Licitații câștigate cu acte false: nicio zi de pușcărie, niciun ban recuperat. 2,5 milioane de euro de la Spitalul Sf. Spiridon, Oncologie și Drumuri Județene

@ Milionarul Cornel Brînză a falsificat documente cu care firma sa a mers la licitații și a câștigat milioane de euro de la spitale și alte instituții de stat @ Doar contractele de la Spitalul de Urgențe, Institutul Regional de Oncologie sau Direcția de Drumuri Județene au fost de peste 2,5 milioane de euro @ Documentele au fost falsificate în mod grosolan, fie că a fost vorba de autorizații de construire, procese verbale de recepție, contracte cu firme din alte țări, atestate și autorizări @ Dosarul a stat în cercetări timp de opt ani: DNA l-a înregistrat în 2015, iar după doi ani l-a pasat la Parchetul de pe lângă Tribunal, care l-a închis în iunie 2023 pentru că faptele s-au prescris @ Justiția a învins: Brînză nu va răspunde penal și nici nu va scoate vreun ban din buzunar @ Și-a deschis o altă firmă cu care lucrează cu statul; face parcuri și locuri de joacă pentru Primăria Iași @ Ca să ajungă la banii publici, omul de afaceri Cornel Brînză și-a falsificat până și autorizația de construire a propriilor case @ „Autorizația de construire nr. 655 emisă în anul 2008 are ca beneficiar pe numita N. Georgiana și nu pe numitul Brînză Cornel”, este doar una dintre faptele reținute de procurori

Justiția, mașina de spălat corupți și îmbogățiți pe spinarea statului. După opt ani de cercetări, procurorii au închis cu soluție de clasare dosarul în care omul de afaceri Cornel Brînză era cercetat pentru că a câștigat licitații de peste 2,5 milioane de euro folosind documente falsificate. Motivul clasării: prescrierea faptelor. În plus, nici banii nu vor fi recuperați, deoarece singurul demers pe care procurorii l-au mai putut face pe cale civilă a fost sesizarea instanței pentru desființarea documentelor falsificate de Brînză și folosite de acesta pentru ca firma sa de la acea vreme, Ted Construct SRL, să pună mâna pe contracte publice. Lipsa de eficiență a justiției iese la iveală atunci când este vorba de pești mari. Spre exemplu, la fel s-a întâmplat și în cazul Dosarului Skoda, în care primarul Mihai Chirica și predecesorul acestuia, Gheorghe Nichita, erau anchetați pentru trucarea licitației de achiziții de autoturisme. Faptele s-au prescris, iar despre recuperarea vreunui prejudiciu nu s-a pus problema deoarece Primăria Iași a răspuns că nu se constituie parte civilă și că nu vrea niciun ban de la inculpați.

Dosarul a fost închis în iunie 2023. Valoarea fraudelor: 2,5 milioane de euro

În vara acestui an, pe 16 iunie, după opt ani de cercetări, procurorii au închis cu soluție de clasare dosarul în care omul de afaceri Cornel Brînză a fost anchetat pentru mai multe infracțiuni: obținere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale sau participație improprie la abuz în serviciu.

Dosarul a fost deschis la data de 25.08.2015, când DNA s-a autosesizat din oficiu cu privire la comiterea unor infracțiuni care priveau folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri publice. Șase luni mai târziu, pe 4 ianuarie 2016, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale pentru mai multe fapte de corupție care vizau contracte încheiate de către Ted Construct SRL cu mai multe instituții publice, spitale, direcții, primării etc.

„Din cercetările efectuate în dosarul înregistrat la DNA a rezultat faptul că făptuitorul Brînză Cornel – administrator al Ted Construct SRL, în baza unor oferte având atașate documente falsificate prin care se atesta în mod nereal că societatea îndeplinește cerințele privind experiența similară și este în asociere cu alte societăți de profil care susțin capacitatea de a efectua lucrările operate a participat la licitații organizate de autoritățile locale finanțate din fonduri de la bugetul de stat, licitații care au fost atribuite către Ted Construct SRL”, se arată într-unul dintre referatele procurorilor.

Cu actele falsificate, firma Ted Construct a participat la licitații și a câștigat contracte în valoare de 11.344.211 lei, echivalentul a aproximativ 2.578.229 milioane euro, după cum urmează:

  • Spitalul Clinic de Urgențe Sf. Spiridon: Reabilitare Secție UPU pavilion D 4.211.615 lei (contract din 22.11.2013),
  • Institutul Regional de Oncologie: lucrări reparații capitale Secția Ortopeedie pentru compartiment îngrijiri paleative: 2.210.400 lei (contract din 24.06.2014)
  • DADJ Iași: plombări drumuri județene 4.922.196,05 lei (contract din 16.07.2014)

Dosarul a stat doi ani la DNA și a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal

Deși valoarea contractelor obținute cu acte false depășea 2,5 milioane de euro, la doi ani de la deschiderea dosarului, în iulie 2017, DNA și-a declinat competența și a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunal.

După alte 7 – 8 luni de cercetări, pe 7 februarie 2018, Parchetul de pe lângă Tribunal a dispus primele măsuri privind schimbarea încadrări unor fapte și începerea urmării penale și pentru infracțiuni de fals.

Procurorul de caz a identificat mai multe documente false folosite de Cornel Brînză pentru ca firma sa, Ted Construct SRL, să fie considerată eligibilă la licitațiile organizate de către autoritățile publice. Este vorba despre declarații privind echipamente tehnice, lucrări similare executate în ultimii 3, respectiv 5 ani, oferte ale unor firme din Polonia ca terți susținători, documente justificative privind autovehicule și autoutilitare, autorizări/atestări ISO/ISCIR, facturi de achiziții etc.

A falsificat până și autorizația propriilor case

Pentru ca firma Ted Construct SRL să poată participa la licitațiile organizate pentru reabilitarea unor corpuri de clădire de la Institutul Regional de Oncologie și Spitalul Sf. Spiridon, trebuia să dovedească că în ultimii ani a mai executat o serie de lucrări specifice, la fundații, instalații sanitare sau electrice. Procurorii au efectuat verificări încrucișate, solicitând documentele de la instituțiile care le-au eliberat și au stabilit că acestea erau de fapt false. Unele dintre aceste acte priveau lucrările pe care firma lui Brînză, Ted Construct SRL, le executase pentru construirea a patru case, a căror benficiar era tot Cornel Brînză în calitate de persoană fizică.

Printre documentele falsificate se numără și recomandarea avizată de ISC care atesta faptul că Ted Construct ar fi executat lucrări similare. Această recomandare era datată 5023/23.09.2009 și se referea la lucrări pe care Ted Construct le-ar fi realizat la cele patru case în perioada februarie 2009 – septembrie 2009. Beneficiarul lucrărilor era chiar patronul Ted Construct SRL, Cornel Brînză. Documentele falsificate mai atestau că Cornel Brînză a încheiat contractul de execuție cu firma sa în februarie 2009, iar în septembrie 2009 ar fi fost încheiat procesul-verbal la terminarea lucrărilor. Brînză a atașat și o autorizație de construire din 20 iunie 2008.

Procurorii au cerut de la autorități documentele orginale și le-au confruntat cu cele depuse de Brînză la dosarele de licitație.

„În realitate, lucrarea a fost finalizată și recepționată la data de 07.09.2006, dată la care a fost întocmit procesul verbal de recepție nr. 1, autorizația de construire nr. 655 a fost emisă la 20.06.2005, iar autorizația nr. 199 a fost emisă la data de 11.03.2005”, se arată în documentele depuse la dosar.

În iunie 2018, procurorii au solicitat Primăriei Iași informații cu privire la autorizația de construire, depusă de Cornel Brînză la dosarele de licitație pentru dovedirea experienței anterioare. Surpriză: autorizația de construire se referea la o altă lucrare a cărei benficiar era o altă persoană fizică.

„Astfel, la data de 11.07.2018 s-a comunicat că autorizația de construire nr. 655 emisă în anul 2008 are ca beneficiar pe numita N. Georgiana și nu pe numitul Brînză Cornel”, se arată în actele de urmărire penală.

De asemenea, au fost verificate documentele care purtau antetul și ștampilele Inspectoratului de Stat în Construcții, iar rezultatul verificărilor a fost același. Documentele ISC se refereau la procese verbale de control ce priveau alte obiective ale altor companii de construcții.

Astfel, anchetatorii au ajuns la concluzia că „pentru a face dovada îndeplinirii condițiilor impuse de Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon pentru încheierea unui acord cadru la obiectivul Consolidare, reabilitare secția UPU SMURD Pavilion D, în luna noiembrie 2013, numitul Brînză Cornel – administrator al Ted Construct SRL a falsificat în vederea producerii de consecințe juridice și a folosit următoarele înscrisuri oficiale: autorizația de construire 655.20.06.2008 emisă de Primăria municipiului Iași, (…) înscrisul intitulat recomandare înregistrat la ISC cu nr. 5023/23.09.2009, (…) lista de lucrări similare din 06.11.2013, (…) contractul de prestări servicii 28/22/09.2009, (…) procesul verbal la terminarea lucrărilor nr. 1 din data de 07.09.2009”

În privința, contractului pentru Lucrări de reparații capitale la Secția de Ortopedie a IRO, lucrurile s-au desfășurat într-un mod asemănător.

„În sarcina suspectului Brînză Cornel s-a reținut că în luna mai 2014, în scopul primirii aprobărilor și garanțiilor necesare acordării finanțărilor obținute sau garantate din fonduri publice, în calitate de reprezentant legal al Ted Construct a folosit și a prezentat documente false precum și date false și inexacte”, menționează procurorii, care și enumeră documentele false.

Contracte fictive cu firme din Polonia la licitațiile pentru plombări și deszăpezire

Pentru a pune mâna pe contractele de plombări drumuri și deszăpezire au fost depuse alte documente false care atestau că firma Ted Construct SRL are capacitatea tehnică să execute lucrări, contracte de execuție încheiate cu o firmă din Polonia („înscrisuri din care rezultă experiența similară care au aparența că sunt emise de Madrog Construction Sp Polonia”), dar și adrese emise de ISC prin care se recomanda buna execuție a unor lucrări.

Documente falsificate au fost depuse și pentru licitații pe care Ted Construct SRL nu le-a câștigat. Spre exemplu la procedura pentru deszăpezirea drumurilor, firma lui Brînză a depus ofertă în asociere cu Asiri International SRL Piatra Neamț.

„În perioada 2013 – 2016, prin folosirea de de documente sau date false, inexacte sau incomplete, reprezentanții Ted Construct s-au prezentat împreună cu reprezentanții Asiri Internațional SRL la licitația având ca obiect întreținerea curentă a drurmurilor pe timp de iarnă – deszăpezire, licitație care nu a fost câștigată. Au fost falsificate în vederea producerii de consecințe juridice următoarele înscrisuri sub semnătură privată: angajamentul privind menținerea tehnică și profesională, declarații privind eligibilitatea, procesul verbal de recepție de finalizare a lucrărilor și experiența profesională care creau aparența că aparțin ZRD i TZ Romus SJ din Katowice – administrată de Jerzy Matyjaszek. În perioada 2013 – 2016 au fost falsificate documente privind caracteristicile tehnice ale unor autovehicule aparținând Ted Construct SRL (puterea în cazul auto IS 54 TED, perioada de valabilitate a inspecției tehnice, certificatul ISO în cazul celui prezentat de Asiri Intenațional SRL Piatra Neamț)”, susțin procurorii în dosar.

Brînză este imaculat, înapoi la bani publici

Omul de afaceri Cornel Brînză nu a scăpat doar de răspunderea penală, ci și de cea civilă. Adică, nu trebuie să dea statului înapoi nicio lețcaie. Firma Ted Construct SRL este ca și moartă, întreaga activitate fiind mutată pe o altă societate comercială, Con Ted Company SRL. O anchetă DIICOT, peste care în mod similar s-a așternut praful, privea modul în care patrimoniul firmei Ted Construct a fost transferat fraudulos către persoane fizice.

Între timp, cea de a doua firmă, Con Ted Company SRL, s-a reconectat la fonduriile publice. Către societatea controlată de Cornel Brînză, doar Primăria Iași a atribuit contracte de câteva milioane euro pentru amenajarea și dotarea unor locuri de joacă sau pentru revitalizarea unor spații degradate prin înființarea de zone verzi. Modul în care s-au derulat aceste contracte au făcut obiectul unor scandaluri publice, deoarece municipalitatea se află în fața situației riscante de returna sumele către bugetul Uniunii Europene, din cauză că proiectele nu au fost implementate.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here