Avocaţii din dosarul "Lotul UMF Iași" cer strămutarea dosarului: “Doamna judecător a depăşit limitele atitudinii profesionale”

Scandal în dosarul de corupţie a fostului rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi Vasile Astărăstoae. Inculpaţii au cerut prin avocaţi strămutarea dosarului de la Tribunalul Suceava, motivând că  magistratul care judecă dosarul face abuzuri, că restricţionează dreptul la apărare şi are un comportament  inadecvant în timpul şedinţelor de judecată.

 

Apărătorii susţin în cererea de strămutare că şedinţele conduse de judecătoarea Mihaela Bivol „reprezintă o veritabilă colecţie de erori procedurale, abuzuri ale magistratului faţă de inculpaţi şi apărătorii acestora şi încălcări flagrante ale principiilor fundamentale ale procesului penal”.

 

„În egală măsură, nu sunt respectate de către magistrat normele de conduită menite să asigure solemnitatea şedinţei de judecată, atitudinea constant agresivă a acesteia şi tonul ridicat faţă de avocaţi şi inculpaţi, fiind de natură a arunca în derizoriu chiar activitatea de administrare a justiţie, în întregul său”, se precizează  în cerere.

 

Mai mult, avocaţii arată că nu sunt lăsaţi să realizeze apărearea efectivă şi eficientă a clienţilor lor, iar audierile martorilor şi inculpţilor din dosar ar fi fost transformate într-un process de tip “inchizitorial”, în cadrul căruia rolul procurorului a fost preluat de judecător.

“Doamna judecător Bivol Mihaela a expus, în repetate rânduri, depăşind limitele atitudinii rezervate, politicoase şi profesionale de care ar trebui să dea dovadă, opinii personale şi judecăţi de valoare cu privire la declaraţiile inculpaţilor sau martorilor or chiar antipatii personale faţă de inculpaţi sau apărătorii acestora, aspect ce reprezintă o gravă încălcare a oricărei garanţii procesuale a respectării dreptului la apărare”, se mai precizează în documentul citat.

Totodată, magistratului i se reproşază  că  dat dovadă de lipsă de obiectivitate şi imparţialitate, şi atunci când s-a antepronunţat cu privire la probele solicitate de apărătorii din dosar.

 

Amenzi pe bandă rulantă

Apărătorii susţin şi că în timpul şedinţelor de judecată nu le este permis să se consulte cu clienţii lor cu privire la întrebările care ar putea fi formulate martorilor audiaţi, să iasă din sala de judecată în timpul şedinţelor care durează şi câte 12 ore fără permisiunea magistratului, care menţionează în fiecare încheiere de şedinţă câte minute a lipsit fiecare apărător, sau să îşi susţină cererile liber. De asemenea, avocaţii subliniază că li se aplică pe bandă rulantă  amenzi maxime de 5.000 de lei sub pretextul că „perturbă şedinţele de judecată”

“Impunerea unei sancţiuni unui avocat, în timpul susţinerii unei cereri, reprezintă „o înfrângere” a relaţiei dintre avocat şi client, cu implicaţii nu numai pentru drepturile avocaţilor prevăzute în art. 10, ci şi pentru drepturile la un proces corect. De asemenea, sancţionarea avocaţilor pentru cererile formulate, convingerile şi susţinerile din timpul şedinţelor de judecată atestă lipsa de imparţialitate a judecătorului (…) ” , se arată în cerere.

Avocaţii sunt de părere că strămutarea judecăţii dosarului este singura soluţie prin care poate fi înlăturată orice suspiciune  asupra inparţialităţii şi obiectivităţii judecătoarei Mihaela Bivol, dar şi a altor magistraţi din cadrul Tribunalului Suceava.

Curtea de Apel Suceava va decide pe 27 aprilie, dacă solicitarea de strămutare a avocaţilor este întemeiată.
 

 

Sesizări la Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a efectuat de trei ori verificări în cazul judecătoarei Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava în urma unor sesizări ce priveau judecata din dosarul fostului rector Vasile Astărăstoae. Însă sesizările au fost clasate după ce s-a constatat în urma verificărilor prealabile că nu sunt indicii cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare. Luna trecută, Inspecţia Judiciară a fost din nou sesizată cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare cazul de judecătoarea Bivol şi vor fi făcute verificări.

 Atât magistratul Mihaela Bivol, cât şi preşedintele Tribunalului Suceava nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere.

Vasile Astărăstoae, alături de doi directori din cadrul UMF Iaşi şi alte persoane au fost trimişi în judecată, în 2011, de DNA în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here