Legea care interzice fumatul în spaţiile publice – un prim pas în prevenţia bolilor cardiovasculare. Ce urmează?

FOTO: flickr.com

De Ziua Naţională a Prevenţiei, celebrată în fiecare an pe 14 februarie, Fundaţia Română a Inimii (FRI) şi Societatea Română de Cardiologie (SRC) atrag atenţia asupra principalilor factori de risc cardiovascular şi a măsurilor de prevenţie necesare, subliniind că cele mai importante sunt reducerea tabagismului, a consumului de sare, grăsimi animale şi dulciuri şi combaterea sedentarismului.

 Recenta lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise, care va intra în vigoare pe 16 martie, este un pas valoros şi poate deveni o verigă importantă a unui program naţional coerent de prevenție. Acesta va trebui să fie definit prin consultarea profesioniştilor din domeniu şi a populaţiei generale, nepolitizat şi constant finanţat – prin acceptarea de către toţi a faptului că se adresează unei probleme de interes național.

 

„Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția. Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale şi de învăţământ, în mişcarea sportivă , în mass-media sau în lumea politică, să asigurăm informarea corectă a populaţiei privind factorii de risc şi să promovăm un stil de viaţă şi alimentar sănătos”, a declarat Prof. Dr. Ioan Mircea Coman, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

 

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces şi spitalizare la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa. În România, bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste 50% dintre decesele înregistrate în fiecare an. Prin comparaţie, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând Uniunii Europene este sub 40%. Potrivit celor mai recente date, mortalitatea cardiovasculară a înregistrat o scădere în ultimii ani în Europa, pe fondul sporirii măsurilor de prevenţie. Tendinţa descrescătoare este datorată schimbărilor stilului de viaţă, în principal în ceea ce priveşte alimentaţia şi fumatul. Recenta lege împotriva fumatului joacă un rol important, atât în prevenţia bolilor cardiovasculare, cât şi în prevenţia afecţiunilor pulmonare. 

 

„Pericolele fumatului sunt la tot pasul – de la generare de cancere extrem de variate, precum cel pulmonar, bronşic, esofagian, până la o multitudine de boli cardiovasculare şi respiratorii. Fumatul acţionează atât ca factor cauzal, cât şi în calitate de factor de risc. Legea fumatului este un pas important pe linia prevenţiei bolilor cardiovasculare şi a controlului tabagismului, o recuperare a aproape 10 ani de întârziere în acest domeniu”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi stresul sunt factori de risc ce pot fi eliminaţi prin modificarea stilului de viaţă.  

 

„Prevenţia bolilor cardiovasculare rămâne o provocare majoră pentru populație, politicieni şi personalul medical deopotrivă. Prevenţia trebuie să fie bazată pe un set coordonat de acțiuni, la nivel public și individual, pentru eliminarea sau reducerea la minimum a impactului bolilor cardiovasculare”, a declarat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, viitorul Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

 

Obiectivul principal al Societăţii Române de Cardiologie şi al Fundaţiei Române a Inimii este scăderea mortalității provocate de bolile cardiovasculare.

 

„Societatea Română de Cardiologie are ca obiectiv reducerea mortalităţii prin boli cardiovasculare. Lipsa unor programe de prevenție explică speranța mai scăzută de viață a românilor comparativ cu cetățenii altor țări. Important de reţinut este că prevenţia nu se face cu tehnică de ultimă oră, ci prin programe educaționale în care sunt implicați experții societăților profesionale și factorii de decizie – Ministerul Sănătății, Ministerul Educației”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

 

Principalele măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare sunt:

  • Evitarea fumatului

  • Activitate fizică adecvată (minimum 30 de minute pe zi)

  • Adoptarea unei alimentaţii sănătoase

  • Tensiunea arterială sub 140/90 mmHg

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here