Licitație trucată: primăria închiriază cu 110.000 de euro clădirea lui Achiței pentru că nu mai sunt locuri la creșă și grădiniță

Sub pretextul locurilor insuficiente la creșă și grădiniță, Primăria Miroslava închiriază de la dezvoltatorul Gheorghe Achiței o clădire de peste 1.000 metri pătrați cu 110.000 de euro pe an @ Selecția de oferte organizată de primărie este o mascaradă cu un singur concurent înscris în cursă @ Întreaga documentație a licitației descrie de fapt proprietatea lui Achiței din Valea Adâncă @ „Suprafața totală minimă închiriabilă va fi de minim 1.110 mp”, se arată în anunț @ Clădirea lui Achiței are 1.110,15 metri pătrați @ Imobilul ce urmează a fi închiriat trebuie să fie situat la o distanță de  maxim 3,5 kilometri de zona centrală a comunei @ De la Primărie până la imobilul lui Achiței sunt fix 3 kilometri de parcurs, arată Google Maps @ Pentru stabilirea chiriei din zonă, a fost evaluată o singură proprietate, cea a lui Gheorghe Achiței @ Oferta acestuia a fost acceptată, deși clădirea nici măcar nu este intabulată @ „În ceea ce privește intabularea: terminăm acum parcarea, sunt actele depuse”, a spus Achiței, sigur de succesul afacerii @ Primarul Dan Niță a realizat cu o lună înainte de începerea școlii că locurile de la creșă și grădiniță nu acoperă cererea @ Pe 3 august a fost postat anunțul pentru achiziția „serviciilor de închiriere a unui imobil”, iar termenul de depunere a ofertelor a fost fixat peste doar o săptămână, pe 10 august

Cu doar o lună înainte de începerea anului școlar, primarul Dan Niță s-a trezit că unitățile școlare din comună nu au suficiente locuri pentru copii în creșă și grădiniță. O puternică problemă socială, dar și pretextul perfect pentru organizarea unei proceduri în regim de urgență, a unei licitații cu dedicație!

Pe 3 august, Primăria Miroslava a publicat pe site-ul instituției anunțul pentru închirierea unui imobil, care ar trebui să găzduiască în anii școlari ce urmează 5 grupe de preșcolari (grădiniță) și 4 grupe de antepreșcolari (creșă). Toate documentele ce privesc procedura organizată de Primăria Miroslava sunt croite special pentru ca acest contract de închiriere să ajungă la Gheorghe Achiței, dezvoltator imobiliar care a construit în Valea Adâncă o clădire de peste 1.000 de metri pătrați. Selecția de oferte privește un contract pentru anul 2023 – 2024 cu posibilitatea de prelungire, timp în care Achiței va încasa de la Primăria Miroslava peste 9.000 de euro în fiecare lună.

Anunțul descrie întocmai clădirea lui Achiței, singurul imobil evaluat

Informațiile inserate în anunț și în documentația de atribuire trădează înțelegerea prealabilă dintre dezvoltator și primărie. Proprietatea acestuia este descrisă în amănunt chiar în documetele care privesc condițiile de participare la selecția de oferte, la capitolul „Specificații minime tehnice funcționale”. Rezultatul a fost cel așteptat. La procedură s-a înscris doar Gheorghe Achiței, oferind spe închiriere imobilul pe care funcționarii primăriei l-au descris cu acuratețe.

Ba mai mult, evaluarea în urma căreia a fost stabilit prețul de închiriere de 110.000 de euro/an, s-a făcut cu raportare la un singur imobil, cel deținut de Achiței.

Astfel, în documentația atașată anunțul de organizare a selecției de o ferte, la capitolul „Specificații minime tehnice funcționale” este descrisă întocmai proprietatea lui Achiței. „Suprafața totală minimă închiriabilă va fi de minim 1.110 mp”. Ori clădirea lui Achiței din Valea Adâncă are o suprafață de 1.110,15 metri pătrați, după cum reiese chiar din raportul de evaluare comandat tot de primărie.

„În urma întocmirii unui raport de evaluare, în zona sat Valea Adâncă, comuna Miroslava, au fost identificate imobile-clădiri care corespund scopului pentru care se intenționează închirierea de către UAT Miroslava pentru funcționarea în anul școlar 2023 – 2024 a 5 grupe de preșcolari în cadrul Școlii Gimnaziale Colonel Constantin Langa și a 4 grupe de antepreșcolari din cadrul Creșei Miroslava, o indicație a chiriei minime în zona de referință fiind de 543.147 lei/an (110.000 euro/an) cu TVA.

(…) Faptul că în localitatea Valea Adâncă în zona sensului giratoriu a fost identificat un imobil care să corespundă cerințelor respectiv funcționarea pentru anul școlar 2023 – 2024 a 5 grupe de preșcolari din cadrul Școlaii Gimnaziale Constantin Langași a 4 grupe de antepreșcolari din cadrul Creșei Miroslava.

Raportul de evaluare întocmit de către Cristina Mărcuțanu – evaluator pentru informarea beneficiarului în scopul inițierii unei proceduri de închiriere proprietate imobiliară (grădiniță – 1.110,15 mp, teren pentru spațiu de joacă – 880 mp, teren spațiu pietonal și carosabil – 838 + 378,60 mp), unde reiese o chirie lunară de 45.262 lei/9.167 euro”, se precizează în hotărârea prin care a fost aprobată organizarea selecției de oferte.

Clădirea nu este intabulată, dar oferta a fost acceptată. Achiței: „Actele sunt depuse”

La așa-zisa selecție de oferte organizată de Primăria Miroslava, participanților li s-a impus să prezinte documente care atestă dreptul de proprietate asupra imobilelor, printre care și extrase de carte funciară și schițele cadastrale. Însă, nici la momentul deschiderii ofertelor (joi, 10 august), clădirea lui Achiței nu este încă intabulată, după cum reiese dintr-un extras de carte funciară eliberat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Primăria Miroslava a lăsat însă o portiță de scăpare, parcă special pentru Achiței. În documentrația de atribuire a fost strecurată și o excepție de la regulă, astfel încât, dovada intabulării poate fi depusă și ulterior, dar nu mai târziu de data încheierii contractului.

„Documentele menționate mai sus nu sunt obligatoriu a fi depuse de operatorii economici până la termenul limită de depunere a ofertelor. Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a solicita aceste documente în cadrul procesului de evaluare a ofertelor, dar oricum nu mai târziu de data semnării contractului”, se arată în documentația procedurii de selecție a ofertelor.

De altfel, și dezvoltatorul Gheorghe Achiței se arată încrezător cu privire la deznodământul acestei afaceri, fiind sigur că până la data semnării contractului va dispune de toate documentele cadastrale.

Acesta a susținut că a depus actele pentru intabulare, deși lucrările la imobil nu sunt încă finalizate.

„În ceea ce privește intabularea: terminăm acum parcarea, sunt actele depuse”, a explicat Gheorghe Achiței într-o discuție telefonică cu reporterii 7IAȘI.

Dezvoltatorul spune că este exclusă o înțelegere prealabilă cu primăria

La imobilul lui Achiței din Valea Adâncă se lucra de zor și pe 10 august, chiar în ziua deschiderii ofertei. Odată acceptată oferta, membrii comisiei de evaluare trebuie să inspecteze imobilul și să constate dacă oferta scrisă corespunde cu realitatea. La proprietatea imobiliară din Valea Adâncă se lucra încă la gard, la spațiile din incintă și la parcare.

Deși documentele procedurii de selecție de oferte îl favorizează în mod evident, Gheorghe Achiței susține că nu a avut niciun fel de înțelegere cu Primăria Miroslava și că anterior a avut și alte propuneri de închiriere din zona învățământului privat. Cu toate acestea, banii publici au părut că au alt miros.

„Înainte de primărie, am avut două oferte de la oameni care voiau să închirieze grădinița. Una era de la o grădiniță privată, din zona Cimitirului Buna Vestire. Voiau gratis vreo trei luni, să vadă cum merge, am negociat cu ei ceva vreme, dar nu ne-am înțeles, nu ne-a convenit. Apoi, au venit cei de la Auto Pit. La fel, voiau ceva ce nu ne-a convenit. Veneau cu mobila lor, dar noi am băgat bani și era dificil apoi să refaci. Cu primăria nu e vorba de nimic altceva. Ce mare relație am eu la primărie?”, a mai declarat omul de afaceri Gheorghe Achiței.

Pretextele unui contract cu dedicație

Proiectul de hotărâre pentru închirierea clădirii a fost inițiat chiar de către primarul Dan Niță și a fost votat de către Consiliul Local în ședința din 25 iulie. Rapoartele și referatele de specialitate care susțineau proiectul de hotărâre făceau referire la adrese ale Grădiniței și Creșei Miroslava, toate înregistrate cu doar câteva zile înainte de ședință, în intervalul 17 – 21 iulie.

De asemenea, în hotărâre se invocă și faptul că imobilul în care funcționează Școala Gimnazială Constantin Langa, urmează să intre într-un proces de reabilitare. Mai precis este vorba despre contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a Școlii Constantin Langa. Contractul a fost semnat încă din luna aprilie a acestui an, Primăria Miroslava având la dispoziție suficient timp pentru organizarea unei proceduri transparente, la care puteau fi depuse mai multe oferte.

Referindu-se la faptul că procedura de licitație este în derulare și că termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni, semnatarii referatul concluzionează: „fapt ce determină ca activitatea educațională în anul școlar 2023 – 2024 să fie afectată, un număr mare de grupe de antepreșcolari fiind în imposibilitatea de a funcționa în condiții optime în acest imobil”.

De asemenea, în preambulul aceleiași hotărâri sunt invocate adrese ale Școlii Gimnaziale din 18 iulie, prin care se solicită spațiu corespunzător pentru înființarea a 5 grupe de preșcolari. În același timp, Creșa Mirsolava aduce la cunoștință că: „la nivelul comunei Miroslava, natalitatea este în continuă creștere”, solicitând de asemenea identificarea unui spațiu.

Până la închiderea ediției, Primăria Miroslava nu a răspuns la întrebările adresate pe cale oficială de redacția 7IAȘI.

Tudor LEAHU

2 COMENTARII

  1. Achizdei asta este un mare tzepar notoriu … Buba grasa si umflata are impresia ca o sa dea tzepe la nesfarsit . O sa ii vina si lui randul . DUMNEZEU nu doarme niciodata ….

  2. Nevoia de crese si gradinite e reala. Anul trecut au fost peste 150 de dosare depuse si 30 de locuri vacante. Anul acesta au fost in jur de 200 de dosare pentru 50 de locuri. Bataia e mai ceva ca la medicina.
    Anul trecut au dat in folosinta o gradinita la Ciurbesti. Doar ca daca stai in Valea Adinca, nu ai cu ce sa ajungi acolo, vreun mijloc de transport în comun.
    O fi licitatie cu dedicatie, dar prinde bine parintilor si nu trebuie sa duca copii la privat. Si asa abia facem fata la cheltuielile curente: utilitati, mancare, rate, ca de vacante si alte chestii nu poate fi vorba.
    100.000 de euro/10luni=10.000 de euro pe luna, adica 10 euro/mp. Cat mai e pretul la chirie pe mp?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here