Pentru un bun terapeut spa nu este de ajuns sa cunoasca tipurile de tratament, sa aiba cunostinte solide de fiziologie sau anatomie, specifice meseriei pe care o practica… Un bun terapeut este acela care stie sa-si „citeasca” clientul, un bun psiholog pasionat de ceea ce face. Cateva dintre secretele acestei meserii, dar si ponturi despre cum sa ne alegem terapeutul sau un centru spa aflam de la Lavinia Leanca de la Vivertine.
- De ce ati ales aceasta meserie? Ce inseamna o cariera in domeniul spa in Roamania? Ce oportunitati exista?
Am ales sa fiu kinetoterapeut si sa aprofundez mai mult in meseria de tehnician maseur pentru ca instinctul m-a condus aici! Poate ca raspunsul pare simplu, dar am stiut inca din clasa a 8 a ce trebuie sa fac, iar pe parcurs mi-am confirmat ca a lucra cu oamenii, de a le imbunatati starea fizica cat si pe cea psihica, e ceea ce imi ofera satisfactie! Deci, am ales corect! Experienta in domeniul spa si terapii de masaj am castigat-o dincolo de granitele Romaniei, dar pot spune ca tot ce inseamna spa in Romania s-a dezvoltat frumos, iar clientii sunt din ce in ce mai deschisi si interesati de serviciile ce le sunt puse la dispozitie.
- Sunt inca multi romani care considera ca a merge la spa inseamna: locul unde femeile scapa de celulita, masajul este ceva asemanator frectiei cu carmol, fie este ceva erotic. Ce inseamna spa si wellness?
Este foarte adevarat si o problema cu care noi, terapeutii, inca ne confruntam destul de des. Din experienta spun ca persoanele care afrma ca masajul e doar pentru remodelare corporala sau doar o “frectie”, sunt persoanele care nu au experimentat pana la acel moment sau au avut parte de o experienta neplacuta ce nu le-a lasat decat un gust amar. Din punctul meu de vedere spa si welness inseamna sanatate pentru fizic si psihic! Suntem atat de prinsi in stresul cotidian, in goana dupa atingerea telurilor personale, incat uitam de noi, de postura, uitam sa ne oferim timp si sa ne incarcam bateriile, sa ne ajutam corpul.
- Ce fel de servicii spa oferiti? Care sunt cele mai solicitate?
Pe langa terapiile de remodelare corporala, masajele anticelulitice cu bete de bambus sau cel clasic, manual, terapiile de impachetare cu miere,ciocolata, argila, unt shea, exfolieri si vichi shower (masaj sub jeturile de apa) , sunt terapiile de relaxare si cele terapeutice, decontracturante, ce elibereaza musculatura corpului de toata tensiunea acumulata.
- Cati clienti va trec pragul intr-o zi? Care este frecventa cu care va viziteaza abonatii?
In medie de 10 clienti pe zi, iar fracventa acestora 1-3 ori pe saptamana!
- Care sunt criteriile pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand ne alegem terapeutul pentru masaj /alte terapii? Cum diferentiem un terapeut bun de unul mediocru?
In momentul in care ne alegem terapeutul si implicit serviciile ce urmeaza sa ni le ofere, indicat ar fi sa avem o discutie in urma careia terapeutul afla care sunt problemele cu care clientul a venit, de ce tip de terapie are nevoie si mai ales ce asteptari are acesta. Cat despre client, primul detaliu care ar trebui sa il observe la terapeut este pasiunea cu care vorbeste despre meseria sa, pentru ca o persoana pasionata de ceea ce face este si o persoana dedicata si nu va trata niciodata lucrurile superficial; de asemenea, la fel de important este si cat de bine stapaneste informatia ce o transmite. Ca si client ar trebui sa punem cat mai multe intrebari pentru a afla exact ceea ce ne intereseaza
- Ce efecte poate avea terapia prin masaj? Exista si efecte negative ce pot aparea?
Ca prim beneficiu al masajului as putea spune ca intensifica circulatia, iar organismul furnizeazamai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organe. De asemenea stimuleaza fluxul limfatic, relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati, reduce spasmele si crampele, imbunatateste flexibilitatea articulara, este benefic doamnelor insarcinate, scurtandu-le travaliul. Lista ar putea fi foarte lunga, dar as vrea sa ma opresc in a scoate in evidenta ca amelioreaza depresia si anxietatea! Unele forme de masaj pot determina aparitia unei usoare febre musculare, a doua zi, dar masajul nu trebuie sa fie inconfortabil. In cazuri rare,in urma aplicarii unei presiuni prea mari pe anumite zone, pot aparea leziuni ale nervilor, sangerare interna sau pot aparea reactii alergice la uleiuri sau lotiuni de masaj.
- Care este profilul clientului dumneavoastra?
Atat pentru mine cat si pentru oricare alt terapeut dedicat si pasionat, este important ca oamenii ce ne trec pragul sa fie deschisi si dispusi sa lucreze psihic cu noi pentru a reusi sa ne atingem telul propus. Clientul trebuie sa se lase ajutat si sa reusim sa stabilim o conexiune energetica prin comunicare.
- Este adevarat ca barbatii sunt mai pretentiosi decat doamnele sau domnisoarele?
Nu este adevarat! Balanta este echilibrata, nu ne divizam clientii in femei si barbati, fiecare persoana este diferita, cu nevoi diferite, iar terapiile trebuie personalizate pentru fiecare in parte!
Andrei VILICHE