Lecția de supraviețuire în afaceri a senatorului Agrigoroaei: are 540.000 euro datorii la bănci, dar şi-a făcut 3 firme cu interpuşi

Senatorul Ionel Agrigoroaei, cel care a trecut prin trei falimente succesive răsunătoare, s-a întors în afacerile cu textile. Cele trei firme sunt însă trecute pe numele unor apropiaţi, ca să nu-l execute băncile la care e dator . Le va scoate la lumină atunci când va avea profituri îndeajus de bune încât să-şi plătească restanţele la bănci.

 

Senatorul ieşean Ionel Agrigoroaei, cunoscut şi ca „Domnul Criză”, a reintrat în afaceri. După trei falimente succesive, Agrigoroaei merge, într-o echilibristică precară, ca pe o pojghiţă de gheaţă. Şi-a deschis trei alte firme de confecţii, pe sistem lohn. Societăţile, al căror nume nu vrea să-l divulge, sunt în alte judeţe şi, în acte, aparţin unor apropiaţi. Explicaţia e simplă: de la ultimul faliment, Agrigoroaei datorează băncilor peste jumătate de milion de euro. „Îmi pare rău şi acum că atunci când învârteam bani cu lopata nu am pus ceva deoparte, dar am înţeles ceva din falimentele trecute”, spune acum Ionel Agrigoroaei, senator PPDD.

 

În alte judeţe

Fiind vânat de creditorii, nu vrea să intre în amănunte. „De doi ani lucrez pe firme ce nu sunt pe numele meu, să scap de creditori. Suntem deja în al doilea an cu producţia. Am ales acelaşi domeniu de activitate pentru că sunt la a treia generaţie de textilişti. Am încercat şi o patiserie după insolvenţa Aya Sports, dar nu a mers la nivelul la care am dorit şi am vândut-o mai departe”, afirmă Ionel Agrigoroaei. Susţine că şi-a reînceput afacerile cu un capital de 3.000 de euro pe care l-a tot rostogolit până s-a făcut de 30.000 de euro. „Facem din nou modele şi tipare, cumpărăm ţesături şi accesorii şi produc alţii hainele pentru noi, în sistem lohn. Pentru că băncile ne-au luat şi utilajele, şi sediile, tot. Avem trei firme în alte judeţe ale României, să nu mă fugărească fiscul şi creditorii, şi de ele se ocupă Antonela Agrigoroaei, soţia mea”, mai spune Ionel Agrigoroaei.

 

În declaraţia de avere, senatorul Agrigoroaei enumeră proprietăţi impresionante: o casă în Sărărie, 9 hectare de teren agricol, dar şi aproape 2.000 metri pătraţi intravilan. Cu adevărat copleşitoare e, însă, lista datoriilor la bănci: 540.000 euro

Prăbuşirea

Ultimul faliment i se trage din 2008. Atunci, în primul an de criză economică la nivel mondial, Agrigoroaei era, după două falimente, pentru a treia oară un om de afaceri important. Avea, pe Aya Sports, o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro şi comenzile erau cu duiumul. “Încă de pe atunci mi-a spus un prieten să pun ceva bani deoparte, cât am, că nu se ştie. Nu l-am ascultat şi apoi am ajuns să nu mai am nimic”, spune Agrigoroaei. Senatorul susţine că, deşi are 500.000 de euro de restituit băncilor, nu este atât de vinovat pe cât se crede. “Mă căutau şi insistau să-mi dea bani, deşi nu aveam nevoie. Am cedat şi am luat, pentru că mi i-au oferit foarte uşor, având un dosar de client impecabil. Era o perioadă frumoasă, cumpăram terenuri şi le vindeam cu 300% profit. De unde să ştiu ce o să urmeze? Am văzut că se prăbuşesc instituţiile financiare din Statele Unite, dar am zis că mai trec doi-trei ani până când ajunge la noi. Şi a ajuns după trei luni aici”, declară senatorul ieşean. “Prima lovitură am primit-o în octombrie 2008, când prima bancă mi-a înjumătăţit linia de credit şi a urcat dobânda. A doua bancă a făcut acelaşi lucru în luna decembrie”, explică Agrigoroaei. În anul următor au început să apară probleme la Aya Sport: întârzieri la încasări. Începuse calvarul, conturile nu mai erau alimentate aşa că afaceristul a început să împrumute bani de la prieteni şi cunoştinţe. Când nu a mai reuşit să obţină bani deloc, s-a trezit că nu mai are cu ce plăti nici salariile, nici datoriile. A concediat toţi angajaţii. “Firma de leasing a luat din faţa casei un Mercedes E Classe pentru neachitarea datoriilor restante. Nu-mi venea să cred ce mi se întâmplă”, îşi aminteşte senatorul.

 

12 terenuri pierdute

Din fericire pentru Agrigoroaei, executările silite au fost stopate de procedura de insolvenţă declanşată pentru Aya Sports. “Au garanţii terenurile. Sunt 12 terenuri depuse gaj la bănci. Să le vândă dacă doresc să-şi recupereze banii. Eu le-am spus să mă lase cinci ani, să-mi revin, şi le dau totul înapoi, dar nu vor să înţeleagă. Trebuie să ajung la un rulaj de 100.000 de euro ca să le pot da şi lor datoriile. Ceea ce produc acum nu ajunge să acopăr tot. În confecţii există cicluri bune după care urmează crize. Pentru că apar mulţi producători şi piaţa devine suprasaturată. Eu am deja doi ani de când mi-am reînceput producţia, mai am încă trei până când îmi revin complet şi, eventual, ajung peste ce eram înainte”, spune Ionel Agrigoroaei.

Ionel Agrigoroaei, într-o fotografie din arhiva personală, la începutul afacerilor cu textile

 

Mărirea şi decăderea

După cum singur recunoaşte, la prăbuşirea din 2008 – 2009 un rol important le-au avut achiziţiile uriaşe făcute cu bani împrumutaţi. A luat terenuri cu 700.000 de euro, bani de la bănci. În leasing, a cumpărat cinci autoturisme, dintre care două Mercedes. Agrigoroaei spune că acum s-a lecuit. Şi-a cumpărat o altă maşină, un Audi A4, dar susţine că nu l-a costat foarte mult. „Este o maşină second hand pe care am dat 12.000 de euro. Mi-am învăţat lecţiile din trecut, nu repet greşelile”, zice Agrigoroaei.

 

Nuci şi miere

Potrivit declaraţiei de avere completată în iunie 2013, Agrigoroaei deţine cinci suprafeţe de teren: 9 hectare de teren agricol în Dumeşti şi Ciorteşti, 525 mp intravilan în Nicolina şi 1.278 mp în Sărărie, în două loturi. Tot în Sărărie are şi o casă cu o suprafaţă de 84 mp. În aceeaşi declaraţie, senatorul menţionează o plantaţie de nuci pe 45.000 mp, posibil pe unul din cele două terenuri agricole, dar şi că deţine o familie de albine. Din vânzarea nucilor şi a produselor apicole, Agrigoroaei a declarat venituri cumulate de 95.000 lei.

La capitolul datorii sunt trecute trei bănci: către Pireus datorează 160.000 de euro, încă 200.000 euro către Volksbank şi 180.000 de euro către BCR.

 

La începutul anului 2008, Dinu Patriciu avertiza public asupra cataclismului ce avea să lovească piaţa imobiliară. Din căldura fotoliului meu, am primit însă informaţia cu un zâmbet de superioritate. Încă mai aveam pe mine fire de nisip din staţiunea egipteană de lux din care abia mă întorsesem. Fişicurile cu bani îşi găseau loc prin toate buzunarele, iar shoppingul era una dintre plăcerile zilnice. Afacerile deveniseră o joacă, în care singura imagine plauzibilă era cea a profitului. Iar pe acesta îl calculam în zeci de procente. Imobiliarele, terenurile şi clădirile, erau noile mele jucării. Străluceau, îţi furau privirile, te făceau să te simţi important şi foarte, foarte sigur pe tine. Şi cum să nu cred că miliardarul României bate câmpii, când tocm
ai reuşisem să vând un teren cu un profit de aproape 300%…
”, fragment din cartea scrisă de Ionel Agrigoroaei, intitulată „Ghinionul, un salt mare spre succes”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here