Se înăsprește legea în România. Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, comisă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, respectiv cei care nu dețin permis auto, vor avea interzis să mai urce la volan timp de 5 ani după executarea pedepsei.
Proiectul de lege a fost votat luni de Senat. Potrivit amendamentului senatorului Robert Cazanciuc, „persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, (…) să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei”. Astfel, perioada de interdicţie a crescut de zece ori, potrivit iniţiatorului proiectului.
„A crescut de zece ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele. Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi ‘pentru’ din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare.
Acest amendament vine în continurea și în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, proventă de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, este mesajul politicianului, publicat pe Facebook.
Care este soluția lui Titi Aur
În opinia pilotului Titi Aur, instructor de conducere defensivă, este nevoie de infrastructură rutieră, cât și de educație în rândul populației, pentru reducerea drastică a numărului de accidente de pe șoselele publice din România.
„În primul rând ar trebui ca autoritățile să accepte că avem o problemă. Că avem un război în România. Avem în fiecare zi cinci morți, 25 de răniți grav și vreo 70-80 de răniți ușor. Următorul pas ar fi să facem cumva să scăpăm de această problemă. Societatea românească nu vede în asta o problemă. Ne-am obișnuit cu asta, cu cifrele acestea impresionante, în ultimii 15 ani.
În primul rând ar trebui să educăm copiii, inclusiv la școala generală. Apoi trebuie să-i învățăm și ce să ceară la școala de șoferi. Acum, un tânăr când își duce dosarul pentru școala de șoferi, el spune că vrea să obțină permisul de conducere, nu să învețe să conducă.După ce facem școala de șoferi corectă, continuăm cu programe de pregătire. Acest lucru înseamnă că șoferii ar trebui să parcurgă stagii de pregătire care sunt echivalente cu protecția muncii, unde se aduc și noutăți și astfel sunt pregătiți în permanență. Apoi mai trebuiesc făcute și campanii bine gândite prin care să transmiți mesaje periodic și vii și cu măsuri de coerciție bine gândite și bine țintite.
(…) Unii merg prea încet, alții prea tare. Pentru mine este un stres să merg pe autostradă în România. Dacă merg pe banda 1, sunt unii care merg prea încet, dacă merg pe banda 2, sunt unii care vor să meargă cu 180 de kilometri la oră și îmi dau flashuri. Nu îmi găsesc locul pe autostradă. Cred că aș prefera mai bine să merg până la Constanța pe drumul național”, a declarat expertul, pentru Ziare.