Lapte şi miere: albinele care îţi plătesc facturile

Lecţie de business: un apicultor cu 100 de stupi câştigă aproape 2.000 de euro lunar.

 

În cazul apicultorilor pricepuţi, meseria le asigură un trai decent, peste media din România. Chiar şi în primul an o stupină produce cel puţin valoarea ei de înfiinţare. Contrar aparenţelor, munca la albine nu încetează nici iarna.

 

Apicultorii pricepuţi pot trăi liniştiţi, pe standarde comparate cu cele ale clasei medii din vestul Europei, dacă numărul stupilor pe care îi deţin trece de 100. Şi asta pentru că apicultura este una dintre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii. Totuşi, nivelul de investiţii necesare este ridicat, iar munca nu încetează niciodată, având câteva momente de vârf în perioadele de recoltare şi când sunt pregătiţi stupii pentru iernat.

 

 

100 de euro stupul

 

Pentru înfiinţarea unui stup staţionar cu 10 rame pentru faguri cheltuielile necesare sunt de aproape 100 de euro. Preţul este plătit pentru stup, rame şi familia de albine care-l populează. În plus, un apicultor serios are nevoie de accesorii pentru întreţinere şi pentru uşurarea muncii care ridică valoarea investiţiei la aproximativ 200 de euro pentru fiecare stup.

 

 

„Banii pentru început sunt mulţi, dar investiţia merită. Eu nu fac această activitate la un nivel foarte înalt, în schimb am pretenţia de a o face tradiţional şi fără chimicale”, ne-a spus Violeta Neagu, apicultor din Iaşi. Dacă accesoriile sunt opţionale, investiţia iniţială în 100 de stupi, cifră avansată de apicultori ca fiind startul pentru o afacere foarte rentabilă, este de 10.000 de euro. La aceste cheltuieli se adaugă cele cu terenul şi, obligatoriu, cu transportul. Normele UE interzic amplasarea stupilor din care se obţine recoltă ecologică la mai puţin de 1 km de orice sursă de poluare.

 

 

Profituri mari

 

Pentru fiecare stup veniturile anuale pot ajunge şi la 900 de lei. Într-un an bun, cu multă vegetaţie şi flori şi cu ploaie exact cât trebuie, recoltarea mierii se poate face de trei ori. În condiţiile în care producţia ajunge la măcar 15-20 de kg de miere pe fiecare stup, recolta este de 60 de kg. Într-un an cu multă miere pe piaţă preţul este de 15 lei pe kilogram, ca medie, astfel că venitul pe stup este de 900 de lei. La 100 de stupi, veniturile ar fi de 90.000 de lei.

 

Chiar şi într-un an secetos sau extrem de ploios, când este posibilă o singură recoltare, cantitatea de miere pe stup tot ajunge la 15 kg. Numai că, într-un astfel de an, mierea costă mai mult, fiind foarte puţină pe piaţă. Un kilogram se vinde cu 25-30 de lei, astfel că, la 15 kilograme de recoltă, tot revine apicultorului un venit de 450 de lei. În acest fel, chiar şi într-un an prost veniturile sunt de 45.000 de lei la 100 de stupi: mai bine de 800 de euro pe lună.

 

 

Muncă non-stop

 

Unii dintre cei mai cunoscuţi apicultori din Iaşi sunt fraţii Constantin şi Nicolae Rusnac de la Budăi. Deţin, împreună, 230 de stupi şi nu au grija zilei de mâine, pentru că insectele le plătesc toate facturile şi le aduc şi un profit frumuşel. „Ca să-ţi iasă calculele mai bine, trebuie să ştii să-ţi faci stupii singur. Eu sunt tâmplar de meserie şi ştiu să-i fac de la cutie până la rame. În felul acesta câştig mai mult”, ne-a spus Constantin Rusnac.

 

În ciuda aparenţelor, munca la stupi nu se opreşte niciodată. „Cam în fiecare zi este ceva de făcut. Trebuie să-i cureţi, trebuie să urmăreşti albinele să nu se atace între ele, să nu atace o matcă nouă, să le împiedici să roiască. Trebuie să ţii sub control populaţia de trântori, să înlocuieşti ramele defecte. În sezonul de recoltare învârţi la centrifugă, fabrici faguri, eşti toată ziua la albine, e moment de vârf. Mai este un astfel de vârf şi când le pregăteşti pentru iernat. Chiar şi iarna, când zici că te-ai liniştit, mai umbli la ele, le mai pui mâncare dacă trebuie, mai ales dacă-i iarna grea. E mai complicat decât pare şi ai de tras cam tot anul pentru banii pe care-i câştigi”, ne-a mai spus Rusnac.

 

Acesta spune că sectorul de comercializare l-a transferat fiului: „Vinde mierea pe Internet în mare parte. S-a mai dus vorba şi mai vin oameni din oraş să cumpere şi am clienţi printre vecini”.

 

90.000 de lei/an câştigi la 100 de stupi. Lunar, înseamnă circa 1.700 de euro

 

„Cererea depăşeşte oferta, în momentul actual. Dacă lucrezi corect şi vinzi miere naturală 100%, îţi creezi o clientelă fidelă.” Constantin Rusnac, apicultor din Budăi

 

Apicultură pe fonduri europene

 

Apicultura ecologică figurează printre domeniile care au avut parte de finanţare de la UE. Pentru înfiinţarea unei stupine, fermierii puteau accesa fonduri nerambursabile de 15.000 de euro, cu avans zero. Programul este acum suspendat, pentru că alocaţia bugetară a ajuns la termenul limită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here