UPDATE. Legea amnistiei scoasă de pe ordinea de zi, în ultimul moment, după o discuție a liderilor de grup din USL în cabinetul lui Valeriu Zgonea

Update. Camera Deputaţilor a scos de pe ordinea de zi, în ultima clipă, proiectul de lege privind privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, propus de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Proiectul a fost amendat în secret, luni noaptea, de către o parte din deputaţii jurişti.

Liderii de grupuri parlamentare au decis, după o şedinţă în biroul lui Valeriu Zgonea, să scoată proiectul de pe ordinea de zi a plenului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, şi deputatul Florin Iordache au o discuţie în cabinetul lui Zgonea, în contextul controverselor privind Legea amnistierii.

Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice, a evitat să răspundă la ce oră au votat deputaţii, aseară, proiectul de lege. „Aseară a trecut legea prin comisie, ne-am hotărât să nu ne mai întâlnim dimineaţă. Nu mai ştiu la ce oră am votat, nu m-am uitat la ceas“, a spus Ciucă.

(Sursa: adevarul.ro)

 
Camera Deputaţilor va vota astăzi proiectul de lege privind privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, propus de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Proiectul a fost amendat în secret, luni noaptea, de către o parte din deputaţii jurişti.

 

La dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota împotriva proiectului de lege iniţiat de Păun şi Mădălin Voicu. „Din punctul de vedere al grupului parlamentar PNL, această lege nu este oportună în acest momnent. În consecinţă, gupul parlamentar PNL va vota împotrivă.“

 

 

 

PDL, prin vocea deputatului Adrian Gurzău, a reclamat faptul că legea este cu dedicaţie pentru Adrian Năstase. „Această lege nu fac altrceva decât că pentru toate persoanele care sunt în incompatibilitate sau sunt certate cu justiţia să le scape. Nu face altceva decât să-l scape de dosare pe preafericitul sinucigaş Adrian Năstase. În momentul de faţă, nu avem posibilitatea să ne batem joc de lege“, a susţinut Gurzău citat de Adevărul.

 

De asemenea, Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PPDD, a anunţat că grupul din care face parte se va opune proiectului de lege. Votul final va avea loc la ora 14.00.

Proiectul de lege stipulează că pot fi amnistiate infracțiunile care prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la 6 ani şi grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 7 ani.

 

„Pentru înfăptuirea unor politici penale corecte, propunerea legislativă privind aministierea unor infracţiuni, graţierea şi reducerea unor pedepse, oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţa legiuitorului în sensul amnistierii şi graţierii pedepselor aplicate de instanţele de judecată”, se arată în expunerea de motive.

Pe lângă Adrian Năstase, în cazul adoptării acestei legi, și Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, ar răsufla ușurați.

 

 

Proiectul va primi astăzi votul final în Camerei Deputaților, care este si forul decizional in acest caz. Potrivit procedurii legislative, dupa ce este adoptata de Camera Deputatilor, legea va ajunge la Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Președintele îi roagă pe parlamentari să nu adopte legea

 

Preşedintele Traian Băsescu a „rugat” marţi Camera Deputaţilor să respingă legea aministiei, care va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea, publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale și preluată de HotNews.ro.

 

 

CE SUNT AMNISTIA ŞI GRAŢIEREA

 

Amnistia înseamnă iertarea totală a faptei, iar aplicarea acesteia curăţă complet cazierul făptuitorului, în vreme ce graţierea îl iartă doar de executarea efectivă a pedepsei, cazierul rămânând „pătat“. Precizăm că amnistia se aplică unor categorii de infracţiuni şi se raportează la pedeapsa maximă prevăzută de lege, în cazul de faţă 4 ani. Faptele penale prevăzute cu o pedeapsă maximă de 4 ani sunt relativ lipsite de gravitate, cum ar fi infracţiunile la legea rutieră, la regimul silvic, forme uşoare de violenţă etc.

 

Potrivit unor surse judiciare, amnistia se acordă, de regulă, după perioade istorice tulburi, „cum ar fi revoluţia sau mineriadele“, şi scopul este de a obţine pacea socială. „În cazul de faţă, e greu de înţeles de ce se apelează la amnistie. Poate domnii deputaţi vor să ajute nişte şmecheri care au comis infracţiuni mărunte, dar care nu vor să aibă cazierul pătat“, ne-au declarat sursele.

 

Graţierea se aplică unor pedepse deja pronunţate sau care urmează să fie pronunţate. Acolo unde există sentinţe definitive, se vor aplica imediat prevederile legii, adică va opera amnistia, graţierea totală sau parţială. La cauzele aflate pe rol, indiferent dacă s-a dat sau nu sentinţă pe fond, procesele se vor derula până la capăt, iar după pronunţarea sentinţelor, judecătorii vor trebui să ia act de prevederile legii şi, în funcţie de pedeapsa pronunţată, vor aplica amnistia, graţierea totală sau parţială.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here