Laptele românesc, înlăturat de pe rafturile magazinelor

După ce piaţa lactatelor a fost invadată de produse din import din cauza embargoului rusesc, de astăzi producătorii autohtoni vor fi nevoiţi să facă faţă unui nou val de mărfuri din străinătate ce vor invadat piaţa în urma eliminării regimului cotelor de lapte din UE.

Începând cu aprilie 2015, potrivit unei directive europene, se va desfiinţa cota la lapte care limitează exporturile intracomunitare. Producătorii şi procesatorii locali vor resimţi aceste modificări din plin pentru că vor fi nevoiţi să se lupte cu laptele şi produsele lactate aduse din import, care sunt mult mai ieftine decât cele produse în România.

 

“În condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, clienţii ţin cont doar de un singur lucru: cel mai mic preţ. Aceştia nu mai ţin cont de calitate”, ne-a spus Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. Acesta susţine că piaţa a fost lovită puternic în toamnă, iar anul trecut importurile au crescut cu 20% pe baza embargoului rusesc. Potrivit preşedintelui APRIL, anul 2015 va fi unul şi mai dificil pentru mici producători şi procesatori din România pentru că eliminarea cotelor de lapte din UE va intensifica concurenţa în acest sector.

 

Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte, au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumparatorul de lapte, astfel:

• orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi;

• durata contractului trebuie să fie de minim 6 luni;

• orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii;

• începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă;

• pentru a putea rezista pe piaţa laptelui şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim-cumparatorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaţii de producători.

• pentru a fi recunoscute, organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate trebuie să depună cererea de recunoaştere însoţită de documentele anexe la centrele judeţene APIA de care aparţin, conform HG nr.441/2014;

• organizaţia de producători recunoscută poate negocia contractele de livrare a laptelui crud în numele membrilor acesteia.

 

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here