Lista pilelor care scapă de concedieri la Direcția de Pază: rudele politicienilor și ale șefilor CJ, pensionari MAI și agenți folosiți la treburi casnice

Direcția Județeană de Pază și Protecție a Consiliului Județean intră în colaps după ce pierde cele mai importante contracte. Doar 40 dintre cei 200 de angajați își vor păstra funcțiile. Șefii instituției au întocmit listele cu salariații care își vor păstra funcțiile. Pe listele se regăsesc rude ale șefilor din Consiliul Județean, apropiați ai unor politicieni, dar și agenți care și-au ajutat șefii la treburile casnice. Constantin Arvinte este fratele Elenei Arvinte, directorul Direcției de Buget de la CJ Iași. Mihai și Sandu Topor sunt cumnații lui Victor Chirilă, actual consilier personal al directorului Apa Vital SA Iași și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Iași. Andrei Bosoi, actualul adjunct interimar al Direcției, scapă de concediere și își va păstra funcția. Bosoi are spate la PNL: este finul lui Dragoș Mandache, coordonatorul zonal ITP din cadrul Registrului Auto Român, trimis în judecată pentru luare de mită. Mandache a fost șoferul lui Cristian Adomniței, fostul șef al CJ Iași. Un alt agent care scapă de valul concedierilor este este Andrei Dragoș, rudă cu Cristian Stanciu, consilier județean PSD. Direcția a plătit cursuri de pregătire aeroportuară pentru agenți, dar nu s-a mai înscris la licitația de la Aeroport. Angajații școlarizați pe bani publici, vor fi preluați de firmele care au câștigat contractul de la Aeroport, Proiect NPG Intervenții și NEI Divizia de Securitate SRL.

Neamurile unor politicieni locali și ale unor angajați ai Consiliului Județean Iași vor scăpa de concedierile de la Direcția Județeană de Pază și Protecție. Conducerea interimară a întocmit lista cu cei care vor rămâne în sistem, restul angajaților urmând a fi dați afară fără vreun salariu compensatoriu. În decembrie 2022, Consiliul Județean Iași a aprobat tarifele DJPP, proiect care prevede ca sumele să rămână peste prețurile de pe piață. Acest lucru va duce la pierderea contractelor și la concedierea masivă a angajaților.

Câteva zeci de persoane au intrat pe lista șefilor de la Direcția Județeană de Pază și Protecție (DJPP) Iași pentru a rămâne în sistem și după restructurarea instituției. Direcția subordonată Consiliului Județean Iași va pierde mai multe contracte pe care le are, iar cei mai mulți salariați vor fi concediați fără a mai beneficia de vreo compensație. Totuși, unii dintre actualii angajați vor rămâne în cadrul Direcției pentru a se ocupa de paza CJ Iași și a unor obiective gestionate de forul județean. Din cei circa 200 de angajați, Direcția va rămâne cu circa 40 de persoane, rude ale unor oameni din CJ sau de la instituții subordonate, prieteni ai celor din PNL, dar și oameni de încredere ai actualului director interimar Dănuț Podea.

Neamurile unor politicieni și angajați ai CJ și-au salvat posturile

Unul din cei care vor rămâne la DJPP Iași este Constantin Arvinte, fratele Elenei Arvinte, directorul Direcției de Buget de la CJ Iași. Alți angajați care vor rămâne la DJPP sunt frații Mihai și Sandu Topor, cumnații lui Victor Chirilă, actual consilier personal al directorului Apa Vital SA Iași și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Iași. Lista întocmită de Dănuț Podea îl cuprinde și pe Andrei Bosoi, actualul adjunct interimar al Direcției. Acesta este finul lui Dragoș Mandache, coordonatorul zonal ITP din cadrul Registrului Auto Român, trimis în judecată pentru luare de mită. Mandache a fost șoferul lui Cristian Adomniței, fostul șef al CJ Iași. Un alt agent care va rămâne este Andrei Dragoș, rudă cu Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Angajați DJPP, zugravi cu jumătate de normă la director acasă

Unul din angajații DJPP spune care au fost criteriile după care au fost întocmite listele cu salariații care rămân și care pleacă.

„Au întocmit foarte ușor lista cu cine pleacă și cine rămâne. Îi vor ține aproape pe cei care le cântă în strună. Unii dintre angajați lucrează în timpul programului pentru director pe diverse servicii”, a spus un angajat DJPP sub protecția anonimatului.

Acesta a indicat și cine sunt cei „norocoși”.

„Unul dintre cei rămași va fi Irinel Frunză, agent care a fost tocmit de Podea să-i zugrăvească apartamentul din cartierul Tătărași și casa de la Păun. Frunză lucrează la Comandamentul DJPP în prezent. Un alt agent ce va rămâne este Emil Herghelegiu. Acesta deține o mică fermă de animale la Rediu, fermă de pe urma căruia îl alimentează pe Podea cu diverse produse”, spune acesta.

Pensionarii din Direcție vor rămâne pe funcții

Pe lângă aceștia, în sistem vor mai rămâne și pensionarii Eugen Florea și Petru Nicolau, ambii șefi de obiectiv, dar și Petru Ionașcu, un alt pensionar care se află acum în post de pază la Aeroportul Iași. Lista îl mai cuprinde pe Adrian Chifu, fost director în trecut și actual inspector, Fănel Bordeianu, angajat la Administrativ, dar și Corneliu Ailiesei, magazionerul DJPP. Podea îi va salva și pe Cristina Mavriche, secretara sa, dar și pe agenții Neculai Vechiu și Marinel Bradu.

”Ei și-au asigurat viitoarele posturi, lista fiind făcută de zile bune. Restul oamenilor stau în tensiune pentru că nu știu ce să facă. Unii și-au dat singuri demisia, alții sunt în conflict deschis cu Podea și ceilalți”, a mai spus angajatul DJPP.

Cursuri pentru securitate aeroportuară făcute de pomană

Direcția Județeană de Pază și Protecție a pierdut contractul de pază de la Aeroportul Iași. Regia aeroportuară a încheiat un contract cu asocierea Proiect NPG Intervenții- NEI Divizia de Securitate SRL, asociere care va prelua paza în luniile următoare. Totuși, aerogara a prelungit contractul cu DJPP până la finalul primăverii 2023, perioadă în care asocierea câștigătoare poate obține toate certificările și face rost de oameni. Astfel, mare parte din agenții DJPP care vor fi dați afară vor ajunge la cele două firme din asociere, asta și pentru că toți au făcut cursurile de pregătire aeroportuară, pe banii DJPP încă din primăvara lui 2022. În fapt, o parte din agenții de pe aeroport vor rămâne la DJPP după restructurare, chiar dacă au făcut acele cursuri. Este vorba de apropiați ai directorului Podea, aceștia urmând a fi transferați la alte obiective din oraș. Este vorba de  Dumitru Minea, Iulian Ciocoiu, Iulian Grigoraș, Jenică Budeanu, Bogdan Mahu, Vasile Ciubotariu, Constantin Chiriță, Ștefan Rotaru, Sorin Cucu, Ciprian Ștefan, Ciprian Hogea, Adrian Gafița, Petru Eșanu, Adrian Morari, Călin Morari, Constantin Neculea, Gabriel Ciuntu, Constantin Popiștașu, Petronel Stârpu.

Scandal pe tariful DJPP aprobat de CJ Iași

Alte câteva zeci de angajați DJPP vor fi concediați fără salariile compensatorii, asta pentru că Podea nu a făcut nici un contract colectiv de muncă prin care să le protejeze drepturile. La ultima ședință CJ din decembrie 2022, plenul instituției a aprobat noul tarif propus de Podea, tarif care prevede sume mult mai mari pentru paza obiectivelor din oraș, cu mult peste prețurile practicate de firmele private. Cum Aeroportul sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului nu mai vor să susțină anual cu peste 3 milioane lei plata pazei de la DJPP, Direcția nu va mai putea onora salariile oamenilor și astfel se va ajunge la aceste restructurări.

Fost director DJPP: „Au pus toți nepregătiții pe listă”

Fostul director presupune că toți aceștia vor rămâne, mai ales că o bună parte din oameni au fost folosiți ca martori împotriva sa, în dosarele acestuia.

„S-au pus toți nepregătiții pe această listă din ceea ce am auzit. Sunt oameni care au muncit pentru director și în timpul serviciului și în afara lui. Pe aceștia îi protejează și rămân în continuare. Vor fi puși în posturi cheie în oraș, în locul celor care vor fi dați afară. Îi mai țin o lună – două ca să le dea concediile la care au dreptul și apoi îi dau afară”, a spus Mihai Lucaci, fost director la DJPP aflat în plin proces cu conducerea CJ după ce a fost demis.

Pe de altă parte, Dănuț Podea, actualul șef al DJPP Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a explica cum s-a ajuns la întocmirea listei respective.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

  1. Frumos articol si mult adevăr,poate va fi preluat si de România tv,BZI,Antena 3,Pro Tv.
    Si poate Direcția Națională Anticorupție București vor lua în vizor aceste lucruri
    160 de oameni își vor pierde serviciul pe nedrept iar 40 de căței care au pile la Consiliul Județean Iași au spatele asigurat,aceste 40 de persoane au fost cățeii care au sărutat fundulețe de directori,șefi de tură,sefi de obiectiv.
    Sa vă fie rușine si să aveti acești oameni pe conștiință toata viața pe care îi dați pe nedrept afară și să vă gândiți că și voi aveți o familie de întreținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here