult, deși pădurea este fragmentată de o rețea densă de drumuri forestiere, au mai rămas totuși câteva zone care nu au fost accesate până acum. Pentru a exploata copacii din aceste zone, sunt planificate realizarea a cel puțin 4 drumuri forestiere noi, care totalizează peste 22 km. Cu toate acestea, în documentația de la APM este menționat că amenajamentul nu propune proiecte viitoare de infrastructură. Agent Green susține că aceste drumuri forestiere noi nu au o evaluare adecvată de mediu.

Alexe scoate în față documente ilegale

Ministrul Costel Alexe a sărit ca ars de fiecare dată când s-a adus în discuție stoparea tăierii Pădurii Bârnova. Alexe a fluturat, în susținerea demersului său de exploatare a celor 750.000 de metri cubi din acest sit protejat, două avize emise de Agenția de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, ambele instituții din subodinea sa. Alexe a susținut că cele două agenții au verificat documentația și că planul de tăieri aprobat este legal. ANANP a emis un aviz favorabil ( nr. 6/ST IS/29.08.2019)  pentru exploatările forestiere din Pădurea Bârnova pe de rost. Potrivit documentului, avizul favorabil a fost emis, cităm, „ în urma corelării cu prevederile planurilor de management, regulamentele și măsurile de conservare ale ariilor naturale protejate ROSPA0092 Pădurea Bârnova, ROSCI0135 Pădurea Bârnova – Repedea….”. Numai că, la solicitarea Agent Green, ANANP spune că pentru Padurea Bârnova nu există în prezent niciun plan de management, niciun regulament și nici un set de măsuri de conservare! Două documente oficiale, emise de acceași instituție, se bat cap în cap. Când au mințit oficialii ANANP: atunci când au eliberat avizul fără o bază legală sau atunci când au răspuns la întrebările ONG-ului? Mai mult ca sigur atunci când au dat avizul favorabil defrișărilor, pentru că miza financiară era una uriașă! Lipsa unui plan de gestionare sau a unor măsuri de conservare indică faptul că autorizația de mediu nu a fost dată pe baza unei analize faptice, ci a fost dată fie din greșeală (fapt puțin probabil), fie în mod ilegal. Cert este că, potrivit raportului, documentele pe care ministrul Alexe le flutură în susținerea defrișărilor din Paădurea Bârnova sunt ilegale. De ce s-a încăpățânat ministrul Alexe să apere acest demers criminal deși știa că documentele nu sunt în regulă?

Miza – 200 milioane de euro

Mulți se întreabă ce se ascunde în spatele îndârjirii cu care ministrul Costel Alexe vrea să ducă la îndeplinire planul de exploatare a celor 750.000 mc de lemn din Pădurea Bârnova. În branșă se vorbește despre miza financiară a afacerii. Potul cel mare îl reprezintă recoltarea stejarilor seculari, cu vârsta de peste 100 de ani, Pădurea Bârnova fiind printre singurile din țară în care se mai găsește acest tip de lemn. Stejarul se vinde cu prețuri cuprinse între 350 și 500 euro pe metru cub. Însă, din acest bani, doar o sumă infimă intră în conturile statului român, proprietarul acestor păduri. Prin prelucrare, stejarul își dublează sau triplează valoarea, astfel că miza menținerii planului de exploatare depășește fabuloasa sumă de 200 de milioane de euro. Mare parte din acești bani se duc în buzunarele firmelor de profil și nu ale statului român. La nivel de speculație s-au adus în discuție numele a două fabrici de prelucrare a lemnului din Brașov, pe care ministrul Costel Alexe le-a vizitat în două rânduri.

Soluții pentru stoparea distrugerii Pădurii Bârnova

Asociația ecologică Agent Green a solicitat Ministerului Mediului adoptarea a patru măsuri pentru stoparea acestui genocid ecologic. ONG-ul propune ca o suprafață de minimum 50% din ariile protejate Natura 2000 Bârnova-Repedea să beneficieze de strictă protecție în baza unui plan de management care trebuie realizat cel mai târziu în anul 2021. De asemenea, se propune înființarea ariei protejate de interes național ”Parcul Natural Bârnova – Repedea” care va fi suprapus cu ariile protejate de interes european Bârnova – Repedea. Parcul Natural va corespunde categoriei V IUCN. Prin același document se solicită un moratoriu pe toate exploatările principale și suspendarea amenajamentelor silvice. Totodată, Agent Green dorește sistarea construcției de noi drumuri forestiere deoarece nu au aviz de mediu, iar actuala rețea de drumuri forestiere este suficientă pentru intervenții în caz de dezastre naturale sau pentru salvarea de vieți omenești (turiști).

Rareș Neamțu

 

7 COMENTARII

  1. Ministrul anti-mediu s-a facut cumva stapan pe pădurile României si in acest caz, ale Iasului? Cu ce ma încălzește ca el va obține poate autorizații ptr acest act criminal, daca pădurile sunt tăiate, nimic nu se replanteaza în loc, în schimb terenurile sunt vândute dezvoltatorilor imobiliar, ca doar și asta e o miză importanta a acestei mașinațiuni?! Nu numai ca nu trebuie ales, dar trebuie băgat la închisoare.

  2. Un mare idiot cretin , pus pe capatuiala .Luate-ar dracii sa te ia de chior , sa dispareti toti hotii si distrugatorii tarii noastre , sa pieriti de pe fata pamantului cu tot cu neamul vostru de marsavi

  3. Mesajul pus pe marginea drumului spre Dobrovăț „Mai mult zgomot face un copac care cade decat o padure care creste” de ce sa strice linistea oamenilor care trag cu dintii de aceste paduri? de ce nu finanteaza platatiile de copaci, deca tot vrem „o tara ca afara” de ce nu protejam macar ce mai avem? dar nu acesti oameni ar trebui legati de copaci si lasati in padure.. pentru ca un om simplu daca taie un copac plateste o amenda usturătoare, dar ei nu patesc nimic,ba din contra au de castigat. Nu doresc raul nimanui, dar daca ae ajunge prin padure si l-ar strivi un copac asta s-ar numi Karma.

  4. Ce va mai pasa?
    @Gabriel, aici nu e vorba de PSD, PNL sau alte adunaturi de hoti sub 3 litere, e vorba de Romania.

    Nu se poate, nu va fi, niciodata. Romania se poate duce in o singura directie, in jos. Din ce in ce mai rau, ce nu a fost distrus si furat inca, are sa fie. E timpul sa emigram cu totii, daca iti place natura si aerul curat au si alte tari paduri si rezervatii, noi am sa ramanem fara.

    Am fondat un ONG cu 20 de ani in urma, am fost implicat in zona iasului, am avut rezervatii in custodie, am strans peturi si sacose, am plantat copaci, am studiat dezastrele cu MHC, am incercat si am facut tot ce am putut. Impact azi? ZERO.

    O pierdere de timp.

    Acuma lucrez in strainatate, in Romania nu a mai ramas nimic. Mai degraba atraga aici atentie asupra problemelor de mediu, in romania atragi atentie asupra problemelor de coruptie si nimeni nu face nimic, crezi ca mediul are o sansa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here