Deși a construit până la înălțimea maximă admisă, Gheorghe Cheșcu mai trântește câte un etaj în plus la două blocuri din Tătărași @ Totul, cu aprobarea Primăriei Iași @ Luna trecută municipalitatea ieșeană a emis două certificate de urbanism pentru Flux SRL pentru suprateajarea a două imobile @ Concluzia este una singură: regulamentele urbanistice (PUZ, PUD) sunt facultative pentru Cheșcu, dar obligatorii pentru ieșenii de rând
Pentru oamenii de afaceri cu „trecere” la primarul Mihai Chirica, regulile din urbanism sunt facultative. Este și cazul lui Gheorghe Cheșcu, patronul Flux SRL, om de afaceri ce stăpânește cartierul Tătărași, mentor al dezvoltatorilor imobiliari, care prosperă sub „domnia” lui Mihai Chirica.
La solicitarea Flux SRL, Primăria Iași a emis în luna septembrie două certificate de urbanism, pentru supraetajarea a două blocuri din Tătărași, ambele în curs de execuție. Municipalitatea a dat curs cererilor venite din partea firmei lui Cheșcu, deși cele două blocuri au înălțimea maximă prevăzută în regulamentele urbanistice locale.
Cele două blocuri sunt învecinate, ridicate la o distanță de doar câțiva metri unul de altul, primul fiind situat la adresa stradela Grădinari nr. 17, iar al doilea pe strada Vasile Lupu nr.19.
„Marea înghesuială” de la Piața Doi Băieți
Primul bloc ridicat de Cheșcu lângă Piața Doi Băieți a primit aprobare pentru parter și cinci etaje, autorizația de construire fiind întemeiată pe un PUZ realizat în urmă cu 17 ani, în 2001.
Situația este similară și în cazul celui de al doilea bloc, autorizat în baza unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) tot din 2001. Acesta are un regim de înălțime ceva mai mic, fiind ridicat în regim S+P+2E.
Cu toate că Cheșcu a primit cele două autorizații în parametrii maximi ai PUZ și PUD, acesta solicită de la Primăria Iași suplimentarea clădirilor cu încă un etaj fiecare.
Altfel spus, pentru Cheșcu regula nu este regulă, iar PUZ-ul și PUD-ul sunt hârtii fără valoare, numai bune de șters pe bocanci.
Încă de la începutul acestui an, reporterii 7IAȘI au semnalat că Primăria Iași a autorizat blocurile lui Cheșcu fără să țină cont de situația reală din teren, bazându-se pe documente realizate în urmă cu aproape două decenii, care nu mai sunt de actualitate. Astfel, în zonă, accesul este greoi, pe una dintre străzi fiiind imposibil să circule concomitent două autoturisme din sensuri opuse.
Ba mai mult, distanța față de blocurile vecine este incredibil de mică, de numai câțiva metri.
Recepție la „Circul foamei”
Cu numai câteva zile înainte ca Primăria Iași să emită certificatul de urbanism pentru blocul nefinalizat de pe strada Vasile Lupu, a fost întocmit și certificatul de edificare a clădirii. Documentul este necesar pentru intabularea clădirii. Anterior, funcționarii Primăriei Iași au realizat recepția parțială a blocului, consemnând în document că aceasta nu este finalizată și că au fost executate doar 40 la sută din lucrări. Practic, fără ca aceste documente să fie întocmite, Cheșcu nu putea să solicite supraetajarea. De fapt, Primăria Iași a recepționat special pentru Cheșcu niște stâlpi și nițte plăci de beton.
Tudor LEAHU