Latifundiarul Minciună: lovitură imobiliară la drumul european. Un pesedist, un penelist şi un pedelist au pus mâna pe 100 ha de pământ arabil

Daniel Minciună, directorul DADJ, membru PNL, s-a asociat cu Cristian Adonicioaiei, a cărui soţie e membră PSD, directoare la ITM, şi cu Radu Mironeanu, fost director la Poştă, membru PDL, pentru a pune mâna pe o moşie de lângă Târgu Frumos. Au cumpărat drepturile succesorale şi, la scurt timp, au fost puşi în posesie.

 

Şeful de la Drumuri Judeţene face afaceri după modelul patentat de Gigi Becali. Liberalul Daniel Minciună este partener de afaceri cu „Regele amanetului” şi cu doi directori, susţinuţi unul de PSD iar celălalt de PDL.

 

A cumpărat drepturi succesorale

Şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri, Daniel Minciună, este implicat în afaceri imobiliare importante alături de „Regele caselor de amanet”, Bogdan Gheorghiu. Minciună şi-a trecut în declaraţia de avere o suprafaţă de 42 hectare de teren din comuna Ion Neculce, din care ar deţine 25%. „Este vorba despre cumpărarea unor drepturi succesorale. Am cumpărat, în 2008, drepturile succesorale de la Lelia Eliade şi de la domnul Deleanu, alături de câţiva prieteni. În total au fost 100 de hectare, din care am reuşit să primim iniţial 50 de hectare, apoi 37,5 hectare. Aşadar, mai avem de recuperat 12,5 hectare”, a spus Daniel Minciună.

Şeful de la Drumuri nu-şi aminteşte cât a plătit pentru drepturile succesorale şi susţine că nu ştie cine administrează acum moşia de la Ion Neculce. Strategia folosită este comună în rândul latifundiarilor: sunt cumpărate drepturile de la diverse persoane vârtnice care nu au reuşit să intre în posesia terenului revendicat, după care sunt „convinşi” cei din administraţia locală să emită titlul de proprietate cât mai repede.

 

 Daniel Minciună a avut alimentare în campus, a intrat în politică, a ajuns director la CJ şi între timp s-a făcut şi latifundiar

Au fost patru cumpărători

O parte din pământul revendicat în numele moştenitorilor de la Ion Neculce a fost deja vândut, ultima suprafaţă de 8 hectare fiind cumpărată de Toader Burţilă, un important om de afaceri din Paşcani, cu investiţii inclusiv în media. Partenerii de afaceri ai lui Daniel Minciună sunt, la rândul lor, persoane importante chiar dacă expunerea lor publică este redusă. „Cei trei alături de care am cumpărat sunt Bogdan Gheorghiu, Radu Mironeanu şi Cristian Adonicioaiei”, a explicat Minciună. Bogdan Gheorghiu are 39 de ani şi este un personaj extrem de discret. El a înfiinţat, în 2002, firma Express Credit Amanet pe care a dezvoltat-o până a ajuns la 32 de puncte de lucru.

 

Bogdan Gheorghiu și soția, Ioana

„Regele amaneturilor”, partener cu Minciună

Bogdan Gheorghiu a dat lovitura în vara acestui an, când a vândut reţeaua de case de amanet cu circa 14 milioane de euro, devenind ieşeanul cu cei mai mulţi bani în cont. Conform datelor financiare din 2007, Express Credit Amanet a avut o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei şi un profit de 1,1 milioane de lei. Un an mai târziu, cifra de afaceri a ajuns la 12,5 milioane de lei iar profitul la 2,8 milioane de lei profit. Anul trecut profitul depăşise 6 milioane de lei. „Nu vă pot spune aproape nimic, pot doar confirma faptul că am vândut reţeaua pe un preţ de 14 milioane de euro, din care s-a scăzut impozitul”, a precizat la acea dată Bogdan Gheorghiu pentru 7Est.

 

 

Fost director ITM în afaceri cu pământ

Cel de-al doilea partener de afaceri al lui Daniel Minciună este Cristian Adonicioaie, soţul Simonei Adonicioaie. Aceasta din urmă a fost consilier judeţean PSD, director adjunct al ITM şi director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţeni – instituţia care acordă cetăţenia română. În calitate de consilier judeţean, Simona Adonicioaie a completat o declaraţie de avere în care figurau 100 de hectare de teren în comuna Ion Neculce, o casă de 400 de metri pătrati în satul Rediu, un Daewoo Matiz şi o Toyota. În 2008, soţii Adonicioaie i-au vândut cu 56.250 euro un teren lui Bogdan Gheorghiu. Familia Adonicioaie a intrat în executare silită anul trecut din cauza unui credit BCR de 180.000 euro care nu a fost rambursat la timp.

 

Radu Mironeanu s-a întins mai mult decât îi era plapuma

Hop şi PDL-istul Mironeanu

Cel de-al treilea partener este Radu Mironeanu, fost director la Poştă. În 2010, Mironeanu era şeful Regionalei de Poştă, promovat de PDL. La începutul lui martie 2011, a fost numit şef al departamentului administrativ din Compania Naţională Poşta Română, dar după patru luni i s-a desfiinţat postul, după ce s-a descoperit că închiriase o hală cu 50.000 de euro/lună, preţ dublu faţă de cel al pieţei. În 2010 însă, declara ca avere 50 de hectare la Ion Neculce, 8.500 metri pătraţi la Dumeşti, 3.400 metri pătraţi în Bârnova şi 8.400 metri la Rediu. Mironeanu mai deţinea terenuri în Dorna Candrenilor, Filipeşti-Bacău şi un teren în Braşov. De anul trecut însă, Radu Mironeanu a intrat în declin, iar averea i s-a topit treptat.

 

 

Mironeanu, distrus de credite

Aşa s-a ajuns ca, în vara acestui an, terenul de la Rediu să fie scos la vânzare de executorii judecătoreşti pentru o datorie de 22.000 euro la Garanti Bank. Terenul nu s-a vândut iar executorul Ciprian Zacornea a programat o nouă licitaţie pe 5 decembrie, la preţul de 50.000 lei, diminuat cu 25% faţă de valoarea din vară. Nici de această dată terenul de 8.400 metri pătraţi nu a fost cumpărat.

Tot în vară a început executarea silită a lui Radu Mironeanu pentru o altă datorie la Garanti Bank. De această dată i-a fost vizată casa de pe strada Florilor, pentru o datorie de 430.000 euro. Executorii au evaluat casa de 128 metri pătraţi la suma de 874.600 de lei. Alături de aceasta, au intrat în vizorul băncii un apartament cu 4 camere deţinut de soţia fostului director, dar şi vila părinţilor acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here